Как да се грижите за зъбите на котката си
Домашни любимци

Как да се грижите за зъбите на котката си

Редовното почистване на зъбите на котката е важен навик, който трябва да включите в ежедневните си грижи. Домашната дентална хигиена е важна, както при хората така и при животните. Това предпазва от развитието на системни инфекции, причинени от бактериите в устата на вашата космата приятелка.

Въпреки че може да изглежда като трудна задача, има начини да поддържате в добро състояние зъбите на котката си. Нека обаче си отговорим на някои въпроси.

Как да се грижите за зъбите на котката си

infomax-logo-50-15-HW Средиземноморската диета набляга на натурални, необработени храни

infomax-logo-50-15-HW Излизат мемоарите на Бритни Спиърс, Барбра Стрейзанд и Илон Мъск

Необходимо ли е наистина да се грижите за зъбите на котката си?

Да. Разумно е да миете зъбите на котката си, защото по този начин ще можете да премахнете бактериите, които могат да доведат до заболявания в устата и тялото на котката ви. Искате да предотвратите натрупването на плака (лепкави бактерии по зъба) и зъбен камък.

Ако бактериите не бъдат премахнати чрез четкане, те се минерализират и втвърдяват в т.нар. зъбен камък. Когато зъбният камък покрива зъба, той причинява ерозия на венците, което пък причинява инфекция, възпаление, кариес и/или прогресивна загуба на костна тъкан.

Освен това бактериите от устната кухина могат потенциално да попаднат в кръвния поток на котката ви и да засегнат и други органи в тялото, като например сърцето, бъбреците или черния дроб.

Кога трябва да започнете да миете зъбите на котката си?

Препоръчва се започнете да се грижите старателно за зъбите на котката си, докато е коте (още на 2-месечна възраст). Докосването на устата на вашия домашен любимец и привикването ѝ към манипулиране и четкане в ранна възраст може да ви подготви за успех в дългосрочен план.

зъбите на котката
Как да се грижите за зъбите на котката си

Какви продукти е забранено да използвате?

Попитайте ветеринарния си лекар за препоръки за продукти, които най-подходящо да отговарят на нуждите на вашата котка. Категорично обаче не може да използвате човешки пасти за зъби или сода за хляб например, защото поглъщането им може да е токсично за домашния ви любимец.

Как да подготвите котката си да приеме миенето на зъбите

Нанесете върху пръста си малко количество паста за зъби (отново уточняваме – за домашни любимци, а не човешка!) с размер на грахово зърно, за да може котката да го помирише и оближе. Ако тя не прояви незабавен интерес към пастата, можете да намажете малко количество върху носа ѝ, за да насърчите облизването.

Опитайте се да повдигнете устните на животното и да погледнете зъбите му. Така хем котката ви ще свиква с допира, хем ще виждате по-добре състоянието на устната й кухина.

зъбите на котката
Как да се грижите за зъбите на котката си

Как да почиствате зъбите на котката си

Когато за първи път започнете да почиствате зъбите на котката си, можете да пробвате да използвате като „четка“ малко квадратче марля или малко парче хартиена кърпа, увито около пръста ви.

След като котката ви свикне с пастата за зъби и с това, че докосвате лицето и устата ѝ, преминете от използването на платнен материал към специална четка за зъби за домашни любимци, четка за пръсти или човешка бебешка четка за зъби (те работят добре, защото имат къса, лесна за управление дръжка и мек косъм).

Започнете с бавни и нежни движения, като фокусът трябва да върху външната страна на зъбите на котката. Никога не отваряйте устата на котката със сила. Не натискайте силно – не силата, а триенето ще са наистина ефективни за почистването на бактериите. Внимавайте да не я нараните.

Ако котката ви проявява признаци на тревожност, спрете почистването и й дайте време да си почине. Не е страшно, ако в началото успеете да почистите само няколко зъба – процесът на привикване на котката към миенето може да отнеме време. Не очаквайте всичко да стане на секундата.

След като сте готови с почистването, предложете на котката лакомство като награда, за да затвърдите доброто поведение и толерантността ѝ към почистването.

зъбите на котката
Как да се грижите за зъбите на котката си

Колко често трябва да миете зъбите на котката си?

Ако е възможно, ежедневното миене на зъбите на котката ще осигури най-оптимални резултати в областта на зъбната хигиена. Ако те не са склонни към това, целта е да се мият три пъти седмично, което все пак може да бъде от полза. Необходими са три дни престой на плаката върху повърхността на зъба, за да стане зъбен камък. Няколко минути всеки ден са съвсем достатъчни за почистването на зъбите на котката.

При всички случаи, ако никога досега не сте мили зъбите на котката си, за ваше спокойствие, а и това на котката ви, първо да се консултирате с ветеринарен лекар, който ще ви препоръча каква паста да използвате и как да постигнете желания резултат.

Вижте още:

Зодиите, които предпочитат да прекарват време с животните вместо с хората

Как да създадете уютен кът за вашите домашни любимци

Зодиите, които обичат животните повече от всичко

Причини, поради които да сме благодарни на котките

Как да помогнете на бездомна котка

Какво да правите, ако домашният ви любимец е отровен

Кога да смените храната на домашния любимец – съвети

Съвети: Как да храните котката си правилно

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе