морско свинче
Домашни любимци

Как да се грижите за зъбите на морско свинче

Едно морско свинче има много различни зъби от тези на хората. Ние ядем само в определени интервали от деня в повечето случаи, докато тези животинки трябва да прекарват целия ден в хрупане на твърди растителни влакна. Зъбите на морските свинчета се справят чудесно с това дъвчене, но са склонни към проблеми, ако диетата не е подходяща.

HappyWoman_Astrology_1200x300

infomax-logo-50-15-HW Най-малко вредните закуски са препечените филийки

infomax-logo-50-15-HW Ето новата веганска диета, която укрепва сърцето само за 8 седмици

Прочетете нататък, за да разберете всичко за зъбите на вашето морско свинче и да научите как най-добре да се грижите за тях.

Какво е особеното при зъбите на морските свинчета?

Наистина особеното при зъбите на едно морско свинче, че те никога не спират да растат. Докато човешките зъби остават с еднакъв размер и форма през целия ни живот, зъбите на морските свинчета растат непрекъснато със скорост 1-2 мм на седмица. Причината, поради която зъбите трябва да растат, е, че те се износват от всички твърди фибри в храната. Зъбите трябва да растат, за да компенсират, за да не изчезнат!

Подобни зъби се наричат „отворени“ и ги имат и други тревопасни животни, като зайци, чинчили и дегу. Морското свинче обаче няма толкова много зъби, колкото зайците! Докато зайците имат общо 28 зъба, морските свинчета имат само 20.

Зъбите на тревопасните са чудесни за целодневно дъвчене на твърди влакна, но трябва да се износват постоянно и равномерно. Ако храната не съдържа достатъчно растителни вещества, за да се износват правилно зъбите, те могат да пораснат прекалено дълги или в неправилна посока. За съжаление, израстването на зъбите не е рядко срещано явление и може да причини безкрайни проблеми на едно морско свинче.

Какво трябва да знаете, преди да осиновите морско свинче; за семейството
Как да се грижите за зъбите на морско свинче

Свръхрастеж на зъбите при морските свинчета

Понякога е очевидно, че зъбите на морското свинче са пораснали – ако резците са прекалено дълги, често можете да разберете това, като погледнете лицето на свинчето си. Но това, което не можем да видим, са скулите, моларите и премоларите, които са скрити в устата.

Ако скулите пораснат прекалено дълго, те могат да развият остри „шипове“, които се трият по бузите и езика и причиняват болезнени язви. Когато зъбното заболяване е наистина тежко, долните скули могат да станат толкова дълги, че да образуват мост по целия език и да затруднят преглъщането.

Всичко това означава, че морските свинчета с израснали зъби често се отказват от храната си. За съжаление, това може да влоши състоянието на свинчето още повече – сложната им храносмилателна система е много деликатна и няма да работи правилно, ако те не хрупат по цял ден. Нещо повече, когато морските свинчета не се хранят, зъбните им проблеми се задълбочават още повече, тъй като зъбите не се износват изобщо.

Важно е да заведете вашето морско свинче на ветеринар, тъй като то ще се нуждае от много грижи и подкрепа, за да се възстанови. Но какво можем да направим, за да предотвратим появата на проблеми със зъбите при морските свинчета?

морско свинче
Как да се грижите за зъбите на морско свинче

Предотвратяване на проблеми със зъбите при морските свинчета

Основна причина за зъбните заболявания при вашето морско свинче е липсата на фибри в храната. Зъбите на тези животни са предназначени за целодневно дъвчене на растителност, така че е важно да получават достатъчно количество от нея. Ключът е да се храни с много сено – всъщност съветваме поне 80 % от храната да е сено или трева.

Когато избирате сено за вашето морско свинче, имайте предвид, че не всички видове са еднакви по отношение на качеството и хранителното съдържание.

Друга причина за проблеми със зъбите при вашето морско свинче е липсата на витамин С. Ако свинчетата нямат достатъчно количество от този витамин в храната си, зъбите им могат да се разхлабят и това да наруши нормалното им износване. Затова е важно диетата на вашия домашен любимец да съдържа достатъчно витамин С, който се съдържа в зеленолистните зеленчуци, както и в специално разработената храна за морски свинчета. В някои храни количеството на витамин С намалява доста значително с времето на съхранение.

Полезни съвети:

Как да разберем дали кучето има кърлежи

Кучето лае по телевизора – причини и решение

Причини, поради които да сме благодарни на котките

Как да помогнете на бездомна котка

Какво да правите, ако домашният ви любимец е отровен

Кога да смените храната на домашния любимец – съвети

Съвети: Как да храните котката си правилно

Tagged ,
на горе