6 домашни средства за облекчаване на мигрена
Здраве и красота

6 домашни средства за облекчаване на мигрена

Мигрената е едно от най-често срещаните състояния в света според Фондацията за изследване на мигрена. Състоянията й могат да се проявят в семейства с деца и възрастни, които са предразположени. Американската Фондация за мигрена изчислява, че почти 12 процента от хората страдат от мигренозно главоболие. Мигренозното главоболие не е просто силно главоболие.Различни домашни средства могат да помогнат за облекчаване на симптомите и предотвратяване на епизоди. Примерите включват диетични промени, етерични масла, акупресура и др. Мигренозното главоболие се различава от другите видове главоболие. Симптомите могат да включват:

визуални промени
чувствителност към звук, светлина или миризма
гадене или повръщане
Редица лекарства могат да лекуват или предотвратят епизоди на мигрена. Естествените лекарства могат да осигурят допълнително облекчаване на симптомите.

Искате да излезете с него? Поканете го

Ако искате да подобрите качеството си на живот присъединете се тук: „Приятели на здравето и качеството на живот“

Тук може да си направите абонамент за здраве:

https://myaquasource.net/distributor/opportunity/GenaShumova

Телефон за връзка: 0882 00 3263

6 домашни средства за облекчаване на мигрена

1.Диета

мигрена
6 домашни средства за облекчаване на мигрена

Човек може да установи, че промяната на диетата му помага за предотвратяване на мигренозни епизоди. Това е така, защото за някои хора определени храни предизвикват мигрена.

Някои често срещани примери за храни, които могат да предизвикат мигрена, включват:

преработени меса
алкохол
шоколад
кофеин
Хората могат да се опитат да идентифицират потенциални причини за това главоболие, като водят дневник на симптомите и търсят модели.

2.Етерични масла

мигрена
6 домашни средства за облекчаване на мигрена

Етеричното масло от лавандула може да помогне за облекчаване на стреса, безпокойството и главоболието. Преглед на литературата от 2021 г. установи, че има 10 вида етерични масла, които съдържат компоненти, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на мигрена. Те включват лавандула, мента, лайка и босилек.

Някои клинични проучвания изглежда потвърждават тези заключения. Проучване от 2020 г. със 144 участници установи, че локалната употреба на масло от босилек намалява интензивността на болката и честотата на епизодите на този тип главоболие.

Необходими са обаче повече клинични изпитвания, за да разберем по-добре кои етерични масла работят най-добре и как да ги използваме.

Важно е да се отбележи, че някои етерични масла могат да бъдат вредни за деца, хора с астма или тези, които са бременни или кърмят.

Хората трябва да вдишват етерични масла само през дифузьор. Ако се прилага локално, винаги се разрежда с носещо масло в безопасна концентрация.

3.Джинджифил

мигрена
6 домашни средства за облекчаване на мигрена

Преглед от 2021 г. на три клинични изпитвания установи, че джинджифилът на прах е безопасен и ефективен при лечението на хора с мигрена. В сравнение с контролните групи, той значително намалява болката след 2 часа. Джинджифилът също помага за облекчаване на гадене и повръщане.

Докато джинджифилът може да има ползи, съществува риск от странични ефекти и взаимодействия. Например хората, приемащи варфарин, може да са изложени на повишен риск от кървене. Говорете с лекар, преди да опитате.

4.Йога

мигрена
6 домашни средства за облекчаване на мигрена

По-старо проучване от 2014 г. сравнява конвенционалното лечение на мигрена със или без редовна йога практика. Изследователите установили, че групата, която е участвала в йога, има по-голямо облекчение от групата, която е получила само конвенционално лечение. Участниците се занимаваха с йога 5 дни в седмицата за общо 6 седмици.

Преглед от 2022 г. отбелязва, че краткосрочните йога интервенции намаляват клиничните симптоми на този тип главоболие. Той също така облекчава тревожността, депресията и стреса, които могат да влошат състоянието ви.

5.Масло от лютива мента

Лютивата мента е успокояващ домашен лек с доказан ефект при мигрена. Това масло със свежо ухание свива и разширява кръвоносните съдове, което помага да се контролира кръвообращението. Лютивата мента помага да се отварят и затварят кръвоносните съдове. Капват се от две до четири капки етерично масло в три-четири чаени чаши вряща вода и се прави инхалация. Това помага също да се отворят синусите, така че кръвта да се окислява по-добре.

6.Масло от босилек

Това тревисто растение със силна миризма, което се използва като подправка в пици и тестени изделия, ухае апетитно и има приятен вкус. За хората, които не искат да лекуват главоболието си с медикаменти, етеричното масло от босилек е чудесно домашно средство срещу мигрена. Босилекът отпуска мускулите и облекчава главоболието, което се дължи на напрежение и схванати мускули.

Tagged , ,
на горе