Средиземноморската диета пази сърцето от болести

средиземноморската диена
Добра форма

Средиземноморската диета пази сърцето от болести

Народите от Средиземноморието имат много здрав разум за това, което трябва да ядем. Средиземноморската диета не е диета в пълния смисъл на думата. По-скоро е система, която описва вида на храната в региона и традициите на готвенето. Жителите на Средиземно море имат най-ниска смъртност от сърдечносъдови заболявания и всъщност, консумират сирене и месо, както и малко алкохол. Средиземноморската диета не е създадена специално за отслабване. В същото време, тя дава възможност да се избират здравословни храни, които не съдържат животински мазнини, захари и консерванти, на които е толкова богато ежедневното ни меню. Основата на Средиземноморската диета трябва да бъде гръбнакът на вашето ежедневно хранене. Това означава премахване на консерви, замразени ястия или заведения за бързо хранене.

С тези 5 лесни стъпки отслабвате без диета

Лунна диета: как храненето споредфазите на луната ще ви помогне да свалите излишните килограми

Топ 5 грешки в диетата, които ви пречат да отслабнете

Важни факти за Средиземноморската диета бяха представени още през януари 1993 г. на конференция за общественото здраве в Харвардския университет.

 

Тя бе посветена на изследването на влиянието на хранителните традиции на жителите на Средиземноморските страни – остров Крит, Гърция, региони от Южна Италия и Северна Африка, върху феноменално ниското ниво на хронични заболявания на сърдечносъдовата система там.

След изследване на над 20 000 гърци, учените стигнали до заключението, че хората, които спазват Средиземноморска диета, намаляват риска от смърт от рак с 24% и с 33% този от сърдечни заболявания.

Средиземноморските народи се хранят с много прясна риба и други продукти, но консумират по-малко консерви. Последните проучвания показват, че растителните масла, по-специално зехтинът и рибеното масло, са необходими на организма за производството на простагландини. Това са хормони, вещества, които регулират клетъчния метаболизъм, като по този начин предотвратяват инфаркти, инсулти и много други заболявания. Забелязано е, че приемът на малко количество алкохол също насърчава производството на простагландини.

Според Европейската сърдечна мрежа, повече от 50% от дневните калорични нужди на човек трябва да се попълнят със сложни въглехидрати, каквито са макароните например. Това прави този прекрасен продукт неразделна част от Средиземноморската диета. Месо (свинско, говеждо или агнешко) се консумира всеки месец, но не непременно ежеседмично. Яйца от домашни птици се консумират всяка седмица, но не задължително ежедневно. Зеленчуци, плодове, ядки, бобови растения (хумус), зърнени храни, зехтин, сирене, кисело мляко и риба се консумират почти всеки ден.

В Средиземноморската диета няма нищо загадъчно. Просто, в съвременното индустриално общество млечните продукти, червеното месо, както и бързото хранене, и незабавните продукти са се превърнали в основни храни. Под лозунга „борба за стройна фигура“ консумацията на тестени изделия, ориз и картофи е значително намалена – твърди се, защото съдържащите се в тях въглехидрати допринасят за наддаване на тегло. А обитателите на Средиземноморието традиционно изграждат диетата си точно обратното, използват малко червено месо и яйца, но постните риби, морски дарове и птици са на първо място.

Основните принципи на морската кухня са доста прости. Храните с пшеница, ечемик и коноп осигуряват въглехидрати. Ястията с високо съдържание на въглехидрати задължително се подправят с чесън, лук, ароматни билки, които, както се оказа, забавят процеса на стареене на клетките. Всичко се готви в зехтин, който стимулира храносмилането, активира черния дроб и т.н. Често се използват плодове и зеленчуци. От млечните продукти се предпочитат нискомаслените сирена и натуралните кисели млека.

Изглежда, че не е нищо сложно, но всъщност, разликата с обичайната „градска“ храна е огромна, тъй като всички средиземноморски продукти са богати на витамин F, който също така се нарича витамин на младостта. Особено високо съдържание на витамин F има в зърнените храни (тестени изделия, покълнали пшеничени зародиши и пълнозърнест хляб), плодове и зеленчуци, включително кестени, коноп, слънчоглед и ядки. Освен това, такава диета е много богата на полизахариди, липсата на които е изключително опасна за здравето. Дефицитът им причинява заболявания на храносмилателната система, дори рак на червата.

Средиземноморската диета съдържа всички необходими за организма полизахариди: целулоза (плодове и зеленчуци), пектини (ябълки, френско грозде, нар, моркови), растителен глутен (зърнени храни, водорасли, див ориз, конопени зърна, някои плодове – дюля, сини сливи и др.).

Не се страхувайте от тестените изделия, ако са направени от твърда пшеница. Тогава те са не само нискокалорични, но и богати на „бавни“ захари, което осигурява на тялото стабилно ниво на глюкоза в кръвта, тоест поддържа се нормално ниво на инсулин, с относително ниско съдържание на калории.

 

Tagged
на горе