морски свинчета, морските свинчета
Домашни любимци

Защо морските свинчета имат нужда от витамин C

Може би сте чували, че морските свинчета имат специално изискване за витамин С в храната си – но защо им е необходим и дали животинчето ви получава достатъчно? Сега ще ви обясним защо, както и кои храни го съдържат и за какви признаци на недостиг при морските свинчета трябва да внимавате.

HappyWoman_Astrology_1200x300

infomax-logo-50-15-HW Най-малко вредните закуски са препечените филийки

infomax-logo-50-15-HW Ето новата веганска диета, която укрепва сърцето само за 8 седмици

Нуждаят ли се морските свинчета от витамин С, също както хората?

Знаем, че витамин С е полезен за хората, и е точно така и за морските свинчета. Този специален витамин е толкова важен, защото се използва за производството на колаген, който е градивен елемент за много различни видове телесни тъкани. Това означава, че витамин С е необходим за здрава кожа, стави и венци, а също така се използва при заздравяването на рани. Освен това той е от жизненоважно значение за имунната система – това обяснява защо на всички ни е казвано да изядем един портокал, ако се чувстваме зле!

Като се имат предвид всички тези приложения на витамин С, ясно е какви са ползите, които той носи здравето. Но защо говорим само за витамин С за морските свинчета, а не и за другите ни домашни любимци? Интересно е, че почти всички други животни, които отглеждаме, могат да произвеждат сами витамин С в тялото си. Така че зайците, хамстерите и другите ни джобни приятелчета не трябва да се притесняват колко от този витамин получават в храната си. Само морските свинчета и ние, хората, трябва да си набавяме достатъчно витамин С.

Какво се случва, когато този важен витамин липсва при морските свинчета?

Витамин С е важен за много различни части на тялото, има цяла гама от симптоми, които вашето свинче може да развие, ако не разполага с достатъчно количество такъв. Не е изключено да забележите, че козината им е лоша, имат язви по кожата или венците, диария, проблеми със зъбите или подути крака и стави. Освен това те може да не желаят да се движат нормално, да изглеждат зле и да не приемат храната си.

Общото наименование на недостига на витамин С при морските свинчета е „скорбут“ – точно както може би сте чували за моряците, които са били на кораби без богати на витамини храни. За да избегнете симптомите на скорбут, е жизненоважно вашето морско свинче да получава достатъчно витамин С в храната си.

морски свинчета, морските свинчета
Защо морските свинчета имат нужда от витамин C

Стабилизиран витамин С за максимална полза

За да могат морските свинчета да си набавят достатъчно от този така полезен витамин, трябва да им осигурите пълноценна и добре балансирана храна. Здравословната диета за морските свинчета съдържа около 80 % сено плюс порция специална храна тези животинки, както и малко пресни зеленчуци. Може да използвате и пакетираната храна, но важно е да изберете такава с високо съдържание витамин С. Важно е обаче не само количеството на този витамин, добавено в храната – има няколко причини, поради които количеството витамин С, което сте прочели на опаковката, може да не съответства на количеството, което вашето свинче приема.

На първо място, витамин С е относително нестабилен и има склонност да се разгражда във времето, особено ако е изложен на светлина, топлина и влага. Това означава, че ако храната е престояла дълго време на рафта, вашето прасенце може изобщо да не получи много витамин С от нея!

Трябва да съобразите и дали косматият ви приятел изяжда цялата храна, която му се дава. В много от смесените храни витамин С се добавя към пелетите, но те често са най-малко вкусната част, което означава, че някои морски свинчета предпочитат да ги оставят.

Освен пелетите, вторият източник са пресните зеленчуци. Сред най-предпочитаните варианти са зелето, магданозът, спанакът, чушките за салата и броколите (цветчетата, а не стъблата). Като общо указание, преобладаващата част от порцията зеленчуци на животното трябва да е зеленолистна.

морски свинчета, морските свинчета, за семейството
Защо морските свинчета имат нужда от витамин C

Какво трябва да направите, ако имате съмнения за недостиг на така полезния витамин при морските свинчета?

Възможно е морските свинчета да си набавят достатъчно витамин С чрез здравословна диета, включваща подходящи гранули и зеленчуци, но има и добавки за тези свинчета, които не успяват сами. Ако имате някакви притеснения, струва си да обсъдите с ветеринарния лекар изискванията. В някои случаи може животните да се нуждаят от повече витамини от обичайното, са ако растат, са бременни, кърмят малки бебета, болни са или страдат от признаци на скорбут.

Ако още се чудите „Нуждаят ли се морските свинчета от витамин С?“, отговорът е категорично „да“. Витамин С е важна част от диетата на вашето свинче, но не е единствената, така че се опитайте да му осигурите всичко необходимо, за да е здраво.

Полезни съвети:

Как да разберем дали кучето има кърлежи

Кучето лае по телевизора – причини и решение

Причини, поради които да сме благодарни на котките

Как да помогнете на бездомна котка

Какво да правите, ако домашният ви любимец е отровен

Кога да смените храната на домашния любимец – съвети

Съвети: Как да храните котката си правилно

С какво да се съобразите, преди да подарите домашен любимец

В какво кучетата са по-добри от мъжете

Tagged ,
на горе