Хумус: какво представлява и какви са полезните му свойства? Как да си го приготвите?

Хумус: какво представлява и какви са полезните му свойства? Как да си го приготвите?
Добра форма

Хумус: какво представлява и какви са полезните му свойства? Как да си го приготвите?

В тази статия ще намерите богата информация за перфектния хумус, полезни свойства, необичайни комбинации. Предястие, сос, самостоятелно ястие, гарнитура, лека закуска – всичко това е хумус. Ето защо, не е чудно, че хумусът е толкова обичан от хората по света.

Кои са тези топ 8 храни на щастието според учените

Ориз, риба и… сладки! Тайните за гладката кожа на японките

ТОП 6 на най-полезните ЯДКИ

Помощ при киселини: ползи за здравето от бананите

Кокосът – универсалното масло с неповторими качества

Хумус: какво представлява и какви са полезните му свойства? Как да си го приготвите?
Източник: www.pixabay.com

Хумус: основни компоненти и полезни свойства

Основните компоненти, както вече споменахме, са варен нахут и сусам.

Нахутът е бобово растение, което означава, че има много високо съдържание на протеини. Нахутът се използва за приготвяне на ястия, като фалафел, супа, различни видове пилаф.

Таханът е паста направена от сусамово семе. Само по себе си сусамът е истинско съкровище. 5 хиляди години пр.Хр. от него са правени хляб, сладкиши, вино, козметични масла и други продукти. Половин чаша семена, което е около 80 гр., съдържа (от дневната норма): 73,5 % мед, 44,5 % магнезий и 35 % калций. Таханът се използва в кулинарията и като добавка, и като съставка в много ястия и сосове.

Зехтинът е друга част от ориенталската кухня, познат и почитан от хората от древни времена.

И тогава се свързват традициите и въображението на различни страни, градове и дори семейства – към хумуса се добавят чесън, кимион, кориандър, смлян боб, тиква … Гърците го готвят с фета и бейби спанак, с босилек листа, магданоз, провансалски билки и ядки. Доста нежна версия се получава с авокадо и сок от лайм, а италианците добавят сушени домати и риган.

В 100 грама продукт се съдържа дневна стойност за 2000 kcal:

-14,29 g въглехидрати;

-9,6 g мазнини;

-7,9 g протеин;

-6 g фибри;

-1,4 g наситени мазнини;

-176 mg фосфор;

-71 mg магнезий;

-2,44 mg желязо;

-1,83 mg цинк;

-0,77 mg манган;

-0,53 mg мед;

-83 микрограма фолиева киселина (B9).

Проучванията показват, че хората, които редовно включват нахут и/или хумус в менюто си, доставят на тялото си повече диетични фибри, полиненаситени мастни киселини, витамини А, Е и С, фолиева киселина, магнезий, калий и желязо.

Учените са доказали, че хората, които консумират този вид храна имат по-високи резултати в индекса на здравословното хранене.

Специалистите установиха още, че нахутът и хумусът могат да играят полезна роля в регулирането на теглото, да оказват положителен ефект върху някои заболявания на сърдечно-съдовата система. Суровият или варен нахут и хумус съдържат биологично активни вещества – фитохимикали, например фитинова киселина, стероли, танини.

Хумус: какво представлява и какви са полезните му свойства? Как да си го приготвите?
Източник: www.pixabay.com

Защо и за кого е полезен хумусът?

Хумусът е храна с нисък гликемичен индекс, което означава, че захарите бавно се освобождават в кръвта. Устойчивото нишесте, мазнините, протеините, които са в състава му, също действат. Ето защо, за хора с диабет и нарушения на въглехидратния метаболизъм, хумусът може да се превърне в пълноценна и здравословна част от здравословната чиния.

Сусамовите семена се препоръчват да бъдат включени в диетата като източник на микроелементи и биологично активни вещества, които повишават противовъзпалителните сили на организма.

Не забравяйте, че хумусът е сос, добавка, която обикновено се консумира с хляб, франзела, гъби, сезонни хрупкави зеленчуци, така че е важно да вземете предвид общото съдържание на калории в ястието.

Европейските експерти по хранене препоръчват да разнообразите диетата си с растителни храни, да ядете по-малко месо и повече бобови растения.

Обикновеният хумус съдържа въглехидрати, но в порция или супена лъжица те не са толкова много. Като алтернатива обаче можете да помислите за приготвянето му с карфиол или патладжан – като източници на фибри.

Хумус: какво представлява и какви са полезните му свойства? Как да си го приготвите?
Източник: www.pixabay.com

Как се консумира хумус?

Обикновено се сервира студен като предястие. Може да се консумира с всякакъв хляб, като вече е въпрос на вкус – препечен или не, хрупкав хляб или крекер. Можете да комбинирате хумус с всичко, както като добавка към свежа салата от краставици и домати, така и като отделно самостоятелно ястие. Студеният хумус се съчетава добре с горещи месни ястия.

В гастрономията такава паста се използва като основен сос за пица и различни гювечи. Хумусът се комбинира и с морски дарове – придава им известна пикантност. Като гарнитура или сос тази паста е идеална с поширани яйца и червена риба.

Хумусът намазан сандвичи за закуска и добавено пържено яйце отгоре, става много вкусно.

Какъв е срокът на годност на хумуса?

Трайността на хумуса в хладилник е до 2 седмици, като се има предвид, че съдържа лимонов сок и достатъчно масло. Основното е, че в пастата не трябва да попадат трохи от хляб, в противен случай бързо ще се развали.

Хумус: какво представлява и какви са полезните му свойства? Как да си го приготвите? Как да изградите барбекю като професионалист – най-добрите идеи за барбекю

Tagged , , ,
на горе