ТОП 6 на най-полезните ЯДКИ
Добра форма

ТОП 6 на най-полезните ЯДКИ

Топ 6 на най-полезните ядки, които е препоръчително да консумирате всеки ден. Това ще ви зареди допълнително с енергия и още много ползи за целият организъм.

Научете защо изброените, в статията, видове ядки са не само вкусни, но и изключително здравословни.

Изключителните ползи от копривата (Част 1) 

Ползите на оризовата вода 

Лимонова вода-ползи за здравето 

Класация на топ 6 – най-полезните ядки.

Повечето от вас ще се съгласят, че ядките са здравословна закуска и чудесно допълнение към диетата. И ако нямате хранителни алергии, консумацията на различни видове ще ви донесе много ползи. В тази статия ще разгледаме шест от тях, които определено трябва да включите в менюто си.

ОРЕХОВИ ЯДКИ

ТОП 6 на най-полезните ЯДКИ

Според анализите на топ диетолози, ореховите ядки са под формата на човешки мозък. Те са богати на полезни полиненаситени мастни киселини и противовъзпалителни алфа-линоленова и линолова киселини, отлично допълнение към диетата за намаляване на „лошия“ LDL холестерол и триглицеридите, както и за поддържане на кръвоносните съдове в добра форма. Дневна порция от около 14 половинки орехови ядки, осигурява почти 50 % от дневната стойност на минерала манган, който поддържа здравето на костите и е от съществено значение за производството на колаген и заздравяването на рани.

ЯДКИ ОТ МАКАДАМИЯ

ТОП 6 на най-полезните ЯДКИ

Въпреки, че макадамията е родом, чак от Австралия, по-голямата част от световната реколта от този вид се отглежда на Хаваите. Може да попаднете на негативни коментари относно ползите на ядките от макадамия, защото съдържат много мазнини и калории. Но това не е причина да ги избягвате. С възхитително кремообразна текстура, тези ядки са отлични за консумация. Имат способността да понижават риска от развитие на метаболитен синдром — сериозно състояние, което засяга една трета от възрастното население, което води до сърдечно-съдови заболявания, инсулт и захарен диабет от втори тип.

Ядката макадамия се състои предимно от здравословни за сърцето мононенаситени мазнини, поради което засища толкова добре. Добавете към това изобилието от флавоноиди и токотриеноли, които имат противоракови свойства!

ЯДКИ ОТ БРАЗИЛСКИ ОРЕХ

ТОП 6 на най-полезните ЯДКИ

Може да сте опитвали ядки от бразилски орех, но да не сте им обърнали особено внимание или дори да не сте разбрали това. Големи, плътни и продълговати ядки, които всъщност са семена, имат структура, подобна на макадамията, и произхожда от амазонските гори на Бразилия, Перу, Колумбия и Еквадор. Благодарение на съдържанието на селен, тези ядки са чудесни за здравето на щитовидната жлеза, укрепват имунната система, понижават лошия холестерол и намаляват възпалението. Единственото предупреждение е, че бразилският орех има твърде много от този минерал, така че се препоръчва да ядете не повече от три ядки на ден.

ШАМ-ФЪСТЪК

ТОП 6 на най-полезните ЯДКИ

Шам-фъстъкът ще ви помогне да поддържате очите си здрави: те съдържат повече лутеин и зеаксантин (зеаксантинът е един от двата каротиноида, които се съдържат в ретината), отколкото всяка друга ядка. Тези важни антиоксиданти противостоят срещу развитието на хроничното очно заболяване – катаракта. Предпазват от свързана с възрастта макулна дегенерация. За да не ви става тежко на стомаха, изберете необелени шам-фъстъци: ще ги ядете малко по-дълго, защото по този начин ще ви трябват по-малко ядки, за да изпитате ситост. В допълнение, обелените черупки също ще бъдат чудесно визуално напомняне за това какво количество сте изяли. Това може да ви помогне да следите размера на порцията.

ЯДКИ ОТ АМЕРИКАНСКИ ОРЕХ (ПЕКАНИ)

ТОП 6 на най-полезните ЯДКИ

Пеканите традиционно се използват за приготвяне на сладки пайове или захаросани лакомства с канела. Но знаете ли, че тези ядки са вкусни, дори без захар? Това е страхотна закуска, не само заради естествената сладост и хрупкавост, но и заради невероятните ползи за организма. Пеканите са богат източник на витамини А и Е, на цинк, които поддържат здрава имунната система. Съдържат повече флавоноиди от всяка друга ядка. Освен това, те са богати на витамини и минерали като манган, калий, калций, желязо, магнезий и селен.

БАДЕМОВИ ЯДКИ

ТОП 6 на най-полезните ЯДКИ

Бадемовите ядки имат вкусна и гладка текстура. Производителите на храни са създали много продукти от вкусни ядки, включително бадемово масло, бадемово мляко и дори бадемово брашно. Но какви са ползите от тази ядка в диетата? 23 бадемови орехчета — това е всичко, което трябва да задоволи дневната нужда от витамин Д. Храна за предотвратяване влошаване на паметта, свързана с болестта на Алцхаймер. Храна за здраво сърце, като намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Изследванията показват, че ежедневната консумация на бадеми има допълнителни ползи, включително здравето на очите, косата и кожата.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , ,
на горе