Изключителните ползи от копривата (Част 1)

Изключителните ползи от копривата (Част 1)
Добра форма Интересно

Изключителните ползи от копривата (Част 1)

Копривата е многогодишно тревисто растение, покрито с жилещи власинки. Използва се в козметиката и кулинарията, както и в народната медицина.

В настоящата статия ще ви запознаем с доказаните и изключителни ползи от копривата.

Копривата укрепва имунната система, понижава кръвната захар и кръвното налягане, бори се с кървенето и намалява риска от развитие на най-честите хронични заболявания.

След като са били проведени над 400 изследвания, резултатите от тях доказали безспорните лечебни свойства на копривата.

1. Има богат състав.

Корените и листата на копривата са много богати на хранителни вещества, това са:

– витамини от групата В, витамин А, витамин К, витаминС;

– минерали: натрий, калий, желязо, магнезий, фосфор, калций;

– полиненаситени мастни киселини; всички незаменими аминокиселини; полифенолни съединения; пигменти (бета-каротин, лутеоксантин, лутеин).

2. Копривата е ценен източник на антиоксиданти.

Свободните радикали са агресивни молекули отговорни за увреждането или злокачествената дегенерация на клетките, развитието на хронични патологии и ранното стареене на тялото.

3. Оказва благоприятен ефект при хронични възпаления.

Хроничното възпаление, се явява физиологичен процес, който се опитва да предпази човешкото тяло от инфекции. Въпреки това, според американски експерти, хроничното възпаление също може да окаже значителна вреда върху здравето на организма. Според проучване, проведено от немски експерти, копривата намалява концентрацията в кръвта на туморни маркери. Вълшебното растение е ефективно при почти всички продължителни хронични възпалителни и автоимунни процеси. Например, при ревматоиден артрит се отчита висок резултат.

Изследвания на индийски експерти показват способността на копривата да предотвратява превръщането на тестостерона в дихидротестостерон. Намаляването на производството на дихидротестостерон води до намаляване обема на простатата.

4. Копривата облекчава симптомите на сезонната алергия.

Много хора проявяват алергични реакции по време на периода на активен цъфтеж на растенията. Изследванията показват способността на растението да потиска възпалителните процеси в носната лигавица при алергичен ринит. Учените предполагат, че копривата е ефективна и при други форми на алергии. Лечебното растение инхибира отделянето на химикали (хистамин), отговорни за развитието на алергични реакции, а също така намалява чувствителността на рецепторите към тях.

5. Понижава кръвното налягане.

Проучванията са установили способността на копривата да понижава нивата на кръвното налягане. Растението предизвиква отделяне на азотен оксид в стените на кръвоносните съдове, което от своя страна отпуска артериите и намалява общото периферно съпротивление на кръвния поток. В резултат на това налягането се понижава.

6. Спомага за контрол на кръвната захар.

Експерти от университета в Торонто установили, че копривата съдържа съединения, подобни по фармакологичното действие на инсулина, основният хормон, отговорен за регулирането на глюкозата в кръвта. Също така, копривата, поради наличието на антиоксидантни и противовъзпалителни вещества в състава, повишава чувствителността на периферните рецептори на мускулната и мастната тъкан към инсулин.

7. Намалява отока.

Копривата намалява отоците по тялото, тъй като премахва излишните натрупвания на течности.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ при употреба:

В повечето случаи при употребата на многогодишното растение не се наблюдават сериозни странични реакции. И все-пак, в редки случаи се отчитат химически изгаряния.

– Власинките по  структурата на растението отделят голямо количество химикали (мравчена киселина, хистамин, ацетилхолин, серотонин), които причиняват подуване, зачервяване и сърбеж по кожата.

– Консумацията на коприва по време на бременност причинява контракции на матката, което увеличава риска от спонтанен аборт.

– Растението сгъстява кръвта. Ако приемате лекарства за разреждане на кръвта, то копривата е противопоказана.

– Алергични реакции. Срещат се изключително рядко, но се характеризират с тежък ход.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , ,
на горе