Кокосът – универсалното масло с неповторими качества

Кокосът - универсалното масло с неповторими качества
Здраве и красота

Кокосът – универсалното масло с неповторими качества

Вкусна закуска или грижа за кожата? Кокосът е плод, който не само помага да обогатите вашата диета с основни хранителни вещества, но също така работи с уникалните си качества за вашата кожа, коса и цялостно здраве! Независимо дали става въпрос за кокосова вода, кокосово масло или кокосова мляко, всяка част от този божествен плод има своите предимства!

Кокосът ви дава безкрайни възможности защото е едно от универсалните масла.

Хапнете и пийнете

Богат на мастни киселини, кокосът енергизира организма и повишава имунитета. Пробвайте да готвите с кокосово олио, защото може да служи като заместител на другите видове мазнини при редица ястия. От друга страна, кокосовата вода-бистрата течност, която се извлича от сърцевината на неузрял кокос-е богата на възстановяващи тялото след тренировка електролити. После идва и млякото (което се извлича от „месото“ на кокоса) – чудесна алтернатива на млечните продукти. Може да го сложите в кафе или шейк, но внимавайте с количеството, тъй като кокосовото мляко е богато на наситени мазнини.

Кокосът е с високо съдържание на мастни киселини (лауринова киселина), поради което има уникалното действие да запазва естествения имунитет на организма (чрез монолауриновата си структура) и подпомага за стимулиране обмяната на веществата и осигурява високи енергийни нива.

Указания за употреба: 

  1. Като заместител  в рецепти, включващи масло, маргарин и други растителни масла при нагряване под 40 С;
  2. Кокосът е подходящ за директна консумация към храната, като овкусител за салати;
  3. Като крем за тяло- отлично овлажнява кожата и е прекрасен балсам за коса;
  4. Като добавка в храната, има много ползи за организма;

Погрижете се за косата с кокос

Кокосовото масло е задължително за здравата коса. Натуралните протеини в него поправят вредите, предотвратяват появата на хвърчащи косъмчета и хидратират. Ако косата ви е извънредно суха, нанесете директно върху нея чисто кокосово масло и срешете с едър гребен. Оставете да действа минимум 15 минути, преди да измиете с шампоан по ваш избор. Добра идея също така е да нанесете чисто кокосово масло по дължината на косата, да увиете с хавлия и така да пренощувате. На сутринта измийте няколко пъти добре с шампоан. Резултата е бляскава и жива коса.

погрижете се за  кожата си с кокос

Що се отнася до кожата, кокосът върши всевъзможни чудеса. Той е богат на антиоксиданти, които се борят с пораженията на слънчевите лъчи, спират бактериалните инфекции и намаляват зачервяванията. Най-лесният начин да пожънете неговите ползи: намажете се обилно с чисто кокосово масло (ще го намерите във всички магазини за натурални продукти).

Ето и видео с 10 начина, по които да използваме кокосовото олио

Кокосова вода

Ползи от кокосовата вода

Наистина ли е толкова добра?

Естествено освежаваща, кокосовата вода има приятно сладък вкус на ядки. Тя представлява прозрачна течност, намираща се във вътрешността на млади, зелени кокосови орехи, които обикновено се берат на възраст между 5 и 7 месеца, тъй като тогава съдържат най-много вода. Когато кокосът узрява, течността се заменя с кокосово „месо“. Най-много хранителни вещества, полезни за здравето, се съдържат именно във водата на  младия кокос, а не в зрелия.

Кокосовата вода съдържа лесно смилаеми въглехидрати под формата на захар и електролити. Електролитите имат изключително важна роля за поддържане обема на кръвта, здравето на сърцето и предотвратяват обезводняване. Поддържането на нивата на електролитите може да помогне за намаляване на умората, стреса, спомагат за мускулната релаксация. Затова кокосовата вода е особено предпочитана от спортистите. Основния хранителен елемент в кокосовата вода е калият. Тя също така съдържа магнезий, цитокинини (съединения, които забавят развитието на ракови клетки), мед и антиоксиданти.

Ако имате възможност, изберете зелен кокос, за да си набавите свежа кокосова вода, вместо да посегнете към тези в опаковки. Свежата кокосова вода не съдържа добавена захар, консерванти и не е пастьоризирана. Това е най-здравословния и вкусен избор. Пресните кокосови орехи са нетрайни и можете да ги намерите в хладилната част на магазините. Ако са отворени, кокосовата вода трябва да се държи на студено и се консумира в рамките на 3-5 дни.

Кокосова вода или кокосово мляко?

Кокосът - универсалното масло с неповторими качества

Много хора бъркат кокосовата вода и кокосовото мляко. С високо съдържание на мазнини и калории, кокосовото мляко се добива от месото на кокосовия орех и течността й е по-сладка и с по-плътна консистенция от тази на кокосовата вода. Все пак и кокосовото мляко има много ползи за здравето, тъй като е богат източник на калий, манган, магнезий, фолиева киселина, калций и селен.

Tagged ,
на горе