Помощ при киселини: ползи за здравето от бананите

Помощ при киселини ползи за здравето от бананите
Добра форма

Помощ при киселини: ползи за здравето от бананите

Помощ при киселини: ползи за здравето от бананите, напомнят диетолози. Бананът е питателна храна, пълна с даващи енергия въглехидрати и полезен за сърцето калий. Средно всеки от нас изяжда по 10 кг от тези плодове на година (около 100 банана), съобщава BBC.

Мисия: Как да подобрите здравето и качеството си на живот!

Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“ в грижа за здравето

Здравето е богатство!

Освен, че са питателни, те са отлична помощ при киселини: ползи за здравето от бананите.

Бананите имат успокояващ ефект върху червата поради високото си съдържание на пектин, разтворими фибри, които не само помагат за понижаване на нивата на холестерола, но и нормализират функцията на червата. Високото съдържание на фибри в бананите насърчава усещането за ситост и намалява подуването. Устойчивото нишесте в бананите също има пребиотичен ефект, като помага за подхранването на чревните бактерии, така че те да се размножават и да произвеждат полезни съединения, наречени късоверижни мастни киселини.

Бананите са богати на ценни микроелементи, особено на калий, който е един от най-важните електролити в тялото.

Калият помага за регулиране на сърдечната функция, както и баланса на течностите, което е ключов фактор за управление на кръвното налягане. Ефективността на богатите на калий храни, като бананите, за понижаване на кръвното налягане и предпазване от сърдечни заболявания и инсулт е добре установена и подкрепена от обширни научни доказателства.

Неузрелите банани помагат за неутрализиране на стомашната киселина, а съдържащото се в тях растително съединение левкоцианидин спомага за увеличаване на дебелината на стомашната лигавица. Това означава, че бананите, докато узреят, могат да бъдат полезна добавка към диетата за страдащите от киселини.

Поради ниското съдържание на вода, бананите обикновено са с по-високо съдържание на калории, а също и на захар, в сравнение с другите плодове.

Те съдържат захар под формата на захароза, фруктоза и глюкоза, комбинирани с фибри, за да осигурят незабавен, но стабилен тласък на енергия. Богати на калий, те подпомагат мускулната контракция по време на тренировка и могат да намалят риска от крампи. Бананите съдържат триптофан, аминокиселина, която тялото превръща в мозъчния химикал серотонин, който предизвиква добро настроение.

Известно е, че този химикал ви помага да се отпуснете, подобрява настроението, намалява безпокойството и като цяло, ви прави по-щастливи. Въпреки това е много трудно да се повишат кръвните нива на триптофан само чрез диета и въпреки че проучванията върху животни показват възможна връзка между консумацията на банани и подобряването на тревожността и депресията, това най-вероятно се дължи на съдържанието на антиоксиданти в бананите, а не на техния принос за нивото на триптофана.

Бананите не са подходящи за всеки, например, те могат да причинят мигрена при хора, които са склонни към нея, както и алергична реакция при някои хора.

Някои храни могат да допринесат за възпаление в тялото и да причинят обострянето му. Също така, храненето може да повлияе на хормоните и съответно да влоши състоянието на кожата. Това важи особено за тези, които имат обриви, дразнене, лющене по кожата на лицето, тялото, скалпа, дерматит.

Витаминно-минералният състав на храната е много важен.

Изберете оригиналния вид на продукта, а не неговия рециклиран аналог. Вземете цели зърна, вместо сплескани, обработени (люспи); плодове, вместо сушени плодове; черен шоколад, вместо торти и сладкиши; месо, вместо наденица и т.н. Следвайте правилата за протеини / мазнини / въглехидрати, вместо диета. Приемайте по 1 g протеин на 1 kg телесно тегло. Мазнините трябва да са задължителни (Омега 3, 6) – именно при техния дефицит се влошава възпалителната форма на акнето. За поддържането на чревната микрофлора – пребиотици. Добавете кисело зеле, краставици, домати към диетата, 1-3 пъти седмично. Естествените пребиотици са банан, райска ябълка, горски плодове.

Всичко, което стимулира производството на хормона инсулин, води до обостряне на акнето. Всяко хранене повишава инсулина затова намалете приемите до 3 пъти на ден. Похапвайте само продукти с мазнини/протеини; намалете консумацията на храни с висок гликемичен индекс. Табуто в диетата са млечните продукти (краве мляко и продукти от него), захарни изделия, рафинирани масла, преработени храни (колбаси, полуфабрикати), алкохол, газирани напитки, сокове. Яжте червени и оранжеви зеленчуци и плодове, мазна риба, ядки, авокадо.

infomax-logo-50-15-HW Ето диета, с която Ким Кардашиян свали 30 кг за кратък период от време

infomax-logo-50-15-HW Диляна Попова и Славена Вътова едва не попаднаха в челюстите на акули на Малдиви

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе