Свръхпреработената храна носи по-висок риск от рак

Свръхпреработената храна носи по-висок риск от рак
Добра форма

Свръхпреработената храна носи по-висок риск от рак

Свръхпреработената храна носи по-висок риск от рак, за пореден път доказаха учени. Изследователите открили, че консумацията на свръхпреработена храна „може да бъде свързана с повишено бреме и смъртност от рак, особено на яйчниците при жените“, пише в скорошно проучване, публикувано в ClinicalMedicine. Това не е първото проучване, което посочва рисковете за здравето, свързани с ултрапреработените храни, които са толкова популярни и често добре продавани.

Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“ в грижа за здравето

Мързелива програма срещу целулита

ВИСОКА КРЪВНА ЗАХАР? ПРОСТИ И ЛЕСНОДОСТЪПНИ НАЧИНИ ЗА ПОНИЖАВАНЕ

Свръхпреработената храна носи по-висок риск от рак, но да видим какви са препоръките на специалистите с какво да я заместим.

И така, какво трябва да знаем за избора на храна, докато пазаруваме хранителни стоки и избираме с какво да храним себе си и другите у дома? Опитвали ли сте Средиземноморската диета? Започнете с тези страхотни рецепти за закуска, обяд и вечеря – това значително ще ви улесни.

„Преработените“ храни съществуват в широк спектър.

„Обработено“ не е синоним на „лошо за вас“. Но има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато избирате какво да сервирате за вечеря, и изборът на храна, която е по-малко обработена, не е лоша идея, според диетолозите.

„Има много храни, които вярвам, че са здравословни и са били преработени“, казва Джина Хамшоу, регистриран диетолог в Ню Йорк. Мисля, че, когато започнем да говорим за ултрапреработени храни, това често означава, че те са във форма, в която имат много малка прилика с оригиналния си пълноценен източник на храна.“

„Помислете за прием само на картоф (срещу) пържени картофи или картофен чипс“, казва Саманта Касети, регистриран диетолог и диетолог. – Или пиле на скара, в сравнение с парче пилешко месо. Също така 100% пълнозърнеста зърнена култура ще бъде по-малко обработена от захарна зърнена закуска, направена от рафинирано брашно.“

Какво представляват ултрапреработените храни?

В проучването ултрапреработените храни се считат за тези, които съдържат малко или никакви цели продукти, с ниско съдържание на фибри, с високо съдържание на захар, мазнини и сол, и податливи на свръхкомпенсация.

Какво е непреработена или минималнопреработена храна?

Непреработена или минималнопреработена храна е тази, която съществува в или близко до естественото си състояние. Непреработените храни включват плодове, зеленчуци, пиле, яйца – храни без допълнителни съставки.

„Замразени плодове и зеленчуци, които не са подправени или са минимално подправени, както и неподсладени плодове, това биха били страхотни примери за удобни артикули, които са претърпели известна обработка, но все още са цели храни“, обяснява Касети. Тя допълва, че консервиран боб и консервирана риба тон също са минимално обработени. Други примери за такава храна са печени и осолени ядки.

Как да избягваме ултрапреработените храни?

Когато вземете артикул от магазина за хранителни стоки, имате два източника на информация: панел за хранителните стойности и списък със съставките. Когато се опитвате да определите дали дадена храна е преработена, не можете просто да погледнете таблото за хранителни стойности, казва Касети. „Това е като да си купиш кола по интернет, без изобщо да погледнеш под капака. Трябва да погледнете и съставките. Те са по-добър показател за известна степен на обработка. Сред важните хранителни факти това са високо съдържание на натрий, високо съдържание на добавени захари и на наситени мазнини. И след това в съставките ще видите, че те идват от непълноценни хранителни източници. Може да няма други консерванти, изкуствени подсладители, оцветители и такива неща“, обяснява Касети.

Рафинираните зърнени храни са друг ключов индикатор за преработката – често се срещат в бял хляб, крекери, зърнени  продукти.

„Мисля, че има известно объркване относно преработените храни в смисъл, че, когато чуем да ограничим силно преработените храни, смятаме, че това означава премахване на удобството“, казва Касети. – Искам да е ясно, че все още можете да имате удобството на пакетираните храни, но просто трябва да взимате различни решения, когато ги избирате.“

Как да променим лошите хранителни навици?

Идеята да промените хранителните си навици може да звучи плашещо. „Винаги започвайте с малко“, съветва Хамшоу. – Винаги казвам това за каквото и да било. По-честото избиране на пълнозърнести храни например пред рафинирани зърна е страхотно начало.“

След това помислете дали да не замените пилешките гърди с пилешки хапки или да изберете протеини на растителна основа, като бобови продукти например.

infomax-logo-50-15-HW Диляна Попова и Славена Вътова едва не попаднаха в челюстите на акули на Малдиви

infomax-logo-50-15-HW Ето диета, с която Ким Кардашиян свали 30 кг за кратък период от време

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе