Комплекси, подхранвани от родителите
Психология

Комплекси, подхранвани от родителите

Комплекси, подхранвани от родителите, напомнят експерти.  Откъде растат нашите комплекси и как да опазим децата си, за да не отгледаме комплексирани възрастни? Прочетете за всичко това в статията и комплексите, подхранвани от родителите.

Както знаете, много психологически проблеми идват от детството. Докато ни възпитаваха, нашите родители, без да искат, ни налагаха този или онзи модел на поведение, казвайки, че е за наше добро. Разбира се, всеки любящ родител желае само най-доброто за детето си, но понякога прекомерната опека или взискателност на родителите изиграват жестока шега с бъдещето на децата им.

Кои са най-големите ви комплекси спрямо зодиакалния знак

Мъжки страхове и комплекси: Основните причини за страх от връзки

Енергията у дома: как да го защитим от негативизъм?

Тези комплекси идват от детството:

Пасивност и безотговорност

Един от проблемите е свръхзащитата на детето. Има родители, които са готови да поставят детето си във вакуум, да сложат предпазители на вратата и да го затворят зад вратите с няколко резета. Детето няма нито един шанс да стане независимо, бдителната майка контролира всяко негово движение. Тя избира игри, хобита и приятели за него. В резултат на подобни действия родителите лишават детето от способността да взема самостоятелни решения. В резултат на това то израства като вечно съмняващ се и нерешителен човек, който продължава да чака всичко да бъде направено, вместо него.

 

Катастрофално съмнение в себе си

Защо някои много умни, добре изглеждащи хора, се смятат за „трета класа“, докато други, с по-малко изявен интелект и външен вид, се смятат за гении? Работата е там, че те са отгледани от различни родители. Хората с ниско самочувствие се възпитават по правило от твърде взискателни и амбициозни родители. Те рядко са били хвалени в семейството и често са сравнявани с другите деца. От ранна детска възраст те са били принудени да доказват, че не са по-лоши от някой друг.

Навикът да се потискат чувствата

От раждането всички деца открито и с голям интерес гледат на този свят. Те не знаят как да се затворят, да сдържат емоциите си: да скрият негодуванието си и радостта. Те искрено се смеят, когато се забавляват и плачат горчиво, ако са наранени или обидени. Тук идват родителите: на момчетата често се казва: „Мъжете не плачат“, а на момичетата: „Не бъди непослушна“. Така родителите не позволяват на детето да бъде себе си и да изразява чувствата си по естествен начин. Така те неволно учат децата да се затварят от целия свят. В резултат на това в зряла възраст за такъв човек е трудно да защитава интересите си, той живее в състояние на постоянно напрежение, тъй като потиска емоциите си.

Недоверие към другите

Много родители, преживели негативен опит, искат да предпазят децата си от него, забравяйки, че всеки се учи само от грешките си. Говорейки в духа: „Всички мъже са измамници“ – майката формира стереотип в съзнанието на момичетата, че мъжете определено ще я измамят. Съгласете се, с такова отношение е доста трудно да се изградят добри лични отношения.

Липса на инициатива и лидерство

В семейство на авторитарни родители децата често растат напълно без инициатива. Това е така, защото в такива семейства мнението на детето не се взема предвид. Те не искат мнението му, не подкрепят никакви инициативи, идващи от детето. По този начин те не позволяват личното му развитие, обезсърчават желанието да проявяват инициатива и лидерски качества, предпочитайки да седят тихо, с надеждата, че всичко ще бъде решено за тях.

Разрушителна зависимост

Защо хората пият алкохол, употребяват наркотици или губят всичко в казино? Факт е, че често това зависи от отношението, което получаваме от родителите: „ти не си способен на нищо“, „ти ме разочарова“. Разбира се, такива груби неща не се казват директно. Това се проявява в постоянното недоволство от детето, то постоянно е принудено да доказва нещо, за да „заслужи“ любовта на родителите си. Именно в зряла възраст такива деца намират утеха в алкохола, наркотиците или други опасни зависимости.

Повишена тревожност, депресия

Тези родители, които са свикнали да манипулират децата, натискайки чувството им за вина, неволно ги принуждават да бъдат в постоянен ирационален стрес. Ултиматумите и сплашването са основните инструменти на такива родители, за да постигнат това, което искат.

Неспособност за отпускане

Ако родителите постоянно водят детето на различни занимания, не му позволяват да си почине дори за минута, то всеки момент трябва да е заето с някаква работа, това води до факта, че, когато порасне, то не знае как да се отпусне. Ясно е, че така родителите се опитват да се борят с мързела на детето. Въпреки това си струва да запомните, че всеки се нуждае от почивка и способността да се отпуснем е важно качество, което помага за бързото възстановяване на силите.

infomax-logo-50-15-HW В кукленския манастир „Св.Св. Козма и Дамян” стават чудеса, психичноболните оздравяват

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе