Мъжки страхове и комплекси: Основните причини за страх от връзки

мъжки страхове и комплекси
Любов и партньорство

Мъжки страхове и комплекси: Основните причини за страх от връзки

Всички страхове имат дълбок подсъзнателен произход. Човешките отношения се основават на функциите на получаване и даване, между които трябва да има баланс.

Когато човек се страхува да дава или получава, има конфликт в баланса на естествения механизъм.

Мъжката природа подтиква силния пол постоянно да дава. Ако обаче мъжът избягва да развива връзки, страхува се да се влюби, това означава, че на несъзнателно ниво той има свои вътрешни забрани.

Психиката на мъжете е проектирана по такъв начин, че драстичните трансформации водят до негативни преживявания или стрес.

Някои представители на силния пол са отдадени на традициите, почтеността и честността, но не винаги успяват успешно да се адаптират към промените. Такива хора ценят скромността, самоувереността и самоуважението при жените.

Когато очакванията и реалността не съвпадат, възниква несъзнателен конфликт, който разрушава вътрешните ценности.

Други източници на несъзнателни страхове или комплекси могат да бъдат:

Отрицателен предишен опит

Стремеж към лидерство

Страх от провал

Детски комплекси, водещи до амбивалентно отношение към интимния контакт

Липса на комуникативни умения с женския пол, заложени в детството

Бързият ритъм на живот, причиняващ дискомфорт или разрушаващ жизнените ценности

Страх от лъжа

Защо мъжете се притесняват от властните жени

Жените със силни лидерски качества плашат някои мъже със своята независимост, желание за управление и контрол. Такива дами често са възпитавани в атмосфера, където майката играе главната роля в семейството.

Нежеланието на представителите на силния пол да е зависим от жена, е причинено от естественото им нежелание да накърнят мъжката си гордост. Те смятат подчинението на жена за проява на слабост на характера.

Основните причини за страх от връзки

Основните причини за избягване на връзки се крият в негативно отношение и стереотипни убеждения.

Страх от отговорност

На пръв поглед мъжът изглежда спокоен и уверен. Той активно общува с жени, но когато започне разговор за сериозна връзка, той се опитва да избегне нейното продължаване.

Такъв човек е убеден, че може да се справи и без присъствието на жена в къщата и по негово мнение е по-добре да намери комуникация и интимност встрани. Той е сигурен, че семейните отношения ще са ужасно мъчение за него, затова възприема и свързва любовта с редица проблеми.

Ниско самочувствие

Мъжът може да е комплексиран и да се счита за недостоен за дадена жена поради ниски доходи, недостатъчно добър външен вид, липса на способности. Дори това да е в противоречие с фактите, много мъже са критични към себе си и подценяват възможностите си.

Ниската самооценка влияе на нивото на приоритетите, води до нестабилност във взаимоотношенията, безразличие към партньора.

На въпрос дали влюбеният мъж може умишлено да избягва общуването с жената, която харесва, експертите отговарят утвърдително. Обикновено виновникът за това поведение са външни причини.

Загуба на свобода

Много мъже възприемат сериозната връзка като загуба на свобода. Ако вашият партньор не е решил, че е готов да развие и укрепи връзката, той ще се стреми да контролира чувствата си.

Когато партньорът счита свободата за основен приоритет в живота, той ще ограничи изразяването на емоциите и ще ги потисне, като не им позволи да се развиват.

Финансова несъстоятелност

Липсата на пари може да доведе до силни мъжки комплекси. Това се дължи на насаденото в обществото мнение, че жените се интересуват само от финансовите възможности на партньора си.

Неспособност да се докаже

Жена, която е уверена и успешна като личност, може да смути или да накара всеки мъж да се почувства зле. За да се докажете, да се откроите от другите кандидати и да привлечете внимание, не се колебайте и действайте смело.

Статистиката сочи, че жените, които са успешни и са постигнали материална независимост, често нямат постоянен партньор в живота. Поради неувереност в себе си или неспособност да демонстрират своите положителни качества, мъжете избягват такива жени.

Отрицателни преживявания от предишни връзки

Предишният житейски опит влияе върху начина, по който мъжете действат. Ако миналата връзка е носила само болезнени чувства и разочарование, тогава мъжът ще избягва всякакви прояви на любов, за да не изпитва отново негативни емоции.

Често в такива случаи се предпочитат само мимолетни романи, с акцент върху интимната страна на нещата.

Вътрешни проблеми на мъжа

Има и вътрешни противоречия, които пречат на момчетата да направят първата крачка.

Страх от отхвърляне

Силните притеснения за евентуален отказ водят до факта, че мъжете са ненужно предпазливи при общуването с жена, която им харесва. Дискомфортът и предпазливостта пораждат комплекси.

Комбинацията от съмнения и притеснения, породени от несигурност или лоши предишни преживявания, също може да повлияе на мъжа. Ако няма увереност във взаимността на чувствата, той ще се опита да скрие емоциите по всякакъв начин.

Интимни проблеми

Има интимни проблеми. В тези случаи представителите на силния пол са най-уязвими, тъй като им е трудно да се отпуснат, да се чувстват комфортно в компанията на любимата си.

Избягвайки близки отношения, мъжът може да измисли всякакви причини, например да говори за различни характери, невъзможност за комуникация и драстична разлика в интересите.

Нежелание за борба със съперници

Много мъже са убедени, че привлекателните жени вече имат достатъчен брой гаджета или постоянно търсят най-добрия кандидат. Страхуват се, че след като са започнали връзка, винаги ще трябва да се състезават с другите. Уверените мъже в такива условия винаги имат предимство пред слабите или несигурни личности. Те знаят, че когато жената е избрала точно тях, със сигурност е имало за какво и не се тревожат излишно, че ще я загубят.

Предразсъдъци относно финансовите нужди на красавиците

Причината, поради която момчетата заобикалят красавиците е, че си мислят, че те предпочитат богати господа. Мъжът със средни финансови възможности си мисли, че не би могъл да задоволи желанията на една красива жена.

Подобни страхове са естествени, тъй като според психолозите търговската тенденция се определя от времето. Младите момичета с атрактивен външен вид в повечето случаи се стремят да намерят богат партньор в живота.

Притеснения, че няма да отговорят на очакванията

Този страх е породен от неувереност и ниско самочувствие. Това води мъжът до погрешният извод, че няма за какво да бъде обичан. Интересното е, че подобно усещане може да бъде дълбоко закотвено в съзнанието дори на успели мъже, например, тези, които имат собствен бизнес и се справят успешно. Вътрешно, обаче, те все още могат да бъдат неуверени и плахи, което им пречи да създадат успешна връзка с жена.

Също така, известно е, че в началото на връзката хората несъзнателно се стремят да изглеждат възможно най-добре, криейки недостатъците си и показвайки най-добрите страни. Другите аспекти на характера се проявяват едва с течение на времето. Не всички мъже обаче са готови да ги покажат, затова предпочитат да държат жената на разстояние, въпреки силните си чувства.

Какво да правят жените в този случай?

Ако една жена подозира, че мъжът се отдръпва, защото се бои, че не заслужава да бъде обичан, тогава трябва да бъдат променени принципите на взаимодействие с него.

Психологически съвети

Съветите на психолозите за правилното поведение при комуникация:

Усмихвайте се по-често, нека му е лесно да общува с вас  

Оставете мъжът да се докаже

Не се преструвайте, бъдете себе си

Проявявайте нежност, толерантност и загриженост

Не парадирайте с успеха или превъзходството си в нищо

Проявявайте инициатива, но не налагайте мнение

Не бъдете капризни

Не е нужно да изневерявате на себе си, в опитите да се настроите за правилна комуникация с мъж, който не е готов да ви приеме такава, какъвто сте. Ако той въпреки всичко се опитва да избегне сериозна връзка, може би е добре да се замислите дали сте заложили на правилния човек.

Какви жени ценят най-много мъжете?

Мъжът ще оцени грижовна и внимателна жена, която го подкрепя морално, която може да се  превърне в опора за него в трудни моменти.

Като най-значима той приема тази жена, която е способна да повярва истински в него.

Tagged , , , , ,
на горе