Мраморното езеро – шедьовър, резултат от взаимодействието между човек и природа

Мраморното езеро
Величествена България

Мраморното езеро – шедьовър, резултат от взаимодействието между човек и природа

Известно с необикновената си красота – Мраморното езеро се намира в района на село Православ, община Братя Даскалови, област Стара Загора. Мраморното езеро носи наименованието си от мраморната кариера, която в миналото се е намирала там. Езерото е великолепно, уникално и неповторимо. Обаятелно със своите тюркоазени води – достоен конкурент на Крушунските водопади. „Кротката“ и гладка като стъкло повърхност на водата, по нищо не издава, че според данните, дълбочината е внушителните (около) 20 метра.

Поразителната красота на Белоградчишките скали, където всяка скала има собствена история

Мистичната Каменна гора – едно от най-силно енергийните места в България

3 ценни предимства на зимния курорт Паничище

Представяме ви още едно забележително място, вълшебно кътче от прелестната ни Родина – Мраморното езеро

Мраморното езеро
Мраморното езеро

Мраморното езеро

Мраморно езеро е резултат между човешката дейност и намесата на природата. Но за разлика от съвременните ефекти върху околната среда, в следствие на разрастващата се индустрия, тук – синхроничността между човек и природа, е сътворила тази необикновена, будеща възхищение, красота. Е, струва си да се замислим, не е ли природата един огромен жив организъм, притежаващ своята мъдрост и интелигентност…

Къде се намира Мраморното езеро и как да стигнете до там?

Мраморното езеро
Как да стигнете до Мраморното езеро

Мраморното езеро се намира на 180 км. от София и на около 50 км от Пловдив, в посока Стара Загора. Ако тръгвате от столицата към природната забележителност, трябва да минете през градовете Раковски и Брезово, след което да продължите по отклонението към село Православ.

Мраморното езеро

 

Мраморното езеро

Селото кротко се е сгушило в широката прегръдка на Средна гора и е заобиколено от прекрасни природни пейзажи. Намира се на около 5 км източно от гр. Брезово и на около 3 км. западно от село Верен. След около половин километър шофиране по черен път (шофирайте внимателно), ще стигнете до място за спиране. От там нататък трябва да продължите пеш – до самото езеро. Разстоянието не е много (около 150-200 метра), идеално за пешеходна разходка. Докато се възхищавате на красотата на природата, ще установите как неусетно сте стигнали до крайната цел.

Мраморното езеро
Мраморното езеро

Мраморното езеро – шедьовър, резултат от взаимодействието между човек и природа

Препоръка: Ако решите да потърсите прохлада в горещите летни дни в синьо-зелените води на Мраморното езеро, непременно се съобразете с условията, носете вода, шапки и светли дрехи от естествени материи. Мястото е каменисто – носете подходящи обувки и имайте предвид животинския свят обитаващ природата в района.

Кратка информация за Мраморното езеро и близкото до него село.

Местните хора в района споделят, че до обяд мястото е по-спокойно от посетители.

Казват, че по дъното на езерото се намират останки от земекопни машини, останала спомен от времето, когато кариерата за добив на мрамор е била действаща.

Мраморното езеро

Езерото е формирало привлекателната си красота вследствие на човешката дейност – изсечено от миньорската техника скално терасовидно пространство, което постепенно с годините се е запълвало с чиста дъждовна вода. Може би един от факторите за бистротата на Мраморното езеро.

Мраморното езеро

Любопитен факт е, че село Православ е заобиколено от десет могили – Байлъка (399 м.), Градището (също посещавано място), Корията, Кокарджа, Могилата, Свети Георги, Габрака, Бекчийница, Гергьовден и Чобенски лозя. Според преданията могилите са служели за естествена защита на местното население, по време на турското робство. От 1934 г. селото приема името си, което носи и до днес.

С цел опазване живота и здравето на посетителите, къпането в езерото и гмурканията от терасите на мраморната кариера са забранени.  

Мелник, където автентичността и магията се сливат в едно

Рупите, вихър от космически енергии

Златолист, Източник на вяра и чудеса

Роженски манастир, „Храна“ за душата

Самуилова крепост, паметни „страници“ от българската история

Рилски манастир „Свети Иван Рилски“ – стотици години пазител на вяра, духовност, знание, чудеса…

infomax-logo-50-15-HW Овчарят Антон, роден мюсюлманин, вдигна църква и говори с Бога

Tagged , , ,
на горе