Лечебен глад - основни съвети
Добра форма

Лечебен глад – основни съвети

Лечебният глад подсилва имунната система, успокоява хроничните заболявания като алергиите, астмата и ревматизма, раздвижва кръвообращението и стопява излишните килограми.

Без лекарско наблюдение не бива да се гладува повече от 7 дни, а под лекарски контрол лечението може да продължи до 4 седмици. Представяме ви различните методи за провеждането му.

Лечението започва с оризов или плодов ден. В този първи ден от гладуването се цели и основно изпразване на червата с помощта на английска сол. Така се прекратява производството на храносмилателни сокове и изчезва чувството за глад. В продължение на следващите от една до три седмици от лечението пациентите приемат само течна храна под формата на зеленчукови супи и подсладени с мед билкови чайове, минерална вода и сокове.

Успоредно с това е важно да се осъществява движение, например плуване или туризъм, за да може мускулатурата по време на ограничения прием на хранителни вещества да не закърнее. Накрая организмът се приспособява към нормалното хранене с три възстановяващи дни. През първия ден сутринта се приема една ябълка, а след обяд ябълков компот.

През втория ден се приемат сутринта две сушени сливи (накиснати във вода от предишната вечер), на обяд салата, задушени картофи и моркови, а вечерта – сухар или кнакер с обезмаслена извара и парчета домат. На третия ден трябва да се поемат допълнително още 200 калории – например, чаша с кисело мляко и още един сухар с извара. Ако след проведената диета, продължите да се храните здравословно, имунната ви система ще се стабилизира за продължително време.

Важно: Преди лечението винаги се консултирайте с лекар!

Мляко и хляб: По лечението на Ф.К.Майер

Лечебното гладуване според австрийския лекар, д-р Франц Ксавиер Майер (1875-1965) е регенериращо лечение, в центъра на което е очистването на червата. Д-р Майер достига до извода, че много болести почиват на нарушената функция на червата или са провокирани от нея. Последици от една продължителна инертност на червата могат между другото да бъдат главоболието, мигрената, неврозата, смущенията в съня, болките в гърба и ставите, а дори и сърдечни оплаквания.

Поради тази причина лечението му е особено подходящо за хора, страдащи от хронични храносмилателни проблеми (запек). Д-р Майер разработва за пациентите си специална програма за провеждане на лечебния глад. Тя се провежда под лекарско наблюдение.
Всеки ден се приемат едно или две пълнозърнести хлебчета, всяко от които се изяжда с две чаши мляко. Вечер се приемат само билкови чайове и вода. Млякото осигурява важните хранителни вещества, а пълнозърнестият хляб подобрява храносмилането.

По време на лечението трябва да се избягват напрягащите дейности, да не се практикуват натоварващи спортове и да се ляга най-късно към 21.30 часа. Важно е след лечението да се приемат сутрин и на обяд сурови плодове и зеленчуци (салати), но вечер (през нощта храносмилането работи по-бавно) е добре да щадите организма си.

Манастирското гладуване на отец Килиан

Гладуването от религиозна гледна точка винаги е било и продължава да бъде важен метод за пречистване на душата и тялото. Целта на отказването от твърда храна за известно време е да допринесе за съсредоточаване върху същественото, да направи вярващия по-силен тялом и духом и да го подготви за изтощаващите предизвикателства на бъдещето. Как според манастирската лечебна практика да се гладува разумно и ефективно, е описано от отец Килиан: тъй като гладуването означава огромно преустройство за тялото, то трябва да започне с подготвителен ден, в който да се подготви за отказа от съществени хранителни вещества. За пиене се препоръчват билкови и плодови чайове, а за ядене – мюсли, бобена чорба, салата с копър, зеленчукова супа.

Преди гладуването освен това червата трябва да бъдат изпразнени (напр. с английска сол). Само по този начин лигавицата може наистина да се регенерира.

През следващите 6 дни са позволени само билкови чайове, зеленчукови бульони (вкл. от пасирани зеленчуци) и много, много вода. След това се предвиждат два възстановяващи дена, в които човек се захранва със сухари с обезмаслена извара, картофени, зеленчукови пюрета или картофена крем супа. Успоредно с гладуването, отец Килиан препоръчва много движение (ходене), време за успокояване на духа и вглъбяване (медитация) и отказване от всичко, което вреди на организма (алкохол, цигари, кафе).

Tagged ,
на горе