Топ 10 на най-красивите стари градове в Европа

Топ 10 на най-красивите стари градове в Европа
Интересно

Топ 10 на най-красивите стари градове в Европа

Класацията с най-красивите стари градове в Европа, с която ще ви запознаем в статията, заслужава вашето внимание. Ще разгледаме забележителни места, преминали през теста на времето и останали живи и сега. Няма нищо по-красиво от архитектурата и духа на стария град. Дали става въпрос за малко популярни места като Женева или за градове като Талин, който е включен в списъка на ЮНЕСКО, красотата силно ни привлича.

Тук ще разгледаме 10 европейски стари града, с които е хубаво да се срещнете. Те  могат да бъдат отправна точка за следващата ви лятна екскурзия и почивка.

Страните, които са известни със своята забележителна стара архитектура са Италия, Германия, Франция, Англия и други. Много от местата в списъка са част от тези държави и са емблематични за тях.

infomax-logo-50-15-HWИИ: Италия ще бъде най-популярната туристическа дестинация в Европа през 2024 г.

Ето кои са топ 10 на най-красивите стари градове в Европа:

Прага, Чехия

Прага е много популярна туристическа дестинация и може би най-красивият стар град в Европа. Наричат Прага – градът на 100-те кули и  „майка на градовете“. Ще предпочетете Прага като дестинация, защото съчетава разумни цени със страхотни туристически атракции и места за посещение.

В стария град на Прага (Старе Место) има много сгради, включени в списъка, като великолепното старо кметство спада към тях. То е известно с готическия си интериор и подземната си мрежа от винени изби. Обърнете внимание на грандиозната 70-метрова кула в единия ъгъл на сградата. Гледките от върха са ненадминати, а кулата с астрономическия часовник от 15-ти век е просто зашеметяваща.

Топ 10 на най-красивите стари градове в Европа
Топ 10 на най-красивите стари градове в Европа
Снимка: pixabay

Друго великолепно място в Прага, Чехия е готическата кула Барутната кула или Барутната порта (Prašná brána). Това е една от оригиналните градски порти. Разделя Стария град от Новия град и е построена през 1400 година, като в нея са съхранявали барут. От това място може да направите великолепни снимки, изкачвайки се до върха по 186 стъпала. От високо се разкрива прекрасна гледка към Стария град.

В миналото Прага също е била популярна, защото е била културен, политически и икономически център.

Нюрнберг, Германия

Много известна тук е Нюрнбергската крепост. Тя е построена през 12-ти век, като непокътнат остава и имперският замък, в който са отсядали много известни римски императори.

През Втората световна война, Нюрнберг е сериозно пострадал и почти заличен, но се полагат изключителни грижи за запазване на оцелелите сгради, които са почти изцяло възстановени. Много от тях се възстановяват в оригиналния им вид. Не забравяйте да отделите време за разходка около река Пегниц, която е пресечена от много древни мостове и сгради.

Топ 10 на най-красивите стари градове в Европа
Топ 10 на най-красивите стари градове в Европа
Снимка: pixabay

Единбург, Шотландия

Единбург е столица на Шотландия от 15-ти век и се смята за красива туристическа дестинация с интересни архитектурни средновековни артефакти. Градът е разделен на две части – Старият град със своята средновековна крепост и Новият град с модерната си архитектура от 18 век.

Важно е да видите Замъка в Единбург – интересен факт е, че той е създаден върху кратер на угаснал вулкан и в него е живяла Мария Стюарт. Замъкът е изпълнявал роля на крепост, военен гарнизон и затвор. В замъка се съхранява короната на Шотландия.

Топ 10 на най-красивите стари градове в Европа
Топ 10 на най-красивите стари градове в Европа
Снимка: pixabay

Други интересни места за посещение – Национален музей на Шотландия, Катедралата Свети Джайлс, Калтън Хил и шотландският национален паметник, The Meadows парк, улица Виктория в Стария град.

Мон Сен Мишел, Франция

Мон Сен Мишел е малко градче във Франция, което е загадъчно и приказно. То е една от най-посещаваните туристически дестинации във Франция. През цялата година около 3 милиона души посещават мястото и се снимат пред църквата. Мон Сен Мишел е разположено на северното крайбрежие на страната, откъдето се разкриват фантастични гледки за посетителите.

Градчето представлява остров от скали в регион Нормандия, на северозапад във Франция. Постоянното население на града е малко, 42-ма жители, защото няма добре изградена инфраструктура и поради размерите на острова.

Топ 10 на най-красивите стари градове в Европа
Топ 10 на най-красивите стари градове в Европа
Снимка: pixabay

Според легендите, които се разказват за града, той е построен по молба на Архангел Михаил и затова там има голяма сграда, посветена на Архангел Михаил, която дава името на острова. Около замъка има постройки, в които живеят монасите.

Талин, Естония

Град Талин е един от най-красивите стари градове в Европа и е столица на Естония. Интерес представлява Старият град на Талин, който е един от най-известните обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО в Европа и е обявен за такъв през 1997 г.

Архитектурата е до голяма степен непокътната от основаването му през 13-ти век, а неговите извиващи се калдъръмени улици са заобиколени от сгради в оригинален вид. Градските стени са най-доброто място да се насладите на гледката, която се разкрива. Известно място в града е площадът на кметството, заобиколен от старинни търговски сгради. Особено впечатляващо място в този обект от списъка на ЮНЕСКО, е Градината на датския крал.

Топ 10 на най-красивите стари градове в Европа
Топ 10 на най-красивите стари градове в Европа
Снимка: pixabay

Можете да се насладите на Стария град на Талин по всяко време на годината, но ако търсите наистина автентично естонско изживяване, опитайте се да организирате пътуването си около новогодишните празници, когато се организира магически коледен базар, заобиколен от вековни сгради.

Сиена, Италия

Сиена е провинция в Тоскана и градът носи същото име. Сиена е разположена на хълмисто място на юг от Флоренция. В Сиена има художествена академия и хората основно се занимават с обработка на мрамор.

Сиена е град с готическа архитектура, който се оформя през 12 век. Градът е основан и разположен на 3 хълма и улици, които образуват буквата „Y“. Архитектите и строителите на този средновековен град са се опитали направят така, че той да се слее с естествения пейзаж около него.

Топ 10 на най-красивите стари градове в Европа
Топ 10 на най-красивите стари градове в Европа
Снимка: pixabay

Известно място за посещение е катедралата Дуомо Сиена, основана през 12 век, която е истински архитектурен шедьовър на италианската готическа архитектура. От най-горната част на катедралата се разкрива великолепна гледка към целия град.

Друга забележителност в Сиена е Дворецът Салимбени, разположен на едноименния площад. Сградата е свързана с фамилията италиански търговци, а в момента там се помещава най-старата банка в света – Banca Monte dei Paschi di Siena.

Валенсия, Испания

Един от най-старите и най-красиви стари градове в Европа е Валенсия. Известно място за посещение тук е катедралата на Валенсия от 13-ти век в готически стил, която отдава почит на Света Мария. Валенсия е много добра дестинация за пазаруване с известния най-голям покрит пазар в Европа – Mercado Central. Много популярна дестинация е Lonja de la Seda в превод „обмен на коприна“, която е готическа сграда във Валенсия, Испания. Първоначално тя е била използвана за търговия с коприна. Днес сградата Ла Лонха е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство и е много посещавано туристическо място.

Топ 10 на най-красивите стари градове в Европа
Топ 10 на най-красивите стари градове в Европа
Снимка: pinterset

Рига, Латвия

Рига е един от най-красивите стари градове в Европа и столица на Латвия. Рига също е част от списъка на ЮНЕСКО и е популярна с преплитането на Арт Нуово, готика и романска архитектура. Град Рига е богат на забележителности и голям брой църкви. Най-красива е катедралата в Рига, построена през 13 век, в която има забележително красив орган.

Топ 10 на най-красивите стари градове в Европа
Рига
Снимка: pixabay

Както в много градове и тук Старият град представлява истинско богатство. Красиви улици, зелени дворове, изваяни постройки дават изключителния облик на този европейски град. Разхождайки се по популярната улица Скарню, може да напазарувате от магазини за занаяти и изкуство. Улица Скарню е улица в Рига, в историческия район на Стария град. Дължината на улицата е 229 метра.

Непременно се разходете до някой от ресторантите на стария град, за да опитате местна кухня. Опитайте расол, картофена салата и херинга. Задължително опитайте националната напитка на Латвия – билков ликьор!

Женева, Швейцария

Женѐва е град в Швейцария и е втори по големина след Цюрих. Той е главен административен център на кантон Женева. Женева е седалище на много европейски и световни организации.

Основан забележителност в Женева е Женевското езеро, но градът е един от най-старите в Европа и в него има много важни и интересни места. Църквата Свети Петър предлага красива гледка към града, като на приземно ниво може да видите богато украсени параклиси и множество подземни проходи. Те са били използвани по време на войната, откъдето са следели вражеските линии.

Топ 10 на най-красивите стари градове в Европа
Женева
Снимка: pixabay

Освен с магазините за часовници, Женева е популярна с много атракции. Посетете известното кафене Café Papon в Стария град, в което се сервират местни деликатеси с рецепти от 1800 година.

Любляна, Словения

Любляна е столица на Словения и целият град е пълен с исторически паметници, древни сгради, мостове, средновековни дворци и красиви скулптури. Обърнете внимание на красивия фонтан, разположен на площада в близост до кметството – Фонтанът Робба. Той носи името на създателя си и една от най-известните творби на Франческо Робба. Своето вдъхновение скулпторът черпи от фонтанa на площад Навона в Рим, когато е бил на посещение там.

Топ 10 на най-красивите стари градове в Европа
Любляна
Снимка: pixabay

Друг известен архитект в Любляна е Йоже Плечник, който е създател на Тройния мост и Централния пазар на града. Задължително посетете площад Прешерен, на който се издига статуя на поет, а не на войн или политик и откъдето носи името си. Площадът е заобиколен от средновековни сгради.

Заключение

Старият град във всяка една дестинация е важен исторически център на града, където има специфична архитектура, история и идентичност. Там се намират останки от минали времена и те остават все още живи. Там се намират главните туристически атракции. Не може да си представим Прага без Стария град и Флоренция без историческия център. Те са основен притегателен център, за да посетим тези красиви градове.

Когато посещавате някой град, не забравяйте да разгледате най-старата му част, за да уловите най-истинската му същност. С разходка из Стария град във всяка дестинация, вие пътувате през времето и пред вас се разтварят красивите врати на европейската култура и архитектура.

Tagged , , ,
на горе