Шум в ушите- как да се справим
Здраве и красота

Шум в ушите- как да се справим

Шум в ушите се характеризира със звънене или бръмчене в ушите. Излагането на силни шумове, запушването на ушната кал, проблеми със сърцето или кръвоносните съдове, лекарства, отпускани с рецепта, и нарушения в работата на щитовидната жлеза могат да причинят шум в ушите. Посетете лекаря си за поставяне на точна диагноза и разработете заедно с него план за лечение.

Шум, бучене, съскане, бръмчене, пулсиране и други, които се появяват без външен източник на звук, могат да бъдат причинени от заболявания на слуховите органи, травма, психологически причини и промени, свързани с възрастта.

Неприятните усещания са причинени от нарушения на кръвообращението, възпаление, и много други причини. Пулсирането е причинено от увреждане на малките косъмчета във вътрешното ухо. Това променя сигналите, които те изпращат до мозъка, и контролира как да чува човека звука. В зависимост от причината, симптомите могат да се появяват периодично или постоянно, с различна интензивност и обем.

В много случаи шумът в ушите е необратим, но има няколко начина за намаляване на неговата тежест. Например звуковите генератори, слуховите апарати и лекарствата могат да помогнат за маскиране на звъненето или бръмченето. Изследванията на шума в ушите са постоянно развиваща се област и може да успеете да опитате и експериментални терапии.

Как бързо и лесно да се справим с шум в ушите?

Маскирайте звъненето и бръмченето със звукови генератори.

шум в ушите
Шум в ушите- как да се справим снимка: pinterest

Звуковите генератори заглушават звъненето и бръмченето с бял шум, релаксиращи звуци или тиха музика. Възможностите включват малки, вградени в ушите устройства, слушалки и машини за бял шум. Можете също така да опитате да използвате предмети от бита, като например климатик, пречиствател на въздуха, вентилатор или телевизор на ниска сила на звука.

Въпреки че звукотерапията не лекува шум в ушите, тя би могла да направи симптомите ви по-малко забележими, да подобри концентрацията ви и да ви помогне да заспите.

Устройствата за звукотерапия от медицински клас могат да бъдат скъпи и не се покриват от застрахователните планове. Ако се нуждаете от по-достъпно решение, намерете звуци от околната среда или тиха, релаксираща музика в услугите за стрийминг на музика или видео.

Стабилните, неутрални звуци, като например бял шум (който звучи като равномерно „Шшшш“), са по-ефективни от звуците с различна интензивност, като например вълните.

Овладяване на загубата на слуха и маскиране на шума в ушите със слухови апарати.

шум в ушите
Шум в ушите- как да се справим снимка: pinterest

Ако имате загуба на слуха, слуховите апарати могат да маскират звъненето или бръмченето, като увеличат силата на външните звуци. Помолете вашия първичен лекар да ви насочи към аудиолог или специалист по слуха. Те могат да ви помогнат да изберете и да се снабдите със слухови апарати.

Ако не изпитвате загуба на слуха, можете да получите и слухови апарати или импланти, които стимулират слуховия нерв или маскират звъненето и бръмченето с бял шум.

Въпреки че слуховите апарати са скъпи, повечето застрахователни планове покриват основните слухови апарати. Така бързо и лесно ще се справите с досадния шум в ушите.

Обсъдете с лекаря си употребата на антидепресанти и лекарства против тревожност.

шум в ушите
Шум в ушите- как да се справим снимка: pinterest

Психоактивните лекарства могат да намалят тежестта на симптомите, да облекчат безсънието, свързано с шум в ушите, и да улеснят справянето с шума в ушите. Тези медикаменти са най-ефективни при сериозни случаи на шум в ушите, при които симптомите предизвикват стрес, тревожност и депресия.

Стресът, тревожността и депресията могат да влошат шума в ушите. Тези емоции и шумът в ушите могат да образуват кръгова връзка или да се задействат и влошават взаимно. Ако изпитвате този кръгов ефект, вашият лекар може да ви препоръча антидепресант или лекарство против тревожност.

Антидепресантите и лекарствата против тревожност могат да предизвикат нежелани странични ефекти, като замъглено зрение, сухота в устата, гадене, запек, раздразнителност и понижено сексуално желание. Уведомете Вашия лекар за всички странични ефекти или нови или необичайни симптоми, като депресия, мисли за самоубийство или агресия.

Попитайте Вашия лекар за експериментални терапии.

шум в ушите
Шум в ушите- как да се справим снимка: pinterest

Не е намерен лек за шум в ушите, но изследванията продължават, така че трябва да сте отворени за експериментални терапии. Електронната и магнитната стимулация на мозъка и нервите може да коригира свръхактивните нервни сигнали, които причиняват шум в ушите.

Тези техники все още са в процес на разработване, така че попитайте вашия лекар или специалист по слуха дали опитването на някоя от тях би било подходящо за вас.

В близко бъдеще може да се появят и нови медикаменти, затова помолете вашия лекар или специалист по слуха да ви информира за новите терапии.

Управление на шума в ушите с промени в начина на живот:

Ограничете излагането си на силни шумове.

шум в ушите
Шум в ушите- как да се справим снимка: pinterest

Излагането на силни шумове може да предизвика и да влоши симптомите ви.Носете защитни тапи за уши или муфи, ако работите в шумна среда, когато използвате електрически инструменти, докато работите в двора, когато прахосмукирате или когато изпълнявате друга шумна задача. Това ще ви помогне да се справите с шум в ушите.

Упражнявайте се поне 30 минути на ден.

шум в ушите
Шум в ушите- как да се справим снимка: pinterest

Редовните сърдечно-съдови упражнения са особено полезни, така че опитайте да ходите, бягате, карате колело и плувате. В допълнение към ползата за цялостното ви здраве, упражненията могат да подобрят притока на кръв, което може да помогне за облекчаване на формите на шум в ушите, свързани с проблеми със сърцето или кръвообращението.

Активността е полезна и за емоционалното ви здраве.

Ако не се упражнявате редовно, консултирайте се с вашия лекар, преди да започнете нови упражнения, особено ако имате анамнеза за някакви медицински проблеми.

Опитайте техники за медитация и релаксация.

шум в ушите
Шум в ушите- как да се справим снимка: pinterest

Стресът може да влоши вашия шум в ушите, затова дишайте дълбоко и се отпуснете, ако започнете да се чувствате тревожни, притеснени или претоварени. Бройте до 4, докато вдишвате бавно, задръжте дъха си за 4, след което бройте до 4, докато издишвате бавно. Продължете да контролирате дишането си в продължение на 1 до 2 минути или докато се почувствате спокойни.

Визуализирайте релаксиращ пейзаж, докато дишате, например плаж или успокояващ спомен от детството.
Направете всичко възможно да избягвате стресиращи ситуации и хора. Ако имате много работа, не поемайте нови отговорности и не се натоварвайте прекалено.

Посещаването на курсове по йога или бойни изкуства също може да помогне за насърчаване на съзнанието и релаксацията. Заниманията с йога добавят социален компонент, който може да подобри цялостното ви мислене.

Избягвайте кофеин, алкохол и никотин.

шум в ушите
Шум в ушите- как да се справим

Опитайте се да намалите алкохола и да ограничите консумацията на кафе и чай с кофеин, безалкохолни напитки и шоколад. Тези вещества могат да повлияят на кръвообращението ви и да влошат шум в ушите.

Особено вреден е никотинът, затова при необходимост попитайте лекаря си за съвет относно отказването от тютюневите изделия.

Намаляването на кофеина също е полезно, ако имате проблеми със заспиването поради шум в ушите.

Установено е, че следните билки и храни са ефективни при облекчаване на симптомите на шум в ушите:

Гинко билоба

шум в ушите
Шум в ушите- как да се справим снимка: pinterest

Гинко билоба се счита за най-добрата билка за шум в ушите. Играе ключова роля в подобряване на кръвообращението, което от своя страна подобрява функционирането на ухото и намалява звуковите усещания. Освен това, тази билка има антибактериални и противогъбични свойства, които могат да излекуват подлежаща инфекция или да допринесат за подобряване на състоянието.

За лечение на шум в ушите може да приемате екстракт от гинко билоба всеки ден в продължение на 4-6 седмици, за да получите положителни резултати.

Свещен босилек

шум в ушите
Шум в ушите- как да се справим

Свещеният босилек е друго добро естествено средство за лечение на шум в ушите. Неговите антибактериални свойства могат да убият бактериите, които да са причина за проблема. Освен това, тази билка може да донесе облекчение и при болки в ушите.

Джинджифил

шум в ушите
Шум в ушите- как да се справим

Джинджифилът също се използва за лек при шум в ушите. Лечебните му свойства спомагат за подобряване на циркулацията на кръвта, убиване на патогени и борба със свободните радикали. Освен това, джинджифилът има подобни на аспирин свойства, които могат да помогнат за намаляване на болката, често съпътстваща тинитуса.

Добавете половин чаена лъжичка прясно настърган джинджифил в чаша топла вода. Оставете да се накисне 10 минути, прецедете и добавете малко мед. Пийте този билков чай два или три пъти дневно в продължение на няколко дни, за да облекчите симптомите.

Също така, дъвчете няколко резена суров джинджифил. Процесът на дъвчене помага за облекчаване на налягането в ухото, което може да причинява шум в ушите.

Неприятните състояния с шум, звънтене или пищене в ушите могат да се избегнат, ако на първо място се мием така, че в тях да не попада вода. Да следим за това – да не се образуват тапи от ушна кал и да не ги чистим с остри предмети.

Ако дете или възрастен боледува от ангина, хрема, синузит или ушно възпаление, да лекуваме адекватно, за да няма усложнения и хронифициране. По възможност простудата да се избягва. При хипертония – да се приемат редовно лекарства и да се предотвратяват хипертонични кризи.

Важно е пълноценното хранене, както и отказът от прекалена консумация на алкохол, цигари и кафе. Тези начини ще ви помогнат да се справите с досадния шум в ушите.

Tagged , ,
на горе