Топ 5 упражнения за баланс и координация

Топ 5 упражнения за баланс и координация
Добра форма

Топ 5 упражнения за баланс и координация

Добрият баланс е важен за цялостното благосъстояние, особено с напредването на възрастта. Поддържането на добро равновесие също така помага за намаляване на риска от падане и подобрява способността ни да изпълняваме ежедневните си задачи и дейности, включително ходене, бягане, вдигане и др. Но рядко много хора включват специфични тренировки за равновесие в редовния си режим. И така, трябва ли да го правите?

Балансът не е нещо, за което непременно мислим – освен ако не го загубим, не паднем и не се нараним. Въпреки това значението на баланса не бива да се подценява.

Балансът е важен не само защото помага да се предотвратят падания и наранявания; той също така подобрява координацията и стабилността, като прави ежедневните дейности и физическите движения по-лесни и по-безопасни. Точно затова повечето хора трябва редовно да изпълняват упражнения, които подобряват равновесието.

Искате да излезете с него? Поканете го

Тук може да намерите на най-добри цени, необходимите ви стоки за спорт и фитнес

 

4 златни правила за спортуване

6 упражнения за стягане на ръцете

5 упражнения, които можете да правите в леглото

Топ 5 упражнения за баланс и координация

1. Позиция с един крак

баланс
Топ 5 упражнения за баланс и координация снимка: pinterest

Стойката на един крак е най-простото упражнение за баланс. Всичко, от което се нуждаете, е стабилна стена или предмет наблизо, за който да се хванете при нужда, и хронометър.

Застанете в близост до стената или стабилния предмет. Пуснете хронометъра и вдигнете единия си крак от земята. Стремете се да задържите поне 15 секунди. Когато това стане лесно, се стремете към 30 секунди, а след това към минута или повече. Уверете се, че правите всяка страна и изпълнявате по пет повторения на сесия.

2. Ходене с пета и пръсти

Като използвате линия на земята (или връв за обозначаване на линия), ходете с единия крак пред другия. Това е подобно на ходенето по въже по-долу, но разликата е, че докато поставяте единия крак пред другия, се опитвайте да докоснете петата си до пръстите на другия крак. Когато спускате петата на предния си крак, се изкачвайте на пръстите на задния си крак и продължавайте да правите това, докато вървите напред. (Да, в началото това може да е трудно!) Това упражнения ще ви помогне за вашия баланс.

 

Ако искате да изглеждате зашеметяващо – Тук може да си поръчате продукти с високо качество за поддържане на вашата кожа и коса здрава, бляскава и сияйна.

 

3. Звездни докосвания на пръстите

баланс
Топ 5 упражнения за баланс и координация снимка: pinterest

Застанете на едно място на земята. Вдигнете единия крак право пред себе си. След това го изнесете на около 45 градуса надясно, след това директно встрани, после на 45 градуса зад вас. Продължавайте да движите крака си на 45 градуса около „звездните точки“. Уверете се, че повтаряте същото и на противоположната страна. А ако загубите равновесие, просто докоснете крака си надолу, за да го възстановите, и продължете. Това упражнение е много добро за добър баланс и координация.

4. Скок от клек на един крак

баланс
Топ 5 упражнения за баланс и координация снимка: pinterest

Това също е многоставно и много динамично упражнение, което развива допълнително силовата издръжливост и ловкост. Натоварва най-вече бедрените и седалищни мускули и прасците.

За правилно изпълнение се застава на един крак и се прикляка, като в това време другият крак се сгъва и издърпва назад. Ръцете се изнасят напред и заедно с повдигнатия крак изтласкват тялото в отскок. При това движение ръцете слизат надолу, а задният крак се изнася напред, отново свит в коляното. След скока тялото се връща в първоначална клекнала позиция. Правят се по 10 повторения на всеки крак. Това упражнение ще ви помогне да подобрите вашия баланс.

 

Ако искате да изглеждате зашеметяващо – Тук може да си поръчате продукти с високо качество за поддържане на вашата кожа и коса здрава, бляскава и сияйна.

 

 

5.Мъртва тяга на един крак

баланс
Топ 5 упражнения за баланс и координация снимка: pinterest

Това упражнение е многоставно и чрез него се подобрява баланс между ляв и десен крак. Освен това е много ефективно за укрепване на задната верига мускули и коремните мускули. При правилно изпълнение, трениращият се учи и на правилна техника за навеждане и изправяне в ежедневието, спомага и за подобряване на стойката. Изпълнява се с тежести като лост, дъмбел или пудовка.

Взема се избраната тежест като се придържа пред тялото с две ръце, максимално близко до опорния крак. Стъпва се на опорния крак, а другият се измества леко назад. Движението започва с избутване на таза назад, вследствие на което тялото се навежда напред, а задният крак се изпъва назад. Коленете и на двата крака трябва да са леко свити. При достигане на земята с ръце, се стягат мускулите на таза и тялото се изправя в първоначална позиция. Правят се 10 повторения на всеки крак.

Tagged , ,
на горе