Какво да направите, ако вече не можете да се грижите за кучето си

Какво да направите, ако вече не можете да се грижите за кучето си
Домашни любимци

Какво да направите, ако вече не можете да се грижите за кучето си

Да бъдеш стопанин на куче невинаги е сбъдната мечта. Понякога съжителството с животното не се развива по най-добрия начин или пък изникват други причини, които принуждават много хора да се откажат от това да имат домашен любимец. Това може да бъде много труден момент от живота ви, но сте длъжни да помислите и за съдбата на кучето, а не само да гледате собствения си интерес. Причина за раздялата с кучето могат да бъдат, както стопанинът, така и животното. Без значение от това защо се стига до това решение, трябва да знаете как точно можете да постъпите в подобен момент.

Потърсете подходящ нов собственик. Не изоставяйте кучето. Това е възможно най-лошото решение, което можете да вземете. Не забравяйте, че вие сте дали дом на кучето, грижили сте се за него, то ви е дарявало с любов и незабравими моменти и ще бъде неприятно да го изхвърлите на улицата. Попитайте дали ваш приятел си търси куче , подобно на вашето. Ако не намерите такъв, потърсете човек, който би желал да го купи от вас. Не се доверявайте обаче на първия, който ви потърси. Проучете внимателно кандидата за кучето ви и се уверете, че то ще попадне на сигурно място, където ще получи всички необходими грижи.

Свържете се с приют. Това е един от крайните варианти. Ако не можете сам да намерите нов дом на животното, можете да потърсите приют, който да стори това. Там обаче шансът му за успех е далеч по-малък, защото не всеки човек би осиновил куче от подобно място.

Бъдете сигурни в решението си. Дори и за момент да си помислите, че не можете повече да се грижите за вашето куче, не се отказвайте веднага. Това решение трябва да бъде внимателно взето. Ако не можете да се справите чисто финансово с грижите, не ви достига място за неговото отглеждане или не се разбира с децата ви, то нищо не е загубено за вас. Кучетата обичат стопаните си и биха направили всичко за вас, така че ако наистина преместването на животното в друг дом не е крайно наложително, не го правете.

Tagged , ,
на горе