Красота директно от кухнята
Здраве и красота

Красота директно от кухнята

Скъпите козметични продукти не са единственото средство за поддържане на красотата. Не е лошо да поразровите също в кошницата за плодове или в кухненския хладилник.

Това, което ще откриете там, ще е не само по-евтино, но и няма да съдържа агресивни консервиращи вещества, нито пък съмнителни емулгатори.

Във вкусните плодове, хрупкавите зеленчуци, прясното мляко или популярните подправки се крият „разкрасители” с неподозирани качества. Всичко онова, което ви действа благотворно отвътре, би могло да ви разкраси и отвън. Една ефективна и лесна за използване алтернатива на „истинската козметика”.

Млякото – дарява влага

Още Клеопатра е знаела за чудотворното действие на млякото. Всекидневно красивата египтянка се къпела в магарешко мляко, за да запази кожата си гладка и свежа. Съвсем не е необходимо обаче да издирвате концентрирано магарешко мляко за постигане на нежна и искряща кожа. Пълномасленото мляко от хладилника би постигнало същия ефект.

Сипете 2-3 литра мляко в напълнената с топла вода вана и се отпуснете в нея минимум за 15 минути. Така ще стимулирате кръвоснабдяването, ще регулирате клетъчната регенерация и ще подсилите защитните функции на кожата. Утайката втрийте в кожата с масажни движения, тъй като млякото, освен всичко друго, е мощно хидратиращо средство, а и защитава предпазващия от микроорганизми киселинен слой на кожата. В млечната киселина се съдържа дори ценната алфа-хидроксиева киселина (АНА), една топактуална антиейджинг активна съставка.

Лайката – спокойствие за очите

Една маска от лайка успокоява уморените, пренапрегнати и зачервени очи и им позволява отново да засияят с предишния блясък: изстудете две попарен с гореща вода пакетчета лайков чай, отцедете ги леко, поставете на очите си и се отпуснете в легнало положение за около 10 минути. Лайката има също дезинфекциращи свойства и помага при възпалена или замърсена кожа. Съдържащите се в нея органични киселини и масла действат почистващо и успокояващо. Сложете в широк съд с гореща вода една пълна шепа изсушен лайков цвят и под кърпа направете парна баня на лицето за около 10 минути.

Билката избистря също светлите тонове на русата коса и възвръща тонуса и блясъка й. За целта залейте косата с охладена отвара от лайка и оставете да действа 10-ина минути. А защо да не си направите първо парна баня и после да прецедите запарката и освежите косата си?

Авокадото – за гладки ръце

Ефективен начин да възстановите изтощената си коса предлага авокадото. Богатото му съдържание на витамини, лецитин и минерални вещества го прави много подходящо средство за регенерираща маска. Настържете половин добре узрял плод на ситно ренде и го смачкайте до получаването на пюреобразна маса, добавете две супени лъжици зехтин и с втриване в корените нанесете сместа върху косата си. Покрийте с фолио и кърпа и оставете да действа 20 минути.

Чесънът – унищожител на пъпките

Още в древен Китай лютата луковица, сурова и нарязана на кръгчета, се използвала за лечение на рани. Много ефективно е и антибактериалното й действие срещу акне по лицето или тялото. Съдържащите се в миризливия зеленчук етерични масла дезинфекцират и лекуват. При първите белези на кожно възпаление намажете мястото с пресен сок от току-що изстискана скилидка. Неприятната интензивна миризма се задържа известно време върху кожата, независимо от измиването, затова по-добре не правете процедурта непосредствено преди среща. Обелете една скилидка чесън, разрежете на половина и я стиснете леко до отделяне на маслообразен сок. Нанесете върху акнето – гарантирано ще унищожи микробите и пъпките бързо ще завехнат, без при това да се изсуши кожата.

Сметаната – сладко почистване на кожата

Сметаната не само регулира кръвоснабдяването и клетъчната регенерация, но посредством млечните си мазнини позволява свалянето на водоустойчивия грим и успокоява стресираната кожа. Разбъркайте една чаша сладка сметана с една чаена лъжичка лимонов сок и с памучен тампон използвайте вместо тоалетно мляко. Внимание: не отстранявайте със сместа очния грим, защото лимонената киселина може силно да раздразни очите. За чиста кожа и хубав тен пробвайте следната маска: смесете 20 гр бирена мая с 20 мл сладка сметана до кремообразно пюре, след това добавете 10 гр мед и разбъркайте добре. Нанесете върху лицето, шията и деколтето. След 20 минути изплакнете обилно с хладка вода.

Tagged , , , ,
на горе