Как да следите теглото на домашния си любимец
Домашни любимци

Как да следите теглото на домашния си любимец

Като собственик на домашен любимец едно от задълженията ви като стопанин е да следите теглото му. Как да определите какво е „нормалното“ тегло на вашия дребен бозайник? Не е лесно да се отговори на този въпрос, тъй като всеки домашен любимец е уникален със своите хранителни навици, метаболизъм, форма на тялото и интензитет на движение.

Как да следите теглото на домашния си любимец

infomax-logo-50-15-HW Москва: Третият Рим или четвърти Вавилон?

infomax-logo-50-15-HW Мемоарите на Бритни Спиърс „Жената в мен“ се радват на сериозен успех

Важно е да определите целевото тегло на вашия домашен любимец

Като начало работете с вашия доверен ветеринарен лекар. Това е магическото число, което вашият домашен любимец трябва да тежи и в идеалния случай ще запази през целия си живот на възрастен. Определянето на целевото тегло може да изиграе съществена роля в разбирането на това, което се случва с вашия домашен любимец и как да следите теглото му.

Като хищен вид, вашият малък любимец е трудно приспособим да маскира болестите. В дивата природа дребните бозайници обикновено прикриват заболяванията си, за да изглеждат здрави и да не изглеждат като лесна храна за хищниците. Дори и сега, когато нашите малки приятели са на сигурно място в къщи, този инстинкт остава.

В резултат на това да следите теглото им е основен инструмент в комплекта ви за поддържане на здравето на вашия домашен любимец. Това може да помогне на вас и на вашия ветеринарен лекар да прецените дали вашият домашен любимец не се движи достатъчно, дали промяната в диетата не му влияе или дали не губи тегло поради скрито заболяване.

следите теглото
Как да следите теглото на домашния си любимец

Основни материали да следите теглото на вашия домашен любимец

Намирането на добра везна за следене на теглото на вашия домашен любимец не трябва да бъде сложно! Важното е тя да отчита точно и да дава постоянни показания от един ден до друг. Непоследователните показания затрудняват вашия процес да следите теглото.

В зависимост от размера на вашия домашен любимец идеална е кухненска везна, която може да измерва до 10 килограма. Много стопани искат везната за домашния им любимец да наподобява човешка везна с нисък профил и платформа, на която домашният любимец да стои. Уверете се, че везната може да превключва между килограми и грамове.

След като сте осигурили везна, с която да следите теглото му вземете тетрадка и химикал, за да записвате килограмите на домашния си любимец.

Въпреки че някои домашни любимци могат да бъдат обучени да стоят търпеливо на кантара, може да се окаже, че вашият домашен любимец трябва да бъде държан под контрол по време на претеглянето. Ако вашият домашен любимец стои с готовност на везната, може да искате да добавите някакво нехлъзгащо се покритие към платформата на везната, за да следите теглото по-лесно.

Какъвто и метод да използвате, винаги се уверявайте, че везната е изравнена или „занулена“, преди домашният ви любимец да се качи на нея. Това гарантира, че везната отчита само теглото на вашия домашен любимец, а не допълнителното тегло на други материали върху платформата, които да ви попречат да следите теглото му.

Когато претегляте домашния си любимец, се препоръчва да държите везната и домашния си любимец ниско до земята. Дори домашни любимци, които са преминали през многобройни претегляния, могат внезапно да решат да изскочат от обезопасяването си или да се уплашат неочаквано, което може да доведе до нараняване, което може да е било предотвратимо.

Как да следите теглото на домашния си любимец
Как да следите теглото на домашния си любимец

Постоянно трябва да следите теглото на домашния си любимец

Ключът към следенето на теглото на вашия домашен любимец е да останете последователни при претеглянето. Работете с ветеринарния си лекар за това колко премервания седмично са подходящи. Отговорът може да се промени в зависимост от възрастта на домашния ви любимец, здравословното му състояние, начина на хранене и много други фактори.

Това, което трябва да търсите, когато следите теглото на вашия домашен любимец, е постоянна промяна с течение на времето. Точно както и ние, нашите домашни любимци имат естествени колебания в теглото си, дори и при отчитане на ежедневния храносмилателен ритъм. Доколко колебанията са приемливи, трябва да се обсъди с вашия ветеринарен лекар, тъй като той е запознат със здравната история на вашия домашен любимец и може да осигури практически преглед, в зависимост от възрастта и общото здравословно състояние на всеки домашен любимец, един индивид вероятно може да понесе по-голяма загуба на тегло от друг.

Като повтаряте процеса редовно да следите теглото му и записвате датата и колко килограма е, имайте предвид следните въпроси, докато преглеждате записите за теглото на вашия домашен любимец:

Последователно ли губи тегло от едно претегляне до следващото?

Има ли внезапно, необяснимо повишаване на теглото? Или голяма загуба на тегло?

Възможно ли е наддаването или отслабването да е свързано с неотдавнашни промени в диетата, ежедневните грижи, сезонните промени или лекарствата?

Ако е документирано тревожно увеличаване или намаляване на теглото, обърнете се към ветеринарния си лекар, за да съобщите за резултатите.

Вижте още:

Как да помогнете на бездомна котка

Какво да правите, ако домашният ви любимец е отровен

Кога да смените храната на домашния любимец – съвети

Съвети: Как да храните котката си правилно

С какво да се съобразите, преди да подарите домашен любимец

В какво кучетата са по-добри от мъжете

За какво да внимавате, когато гледате котка

Неща, които никога да не правите на кучето си

Tagged , ,
на горе