7 фактора, които влияят на съня на кучето
Домашни любимци

7 фактора, които влияят на съня на кучето

Както при хората, сънят на кучето е много важен. Получаването на подходяща почивка е жизненоважно за тяхното здраве и цялостната функция на тялото. Ако не го направят, тогава могат да възникнат поведенчески проблеми или заболяване. Въпреки това е обичайно собствениците да не вземат това предвид. Знаете ли какви фактори влияят на съня на вашето куче?

Кучето прекарва около 50% от деня будно и 50% в сън, което се равнява на приблизително 10 до 12 часа сън. Това обаче може да бъде повлияно от различни фактори. Ето 7 от тях.

Искате да излезете с него? Поканете го

Как да разберем дали кучето има кърлежи

Кучето лае по телевизора – причини и решение

Причини, поради които да сме благодарни на котките

Как да помогнете на бездомна котка

Какво да правите, ако домашният ви

 

7 фактора, които влияят на съня на кучето

1. Възрастта, основният фактор, влияещ върху съня на вашето куче

кучето
7 фактора, които влияят на съня на кучето

Първият от факторите и един от най-важните за кучето е възрастта. Както при нас, часовете за сън варират в зависимост от това дали имаме работа с кученца, възрастни или по-възрастни кучета. Нека разгледаме всеки един:

Кученца: Те се нуждаят от повече почивка от възрастните. Така те спят между 18 и 20 часа. Обикновено прекарват повече време в сън през деня, отколкото през нощта. През първите дни от живота си, в техния неонатален период, те почиват групирани заедно, за да си помагат взаимно да се стоплят, тъй като все още нямат свой собствен капацитет за терморегулация.

Възрастни: Както вече споменахме, те имат средно време за сън от 12 часа, като стойностите варират от 8 до 14 часа. Освен това те обикновено спят между 60 и 80% от нощта и 3 до 28% от деня.
Възрастни хора: В случай на по-възрастни кучета нормалните часове сън се увеличават, защото функционирането на тялото се променя и те се уморяват повече от нормалните си дейности. Те спят както когато са били малки, между 18 и 20 часа. Това време се обхваща в по-кратки периоди, но по-често от предишни години, както през деня, така и през нощта.

2. Порода

кучето
7 фактора, които влияят на съня на кучето

Породата или размерът на кучето също оказват влияние върху времето за сън. Обикновено по-големите кучета спят повече от по-малките. Изследванията в този случай обаче са оскъдни и са необходими повече изследвания, за да се определят точните разлики във времето за сън между кучета от различни породи.

3. Упражнения

Както може да се очаква, кучето, което се занимава с постоянна и интензивна физическа активност, се нуждае от повече почивка, за да възстанови енергията си. От друга страна, по-малко активно куче или такова, което не спортува достатъчно, може да има затруднения със заспиването или може да има по-неудобна нощ.

4. Аспекти, свързани с физиологията на кучето

кучето
7 фактора, които влияят на съня на кучето

Друг фактор, който влияе върху съня на вашето куче, е физиологичното състояние на кучето. Ако кучето страда от някаква патология, има наднормено тегло или има респираторни недостатъци, часовете за сън се променят. Например, проучване показва, че брахицефалните кучета имат повече нарушения на съня, което може да има неблагоприятно въздействие върху общото благосъстояние на домашния любимец.

Достатъчният сън носи ползи за общото здраве на тялото, както и зареждане с енергия, укрепване на защитната система и подобряване на поведението и когнитивния капацитет.

5. Промени в рутината

кучето
7 фактора, които влияят на съня на кучето

Кучетата са емоционални животни точно като хората и се влияят от промяната. Така че, ако промените дома си или има попълнение в семейството, кучето може да страда от някои проблеми с адаптацията и рутините им за почивка се променят. В тези ситуации е нормално вашият домашен любимец да спи повече или по-малко, докато свикне с новата ситуация.

6. Околната среда, друг важен фактор, който влияе върху съня на вашето куче

кучето
7 фактора, които влияят на съня на кучето

По същия начин зоната, отделена за сън на кучето, е жизненоважна и факторите, които влияят върху нея, са дали е тиха и удобна и дали е вътре в къщата или навън в двора. Като цяло, кучетата, които живеят в градини, имат по-висока активност през нощта, което води до по-лош нощен сън.

7.Температура

По същия начин температурата е друга характеристика на околната среда, която променя поведението на кучето по отношение на времето им за сън. През горещите сезони има увеличение на дневната светлина, което води до по-малко часове нощен сън. Това се наблюдава при кучетата в предишното проучване.

Tagged , ,
на горе