5 необичайни начина за изгаряне на калории

5 необичайни начина за изгаряне на калории
Добра форма

5 необичайни начина за изгаряне на калории

Чудили ли сте се как бързо и лесно да изгорите калории? Изгарянето на повече калории може да ви помогне да загубите и поддържате здравословно тегло.

Упражняването и яденето на правилните храни са два ефективни начина да направите това – но можете също така да увеличите броя на калориите, които изгаряте, по по-необичайни начини.

Искате да излезете с него? Поканете го

 

Тук може да намерите на най-добри цени, необходимите ви стоки за спорт и фитнес

 

4 златни правила за спортуване

6 упражнения за стягане на ръцете

5 упражнения, които можете да правите в леглото

5 необичайни начина за изгаряне на калории

1. Излагане на студ

калории
5 необичайни начина за изгаряне на калории снимка: pinterest

Излагането на ниски температури може да помогне за повишаване на скоростта на метаболизма ви чрез стимулиране на активността на кафявите мазнини в тялото ви.

Докато запасите ви от мазнини се състоят главно от бяла мазнина, те също включват малки количества кафява мазнина. Тези два вида телесни мазнини имат различни функции.

Основната функция на бялата мазнина е съхранение на енергия. Наличието на твърде много бяла мастна тъкан може да предизвика възпаление и инсулинова резистентност.

Обратно, основната функция на кафявата мазнина е да поддържа топлината на тялото по време на излагане на студ.

Доказано е, че ефектът на кафявата мазнина върху изгарянето на калории варира при отделните хора. Като цяло хората със затлъстяване изглежда имат по-малко активна кафява мазнина от хората с нормално тегло.

Въз основа на ранни изследвания върху животни се смята, че хроничното излагане на студ води до покафеняване на бялата мазнина — въпреки че това все още се проучва.

Изследвания при хора показват, че излагането на ниски температури може значително да увеличи изгарянето на калории, в зависимост от количеството активна кафява мазнина в тялото ви.

2. Пийте студена вода

калории
5 необичайни начина за изгаряне на калории снимка: pinterest

Водата е най-добрата напитка за утоляване на жаждата и поддържане на хидратация.

Освен това е доказано, че питейната вода временно засилва метаболизма при възрастни и деца с нормално и наднормено тегло. Някои проучвания дори предполагат, че може да успеете да увеличите максимално този ефект, като пиете студена вода.

Една група изследователи съобщават, че 40% от това увеличение на скоростта на метаболизма е резултат от затоплянето на водата до телесната температура на тялото ви.

Две проучвания при млади възрастни установиха, че пиенето на 500 ml студена вода увеличава изгарянето на калории с 24–30% за 90 минути.

Проучването обаче е сравнително малко и допълнителни изследвания показват, че ефектът на водата върху скоростта на метаболизма може да варира от човек на човек.

Например, друго проучване при здрави млади възрастни отбелязва, че пиенето на 500 ml студена вода увеличава разхода на калории само с 4,5% за 60 минути.

3. Дъвчете дъвка

калории
5 необичайни начина за изгаряне на калории снимка: pinterest

Доказано е, че дъвката насърчава усещането за ситост и намалява приема на калории по време на закуска.

Някои данни сочат, че може също да помогне за ускоряване на метаболизма ви.

В малко проучване мъже с нормално тегло са яли четири отделни пъти. Те изгарят значително повече калории след хранене, след което дъвчат дъвка.

В друго проучване при 30 млади възрастни, дъвченето на дъвка в продължение на 20 минути след всяко хранене повишава скоростта на метаболизма в сравнение с недъвченето на дъвка. Освен това процентът остава по-висок след гладуване през нощта.

Ако искате да опитате този метод, не забравяйте да изберете дъвка без захар, за да защитите здравето на вашите зъби.

4. Дарете кръв

калории
5 необичайни начина за изгаряне на калории снимка: pinterest

Вземането на кръвта ви увеличава броя на вашите калории, които изгаряте, поне временно.

Когато дарявате кръв, тялото ви използва енергия, за да синтезира нови протеини, червени кръвни клетки и други кръвни компоненти, за да замени изгубеното.

Разбира се, кръводаряването не е нещо, което можете да правите всеки ден. По принцип трябва да изчакате поне осем седмици между вземанията на кръв, за да попълните кръвоснабдяването си.

Освен това изследванията показват, че кръводаряването може да предложи няколко ползи за здравето, включително понижаване на маркерите за възпаление, повишаване на антиоксидантната активност и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Най-важното е, че всеки път, когато дарявате кръв, вие потенциално спасявате животи.

5.Смей се често

калории
5 необичайни начина за изгаряне на калории снимка: pinterest

Често се казва, че смехът е най-доброто лекарство.

Наистина, изследванията потвърждават, че смехът може да подобри много аспекти на психическото и физическото здраве, включително паметта, имунитета и артериалната функция.

Нещо повече, смехът също гори калории.

В едно проучване 45 двойки са гледали филми, които са или хумористични, или сериозни. Когато се смееха по време на забавни филми, скоростта на метаболизма им се увеличи с 10–20%.

Въпреки че това не е много, редовният смях е чудесен начин да подобрите цялостното си здраве и да ви направи по-щастливи.

Tagged , ,
на горе