10 минути
60 минути
60 минути
4 порции
Тази рецепта за чушки пълнени с ориз и булгур е постно ядене и е подходяща за традиционно ястие за зимните празници. Приготвя се бързо и лесно и съдържа няколко основни продукта. Вкусни и лесни чушки пълнени с ориз и булгур може да проготвите за трапезата на 4 декември Света Варвара и 5 декември Свети Сава.
По ваш избор 7-10 чушки
120 гр. булгур
120 гр. ориз
200 гр. олио
1 гл. лук
Стръкче праз
моркови средно големи 2 бр.
180-200 грама консервирани белени домати
Подправки по желание – джоджен, червен пипер, сол (пресен магданоз)
Чушки пълнени с ориз и булгур е традиционно българско ястие
Подгответе, изчистете, запържете лука и праза в част от мазнината (половната).
Добавете булгур и ориз, нарязани пресни или сухи подправки, морковите плюс една чаша вода.
Гответе соса, докато всичко остане на мазнина. С готовата смес напълвате измитите чушки. За разнообразие, може да използвате червени и зелени чушки.
Наредете ги в тавичка, залейте с останалата мазнина и доматите. Печете на умерена фурна до получаване на златист загар и коричка. Ще имате ароматни и вкусни чушки пълнени с ориз и булгур, които радват с цветовете и качествата си!
Добър апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Туршия 100-те чушки – най-добрата туршия за студените зимни дни
5 декември Свети Сава(Савинден)
Пълнен шаран на фурна с гъби, вино и стафиди – рецепта от старите тефтери