Сусамовото масло: детоксикация и подмладяване на организма

сусамовото масло
Добра форма

Сусамовото масло: детоксикация и подмладяване на организма

Сусамовото масло осигурява детоксикация и подмладяване на организма. В древността сусамът е бил сериозно смятан за един от компонентите на легендарния еликсир на безсмъртието, може би затова в източните страни все още се консумира в невероятни количества. Там се добавя към почти всички храни и ястия. Така че не е странно защо сусамовото масло е символ на детоксикация и подмладяване на организма.

Мисия: Как да подобрите здравето и качеството си на живот

3 индийски мудри за здраве и благополучие

5 ключови стъпки за здраве и щастие

Полезни свойства на сусамовото масло:

Всичко, което човечеството дължи на сусама, има една единствена причина – уникален химичен състав. Съдържа много протеини, полиненаситени киселини (отговорни за понижаването на нивата на холестерола в кръвта), калций, магнезий, цинк, фосфор, желязо и фибри. Между другото, ако дъвчете малко сусамово семе, можете значително да притъпите чувството на глад.

Витамините (особено Е и от група В) и минералите (цинк и калций), съдържащи се в сусама, участват в много метаболитни процеси. Ако погледнете скалата за полезност на растителните масла, сусамовото масло заема 3-то почетно място, веднага след маслата от бадем и шам фъстък. Между другото, сусамовото масло е много по-евтино и достъпно от другите двама лидери в света на растителните масла. Съдържа важни антиоксиданти, които практически не се срещат в други продукти или са в изключително малки количества.

Междувременно, именно тези негови съставки са отговорни за друго прекрасно свойство на сусамовото масло – дълъг срок на годност (до 9 години), без промяна на химичния състав.

Сусам при настинки:

Сусамовото семе се използва от древни времена от болни за облекчаване на дишането при обостряне на астма и белодробни заболявания. Същото важи и за маслото от семената. Капка сусамово масло, нанесена върху памучен тампон, ще помогне за нежно и безвредно почистване на ушния канал на детето.

Рецепта при продължителна настинка: Преди лягане загрейте сусамовото масло на водна баня до температурата на човешкото тяло (36-38 градуса), бързо втрийте в гърдите и покрийте с топло одеяло.

Сусамово семе за жените:

През Средновековието жените, които са се грижили за здравето си, са дъвчели по една чаена лъжичка сусамово семе всеки ден. Смята се, че е много полезно за женската репродуктивна система. Семената на сусама подобряват изтичането на кръв по време на менструация. Ето защо обаче, бременните жени трябва внимателно да ядат сусам. От една страна, високата концентрация на калций допринася за формирането на скелета на нероденото бебе, но от друга страна, при прекомерна страст към сусамовите семена, съществува риск от загуба на детето.

Сусамът намалява и риска от мастопатия и други възпаления на млечните жлези. При мастопатия може да помогне втриването на сусамово масло. Можете и просто да смелите сусамовите семена в кафемелачка, да добавите малко растително масло и да нанесете получената каша върху гърдите си.

В смес с добавка на ленено и маково семе, сусамът също действа като силен афродизиак както за мъже, така и за жени.

Отвара от сусамови листа ще направи косата ви гладка, ще облекчи раздразнението, пърхота и екземата на скалпа, и ще ускори растежа на косата.

Сусам за храносмилателната система:

Оказва се, че стомахът е много чувствителен към сусама. Ето защо, трябва да се консумира в ограничени количества. Приемането на празен стомах провокира гадене, жажда и дразни лигавицата на храносмилателната система. За да се изгладят по някакъв начин страничните ефекти от приема на сусам, се препоръчва да се използва пържен или заедно с мед. В този случай ще намали апетита, но не бързайте да го използвате като допълнително средство за отслабване – от сусама се напълнява.

Сусамовото масло помага при запек, а сварените семена, разтворени в цветен мед, спират диарията. Като цяло, сусамовото масло е много по-здравословно за храносмилателната система от пресните семена.

При пептична язва, гастрит и запек:

  • вземайте по 0,5-1 супена лъжица масло със стайна температура до 3 пъти на ден.

Детокс със сусам: Основата на тази техника е свойството на сусама да премахва токсините от тялото. Добра рецепта е: 1 с.л. сусамови семена трябва да бъдат внимателно смлени в кафемелачка, приемани преди хранене, 3 пъти на ден, с достатъчно вода. Строго изчислената доза ще помогне да загубите няколко излишни килограма.

Използването на сусамово масло за козметични цели: Днес сусамовото масло се използва много активно в производството на медицинска козметика. Има добра и много ефективна козметика срещу ултравиолетовите лъчи на базата на сусамово масло. То може да се използва за масаж, тъй като има всички необходими свойства: отпуска напрегнатите мускули, нежно затопля, лекува леки ожулвания, натъртвания и изгаряния. Освен това има лек приятен аромат, с орехов шлейф. Маските за лице, в които като базово масло участва сусамово масло, освежават тена, стесняват порите и премахват зачервяването на кожата. Сусамовото масло е отлично средство за ежедневна грижа за деликатната кожа около очите. Омекотява, овлажнява, подхранва кожата, намалява лющенето и раздразнението, възстановява защитните функции на епидермиса. За да подхраните и масажирате кожата, нанесете няколко капки сусамово масло върху върха на пръстите си и втрийте с леки масажиращи движения.

Рецепта против стареене със сусам: Смесете супена лъжица сусам с 1 чаена лъжичка смлян джинджифил и 1 чаена лъжичка пудра захар. Използвайте от тази смес веднъж на ден по една чаена лъжичка.

Сусамът е добър и като домашен зъболекар. Рецепта за орално здраве: Вземете в устата си 1 с.л. сусамово масло, задръжте в устата си за 2-3 минути (може и повече), като правите леки смукателни и изплакващи движения, но не и преглъщане. Ако тази процедура се превърне в навик, можете да забравите за кариесите, заболяванията на венците и неприятните посещения при зъболекаря.

Освен всичко друго, се препоръчва да се пие сусамово масло при нарушаване на метаболитните процеси в организма, хипертиреоидизъм, ставни заболявания, чревни колики (трябва да втриете малко количество масло в кожата на корема), камъни в бъбреците, възпаление на жлъчния мехур, анемия и дори вътрешно кървене.

Използването на сусам в храненето: Сусамът върви добре с почти всяка храна, така че най-известната употреба на семената е като подправка за сладкиши, салати и месо. Ако искате да подобрите вкуса на сусама, тогава преди да го добавите към храната, трябва да го затоплите малко в тиган, тогава ароматът му ще се разкрие още по-ярко. Сусамът се използва в суровоядството, например за приготвяне на сусамово мляко.

Сусамовото масло се използва широко в китайската кухня. От остатъците след изцеждането на маслото се приготвят сладкиши. В кухнята на Близкия и Далечния изток е популярна пастата от счукани сусамови семена, таханът. За производството му се използват бели сусамови семена, самата паста се влага в приготвяне на сладки десерти, а заедно със захар и мед – за халва.

Сусамът върви добре с ориз. Често се добавя и към зеленчукови ястия, прибавя се при пържене на пиле и риба. В японската кухня печени сусамови семена се добавят към ястия с говеждо месо. Салатите се подправят със сусам, а сусамовото масло, дори и в малки количества, придава на ястията приятен орехов вкус. Опитайте да добавите сусам към обикновена зеленчукова салата. И ще останете много доволни от резултата!

Рецепта за салата:

2 домата

1 краставица

1 червена чушка

1 глава лук

3 ч.л. зехтин

черен пипер, сол на вкус.

И към всичко това добавете 15 грама сусам. Вкусът става наистина изискан!

infomax-logo-50-15-HW Как да постигнем супер-ефикасност на фитнес тренировките в зала?

infomax-logo-50-15-HW  Парис Хилтън роди първото си бебе

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе