Боб-чорба по стара българска рецепта – винаги има място на трапезата

Боб-чорба по стара българска рецепта – винаги има място на трапезата

Боб-чорба по стара българска рецепта – винаги има място на трапезата

Приготвяне

30 минути

Готвене

150 минути

Общо

180 минути

Порции

4-6 порции

Боб-чорба е любимо ястие за мнозина – малки и големи. Ароматното ястие боб-чорба присъства поколения наред на традиционната българска трапеза. Вариантите и начините на приготвяне на боб чорба са много.

Във всяко домакинство бобената чорба се готви по различна рецепта. Тук ще споделим един от вариантите на рецепта за боб-чорба – традиционна със „запръжка“. Лесна за изпълнение, а резултатът е вкусна, ароматна, полезна и с добра хранителна стойност чорбица.

Някога моята баба ми казваше важни и задължителни правила, за да си сготвим вкусна и традиционна бобена чорба с бял и шарен „стар“ боб.

Ако искаме бобените зърна да ни се сварят по-бързо:

-бобът не трябва да е по-„стар“ от 1 година;

-да залеем зърната със студена вода и така да останат цяла нощ;

-задължително да изхвърлим първата вода (само водата, боба си го оставяме в тенджерата – усмихнете се, да готвим и да се забавляваме);

-бобената чорба не се осолява предварително;

-готвене да тих огън – бавно и спокойно да си къкри, при бурно варене бобът ще стане твърд.

И така, вече знаем за тънкостите, сега да готвим…

 

Рецепта за традиционна боб-чорба
Традиционна боб-чорба

Необходими продукти

Ето какво ни е необходимо, за да си сготвим вкусна и традиционна боб-чорба:

-300-500 г зрял фасул, по-известен като „стар“ боб; (количеството може да варира, според големината на съда, в който ще готвите)

-подходящо количество вода;

-2 глави лук;

-1 бр. голям морков;

-1 бр. червена чушка;

-1 бр. зелена чушка;

-1 малка люта чушка, който обича пикантен вкус;

-1-2 скилидки чесън;

-2 домата или доматено пюре;

-олио;

-млян черен пипер;

-сух джоджен;

-традиционна българска чубрица;

-мащерка – по ваше желание;

-сминдух – по ваше желание;

-червен пипер;

-1-2 с.л. бяло брашно;

-сол – на вкус.

Начин на приготвяне

Рецепта за боб-чорба – класика в българската кухня

След като сме накиснали предварително боба за нашата боб-чорба, го изплакваме и поставяме в подходяща тенджера. Заливаме с оптимално количество студена вода и поставяме на тих огън да се вари. Тук е мястото на следващия съвет от нашите баби – след като боб-чорба заври, изхвърляме първата вода. Така ще се отстрани образувалата се пяна. Има домакини, които предпочитат да изхвърлят и втората вода.

Рецепта за боб-чорба
Източник на изображението: https://www.pexels.com/

Наливаме ново количество студена вода. След като започне да се затопля започваме поетапно да си добавяме зеленчуците, които предварително сме си почистили и нарязали на ситно.

Започваме с лука, след това морковчето, чушките и поръсваме с черен пипер.

Ще сложим олио, но съвсем оскъдно количество, защото със запръжката ще добавим повече мазнина в нашата боб чорба.

Нарязаните на кубчета домати или доматеното пюре + чесънчето ще добавим малко преди да финалните щрихи на тази рецепта за бобена чорба.

Рецепта за боб-чорба
Изочник на изображението: https://www.pexels.com/

Допълнение: Ако разполагате със сушени манатарки, добавете към ястието, това ще му придаде уникален и неповторим аромат. Накиснете ги за малко в студена вода и след това ги сложете в тенджерата.

Продължаваме с готвенето – прибавяме доматите и чесъна и сухите подправки.

Да си приготвим запръжката за бобената яхния.

Бобената чорба може да се застрои със запръжка, която ще си приготвим така: Вземаме 1-2 супени лъжици бяло брашно и червен пипер. Слагаме тигана на котлона, в който има загрято олио. Слагаме брашното, запържваме до златисто (необходимо е енергично бъркане), поръсваме с червения пипер, бъркаме, бъркаме, за да не прегори.

Задължително сваляме от котлона тенджерата с боба. Готовата запръжка изсипваме при чорбата, разбъркваме внимателно, до пълно разтваряне и връщаме обратно на котлона. Оставяме боб-чорба да ври на тих огън още 5 минути.

Забележка: В тази рецепта количеството брашно е минимално, защото целта е нашата боб-чорба да не се получи гъста.

Накрая добавете сол на вкус.

Може да сервирате топлата бобена чорба със зелена люта чушка, със суха печена червена люта чушка, пукани люти чушлета с подправки или от туршия.

Гответе с усмивка и любов! Хранете се с наслада и благодарност! Добър апетит!

9 рецепти за супи: богати на вкус и аромат

5 супи, които ще ви стоплят през зимата

Боб-чорба по стара българска рецепта – винаги има място на трапезата 5 хака за организация в кухнята (за които говорят големите шеф-готвачи)

Вижте още
Защо хумусът е толкова полезена и много вкусна храна?
агнешка супа с гъби
Супа топчета - класическа рецепта
Най-нови статии
Популярни
на горе