5 супи, които ще ви стоплят през зимата
Идеи за дома

5 супи, които ще ви стоплят през зимата

Много диетолози и защитници на здравето смятат, че е особено важно да включите супата в ежедневната си диета през зимата. Помага за възстановяване на баланса на течностите в организма, предпазва от настинки и като цяло, е незаменимо ястие.

Зимните супи като правило, са с богато съдържание, приготвени в гъст бульон. Те трябва да са питателни, затова често включват бобови растения и зърнени храни.

Вълебни рецепти с мед

5 супер бързи рецепти за ЗАКУСКА

Цвят от бял бъз: ползи и рецепти

Подбрахме за вас 5 рецепти за вкусни супи, които ще ви стоплят през зимата:

Грахова супа с пушени меса

Граховата супа с пушено месо е една от най-популярните супи. Благодарение на пушените меса, тя има специален вкус и аромат, а благодарение на граха – полезни свойства. На първо място, грахът се оценява заради високото съдържание на протеини в него. Той е същия като в месото, но се усвоява по-добре. Граховият протеин съдържа незаменими аминокиселини.

Съставки:

Грах 250г

Пушено месо 400г

Картофи 3 бр

Лук 2 бр

Морков 1 бр

Корен магданоз 1 бр

Магданоз на вкус

Дафинов лист 2 бр

Растително масло 2 супени лъжици

Сол, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Поставете граха в тенджера със завряла вода и варете около час. Пушените свински ребра се нарязват на дребни късчета месо, а ако са големи – се разполовяват. Нарежете лука, морковите и корена на магданоза на средни парчета или кубчета, и ги запържете в растително масло до златисто кафяво. След като грахът е готов, добавете картофите, нарязани на парчета, запържените зеленчуци и подправките, варете до готовност на картофите. Подправете със ситно нарязан магданоз и оставете да ври 10 минути.

Супа с топчета

Тази супа е доста лека, но в същото време сгряваща и засищаща. Месото е ценно с високото съдържание на животински протеини, които са толкова необходими за нас през зимата. Супата се прави лесно.

Съставки:

Кайма 400 г

Картофи 2-3 бр

Кокоше яйце 1 бр

Лук 2 бр

Морков 1 бр

Растително масло 2 супени лъжици

Дафинов лист 2-3 бр

Сол, черен пипер на вкус

Метод на приготвяне:

Настържете лука на ситно, чукнете яйцето и нарежете зелените подправки на ситно. Всичко това се смесва с каймата, солта и от тази смес се правят малки топчета – кюфтета. Сварете кюфтетата за 2-3 минути и след това ги отцедете от водата. Кюфтетата се заливат с 1 л вряла вода, добавят се нарязаните на ситно картофи и се варят 10 минути. Нарежете морковите на лентички, а втората глава лук на кубчета. Запържете зеленчуците в растително масло, след това ги добавете към супата и гответе на слаб огън още 5 минути.

 

Английска боб чорба

Боб чорбата е с огромна полза за организма. Фасулът е сред десетте най-полезни храни. Съдържа високосмилаеми протеини, витамини от група В, каротин и витамин С, аминокиселини и минерали. Благодарение на съдържанието на зеленчукови култури, той помага за подобряване на метаболизма. Тази супа сгрява и ни оставя сити за дълго време.

Съставки:

Телешко 500 г

Кайма 200 г

Моркови 2 бр

Лук 1 бр

Чесън 1-2 скилидки

Червен боб 200 г

Зелен грах 100 г

Зелен боб 150–200 г

Картофи 2-3 бр

Доматено пюре 3 – 4 с.л.

Растително масло 2 супени лъжици

Дафинов лист 2 бр

Захар на вкус

Сладък червен пипер на вкус

Сол, черен пипер на вкус

Метод на готвене:

Накиснете червения боб, след което го изплакнете и сварете в отделен съд до готовност, отцедете водата. Сложете месото да се вари в голяма тенджера. След като бульонът заври, отстранете пяната и добавете дафиновия лист. Извадете свареното месо от бульона, добавете в него картофите, нарязани на малки кубчета, варете до омекване. Добавете сварения боб, нарязаните моркови, грах и зелен боб. Ситно нарязания лук се запържва с 1,5-2 с. л. доматено пюре и се добавя към бульона. Към него се добавят и останалото доматено пюре и накълцания на ситно чесън.

Сложете каймата в отделен тиган, посолете и поръсете с черен пипер, запържете до омекване и добавете към супата. Добавете също захар, сладък червен пипер, нарязано на ситно месо и гответе още 10 минути.

Пилешка супа с кнедли

Горещата супа на базата на пилешки бульон може да подобри работата на храносмилателния тракт, да има благоприятен ефект върху функционирането на нервната система, а също и да облекчи състоянието при настинки. Кнедлите ни насищат с необходимите въглехидрати.

Съставки:

Пиле 1 бр

Морков 1 бр

Лук 1 бр

Картофи 2 бр

Пшенично брашно 200-250 гр

Кокоше яйце 1 бр

Сушени билки на вкус

Дафинов лист 2 бр

Сол, черен пипер на вкус

Масло 30 г

Метод на готвене:

В тенджера сложете дафиновите листа и зърната черен пипер, пилешкото месо, измито и нарязано на едри парчета, обелените моркови и целите глави лук. Гответе на умерен огън, като не забравяте да отстраните пяната.

От брашно, кокоше яйце, сол и сушени билки замесете гъсто тесто. Добавете вода постепенно, като следите консистенцията. От готовото тесто разточете малки топчета колкото пъдпъдъче яйце. Оставете ги да изсъхнат върху набрашнена дъска за рязане. Веднага след като пилето и зеленчуците са почти готови, добавете нарязаните на кубчета картофи в бульона. Останалият лук се нарязва на ситно, запържва се в маслото и се добавя в тигана. Нарежете морковите и ги добавете. 10 минути преди супата да е готова, увеличете котлона и постепенно изсипете подсушените кнедли.

Веднага щом всички кнедли изплуват на повърхността и поврат 5 минути, супата е готова. Сервирайте с пресни билки и сметана.

Доматена супа с ориз

Тази супа съществува в почти всяка кухня по света. Доматите съдържат глюкоза, фруктоза, много микроелементи, витамини А, В2, В6, К, Е, РР, а също така са вид антидепресанти и имат противовъзпалителен ефект. А оризът е сложен въглехидрат.

Съставки:

Месо с кости 200 г

Картофи 5 бр

Морков 1 бр

Лук 2 бр

Ориз 2–3 ч. л.

Масло 30 г

Доматено пюре 2-3 с.л.

Дафинов лист 2 бр

Зелени подправки на вкус

Сол, черен пипер на вкус

Метод на готвене:

Измийте месото с костите и сварете във вода, докато омекне. Нарежете картофите на кубчета и изсипете в тигана, добавете месото и сол на вкус. Изплакнете ориза и го добавете към картофите и месото.

Запържете лука и моркова в масло, докато лукът стане прозрачен, добавете доматеното пюре и оставете да къкри под капак за 1-2 минути, след това поръсете с черен пипер и изсипете в супата, когато картофите са почти готови. Дръжте супата на огъня за 3-5 минути и добавете зеленчуците.5 супи, които ще ви стоплят през зимата

Tagged ,
на горе