цвят от бял бъз
Добра форма

Цвят от бял бъз: ползи и рецепти

Цвят от бял бъз е често срещано растение, което е широко използвано в медицината и фармацевтиката. Не всеки обаче знае, че не само плодовете, но и цветът има множество лечебни свойства.

ДАФИНОВИЯТ ЛИСТ ПОМАГА ПРИ БЕЗСЪНИЕ, ХИПЕРТОНИЯ, ГРИП И ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ 

Фантастичната ЛЕЧЕБНА сила на ГЛУХАРЧЕТО (Рецепти от народната медицина) 

Лечебните сили на живовляка 

ЗДРАВЕЦ ЗА ЗДРАВЕ 

Белият бъз има сложен химичен състав. Цветовете му са наситени с минерали и различни полезни вещества. Цветовете помагат за нормализиране на метаболизма, както и за почистването му от токсини.

Цвят от бял бъз и неговите безупречни ползи.

Лечебните качества на бъза са известни от древни времена и са били използвани за лечение на редица заболявания още от времето на Хипократ. Например, смятало се е, че вдишването на аромата на цветята на това растение облекчава главоболието и освобождава от чувството на депресия.

Така че, за това съцветие са характерни следните ползи:

*Противовъзпалителен ефект;

*Антипиретик;

*Диуретик;

*Действа отхрачващо;

*Антибактериален.

В допълнение, цветът от бял бъз се използва за повишаване на имунитета, укрепване стените на капилярите, разширяване на кръвоносните съдове, повишаване на общата устойчивост на организма, както и за борба с различни туморни образувания. Подобрява състава на кръвта, като повишава хемоглобина в нея.

Цветът на бъза има благоприятен ефект върху функционирането на храносмилателната система, като значително подобрява процеса на производство на жлъчка и стомашен сок.

Противопоказания:

Въпреки положителните качества и полезните свойства, в някои случаи употребата е забранена.

*При колит.

*При захарен диабет.

*При хронично възпаление на червата.

*При хронични заболявания на стомаха и храносмилателната система.

*При болестта на Крон.

*При алергични реакции.

Съвременната медицина признава многобройните лечебни свойства на цветът от бял бъз.

Лечението се препоръчва в следните случаи:

-Настинки, пневмония, бронхит. Това лекарство помага за облекчаване на главоболието, премахване на треска, облекчаване на кашлицата и възпалението на лигавиците.

-Инфузия от сух цвят се препоръчва при остър стадий на екзема.

-Отокът от различно естество се елиминира поради диуретичните свойства на това растение.

-Хемороиди.

-Възпаление на пикочно-половата система.

-Цветята от бъз могат да имат седативен и успокояващ ефект.

-Атеросклероза.

-Различни възпалителни процеси в организма.

-Анемия.

Външната употреба на продукти на базата на бъз се препоръчва за лечение на всички видове кожни заболявания (фурункулоза, псориазис и други), изгаряния, обриви, язвени лезии.

Облекчава симптомите на менопаузата.

-Мастопатия.

-Катаракта.

-Ревматизъм.

-Панкреатит.

Бъзът е показан и като помощно средство при лечението на онкологични заболявания.

-Метаболитни нарушения.

-Общо отслабване и изтощение на тялото.

-Миома на матката.

-Ендометриоза.

Цвят от бял бъз в народната медицина.

Предлагаме на вашето внимание най-популярните и изпитани във времето рецепти.

Отвара за лечение на бронхит. За да я приготвите, изсипете 2 с.л. сух цвят в литър вряща вода, варете пет минути. Чаят трябва да се приема по половин чаша, четири пъти на ден.

При оток – 1 с.л. цвят се залива с чаша вода и се вари седем минути. Отварата трябва да се приема по 1 с.л. три пъти на ден.

При ревматизъм, невралгия, мускулно или ставно възпаление, специален компрес ще ви помогне.

За да приготвите, разбъркайте цвят от бъз и лайка в равни количества, залейте с вряла вода и оставете да ври около 5 минути. В получената инфузия потопете парче плат и нанесете върху възпаленото място. Дръжте до пълно охлаждане.

Чаят от цвят на бял бъз се счита за универсално средство, което може да помогне в борбата с много заболявания, да укрепи организма и да повиши имунитета. За да приготвите тази наситена с витамини напитка, залейте 2 ч.л. суха маса с чаша вряла вода и оставете за половин час. След това прецедете и изпийте течността.

Ефективен лек за хемороиди.

Смесете 6 с.л. цвят от  бъз с 1 с.л.  лечебен градински чай, залейте с чаша вряла вода. След един ден прецедете инфузията и добавете чаена лъжичка мед. Препоръчва се да се консумира два пъти на ден по половин чаша на прием. Курсът на лечение е, максимум, три седмици.

При кожни заболявания и изгаряния, лосионът от бял бъз е изключително ефикасен. За да приготвите този вълшебен лек, смесете 3 с.л. съцветия с чаша мляко и варете няколко минутки. В получената течност навлажнете парче марля и нанесете върху увредената зона на кожата.

В случай на ревматични болки. Смесете равни части цветя от лайка и бъз, увийте в платнена торбичка, изсипете вряла вода отгоре и нанесете върху възпаленото място. Такава торбичка ще помогне за облекчаване на зъбобол и отит.

Моля, обърнете внимание на следната информация: Цветът от бял бъз или черен бъз притежава множество лечебни свойства и може да се използва за лечение и профилактика на различни заболявания. Въпреки това, преди да приложите някои от гореизброените методи, трябва да знаете, че има противопоказания за употреба. Консултирайте се с лекуващият ви лекар!

Рецепти за сок с цвят от бял бъз.

Рецепта с цвят от бял бъз № 1

Необходими продукти:

– 70 гр. цвят от бял бъз;

– 20 гр. лимонена киселина;

– 1 литър вода;

– 1 кг. захар.

Начин на приготвяне:

Налейте водата в подходящ съд. Изсипете захарта и лимонената киселина. Сложете на котлона да кипне. След това добавете почистеният цвят от бял бъз. Повече не слагайте на котлона. Покрийте съда с подходяща кърпа. Оставете тенджерата да стои 3 дни, на стайна температура. Може и в хладилник, но тогава дните се удължават до 5. Разбърквайте периодично.

След като технологичното време отмине, прецедете сиропа. Поставете на силен огън, за да кипне, но не да ври силно.

Бутилките за съхранение трябва да бъдат топли, защото щом кипне сиропът, веднага се налива в тях.

Сиропът е със срок на годност 10–12 месеца, ако го съхранявате на тъмно и прохладно място.

Рецепта с цвят от бял бъз № 2

Необходими продукти:

– 30 цвята (съцветия) от бял бъз;

– 5 лимона;

– 2 литра вода;

– 1,5 кг. захар.

Начин на приготвяне:

Измийте съцветията в хладка вода. Нарежете лимоните на фини шайбички.

С помощта на ножица, отделете от цветовете по-големите дръжки. Почистеният цвят от бял бъз поставете в 3-литров буркан, заедно с резенчетата лимон. След което, залейте с хладка вода.

Изстискайте 2 лимона и добавете сока в буркана. Затворете с капак и оставете на хладно място за период от 6 дни. Периодично разбърквайте съдържанието на буркана.

След като отминат 6 дни, отделете течността в подходяща тенджера, а цветовете прецедете през марля. Изстискайте ги добре. Прибавете сокът на половин лимон, добавете захарта. Сложете на котлона и бъркайте до кипване.

Отместете от огънят и налейте готовия сироп в стерилизирани бутилки или буркани. Запечатете добре.

Сиропът се съхранява на хладно място, без пряка слънчева светлина. Може и в хладилник.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , ,
на горе