Пълнени чушки със сос
Идеи за дома

Пълнени чушки със сос

Пълнени чушки са едно от любимите летни и есенни ястия на моето семейство. Освен това всички без изключение го обичат и го приготвят веднъж седмично. Разбира се, всяка домакиня има своя собствена рецепта, но днес искам да покажа точно тази, която е се приготвя в семейството ми винаги. Купувайте кайма за чушки с добро качество, от доверен производител и винаги вземайте ориз от кръгли сортове и в никакъв случай не приготвяйте на пара, с него готовото ястие губи много на вкус.

Пълнени чушки със сос

Супа топчета – класическа рецепта

Как да сготвим най-вкусната дроб сарма (дроб сърма) – рецепта

Баницата с одрински кори е сочна като торта, мека като памук – 2 лесни рецепти

За да приготвите пълнени чушки със сос, пригответе продуктите по списък. Обелете лука, обелете морковите, измийте под течаща вода с чушките, подсушете с хартиени кърпи.

Пълнени чушки със сос

Пълнени чушки със сос

Необходими продукти:

български пипер – 1,5 кг

Ориз – 2 чаши

Кайма – 700 гр

Лук – 1 бр.

Морков – 1 бр.

Доматен сос – 6-7 супени лъжици

Дафинов лист – 2 бр.

Сол на вкус

Пипер – вкус

Чесън – по желание

Растително масло – 3 супени лъжици.

Захар (по желание) – на вкус

Брашно (по желание) – 1 с.л.

Начин на приготвяне на пълнени чушки:

Изплакнете ориза няколко пъти, за да излезе нишестето. Прехвърлете го в тенджера, напълнете я с вода точно над зърнцата ориз, варете на силен огън до полуготовност, водата трябва да изври напълно.

Пълнени чушки със сос

Загрейте растително масло в тиган, сложете лука, нарязан на малки кубчета, запържете за 3-4 минути. След известно време добавете настъргани моркови към лука, запържете ги заедно за още 3-4 минути.

Сложете полусварения ориз и запържените заедно със зеленчуци в дълбока съд и след това, поставете на хладно място да се охлади.

Когато оризът и зеленчуците изстинат, към тях се добавя смесената кайма със сол и черен пипер на вкус. Оставете готовата плънка за чушки да престои малко – да узрее, така да се каже.

Пълнени чушки със сос

Почистете чушките от дръжките и семките, напълнете ги със сместа от ориз, кайма и зеленчуци, сложете ги в дълбока голяма тенджера. Напълнете тенджерата с чиста питейна вода и сложете на котлона. Веднага щом водата заври, леко я посолете, добавете доматен сос и чесън, пресован през преса.

Пълнени чушки със сос

Сварете чушките на слаб огън за 40-50 минути. По време на готвене добавете дафинов лист, поръсете соса с черен пипер, добавете малко захар, за да балансирате вкуса, ако е кисел. Ако сосът е твърде течен, можете да добавите към него брашно, леко разредено със студена вода, тогава той ще стане лъскав и гъст, но това не е задължително.

Готовите чушки в тенджера покрийте плътно с капак, изключете котлона и оставете готовото ястие да вари около 15 минути преди сервиране.

Готовите пълнени чушки се нарежда на порции, залива се със соса, в който са се варили. Сервирайте пълнените чушки със сос като самостоятелно към топлото ястие добавите заквасена сметана или кисело мляко.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged
на горе