Тази рецепта предлага уникално съчетание от вкусове и текстури, което прави ястието истинско удоволствие за сетивата и е изключително лесна за приготвяне.
Необходими продукти
2 цели риби скумрия
1 морков
1-2 чушки
1 глава лук
2 картофа
зехтин
20 гр. масло
лимон
За салцата:
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 домат
1 глава лук
2 с.л. соев сос
1-2 ч.л. мед (по желание)
Сол и черен пипер
Начин на приготвяне
Ето как да приготвие скумрия на фурна със зеленчуци:
Започнете като подготвите рибата – отрежете опашката и перките, изчистете рибата от вътрешността и изрежете хрилете.
Препоръчително е да изплакнете рибата добре с вода и след това да я подсушите с кухненска хартия. След това направете разрязвания по гърба на рибата и внимателно поставете кубчета масло в тях.
Намажете рибата отвътре и отвън със сол и черен пипер.
За да придадете аромат, поставете няколко резенчета лимон в рибата. В купа подгответе нарязани на тънки филийки моркови, чушки, лук и картофи. Овкусете със сол и черен пипер.
Намаслете дъното на тавата със зехтин и поставете рибата върху нея, след което разпределете нарязаните зеленчуци от купата около рибата.
Печете за около 35-40 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса Целзий.
Докато чакате рибата да се приготви, пригответе салцата. Загрейте тиган със зехтин и запържете до златисто нарязания на ситно лук.
Добавете нарязаните на ситно чушки и домати и ги запържете за около 5 до 7 минути на среден огън.
След това добавете сок от половин лимон, соев сос, мед (ако предпочитате сладко-кисел вкус), сол, черен пипер.
Ако желаете, може да добавите люти чушки или пресен босилек за аромат. Продължете да готвите, разбърквайки съставките, за още 1-2 минути.
Когато рибата е готова, поднесете я топла и сервирайте с приготвената салца. Можете да я използвате като сос, заливайки рибата или да я предложите в малка купа като допълнително приготвен сос.