Вита баница с домашно точени кори

вита баница

Вита баница с домашно точени кори

Приготвяне

1 час минути

Готвене

40 минути

Общо

1 час и 40 мин минути

Порции

6 порции

По тази рецепта се получават невероятно вкусна домашна вита баница. Необходимо е само да следвате всички препоръки, посочени в тази статия, и тогава няма да е трудно да постигнете желания резултат.

Освен предложената в рецептата плънка, може да я направите тази вита баница и със сладка плънка.

Необходими продукти

За тестото:

Брашно 450гр

Сол 1ч.л

Вода 250 мл

Олио 30 мл

За плънката:

Сирене 400гр

Яйца 3 бр + 1 бр за намазване

Сол по желание и по ваш вкус/ в зависивост от сиренето

Начин на приготвяне

Освен продуктите ще са ви необходими предварително загрята на 180° фурна, кръгла форма за печене, застлана с пергаментна хартия, и още 40 минути време за печене.

Ето как да приготвите вита баница с домашно точени кори:

вита баница
вита баница

Пресейте брашното в дълбока купа. Към него добавете сол, вода и олио. Разбъркайте всичко добре и след това омесете тестото с ръце. Покрийте купата с капак или найлоново фолио и оставете тестото да почине 30 минути. През това време пригответе плънката.

Натрушете сиренето в купа. Посолете по ваш вкус и добавете 3 яйца. Всичко се разбърква добре.

Извадете тестото от купата върху маса, предварително поръсена с брашно. Разделете го на 9 приблизително равни части. От всяка част първо оформете топки, а след това разточете всяка топка на тънка кора. След, като разточете всяка кора и я разтеглете с ръце да стане възможно най-тънка. Ако тестото не се разтяга добре, оставете да престои 2-3 минути. Поставете кората върху кърпа.

вита баница
вита баница

Първо напръскайте повърхността на кората с олио или разтопена мас и след това разпределете 1/9 от сиренето върху всяка. Сега с помощта на кърпа завийте кората от двата края на руло и оформете от него охлюв. Поставете в тава за печене.

вита баница
вита баница
Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе