Цвят от див кестен (конски кестен) природен лек за много болести

цвят от див кестен
Добра форма Интересно

Цвят от див кестен (конски кестен) природен лек за много болести

Знаете ли, че цвят от див кестен, наричан често конски кестен, е мощен природен лек за много болести? Цвят от див кестен се употребява под формата на отвара и алкохолна тинктура. Помага при заболявания на сърце, черен дроб, астма, ревматизъм, артрит, подагра и др.

Цвят от див кестен, конски кестен, за какво помага

Див кестен – съкровище от природата

Липа – какво не знаем?

Цвят от бял бъз: ползи и рецепти

цвят от див кестен

Правила за събиране на цвят от див кестен (конски кестен)

Каквато и част от лечебното дърво да се използва, категорично не се препоръчва да се събират суровини в близост до пътища или в запрашена среда. Потърсете райони, където са диворастящи.

Периодът на цъфтеж на конския кестен е май и юни (в зависимост от надморската височина).

Опитните билкари съветват, че най-подходящото време за събиране на цвят от див кестен е началото-средата на месец май. Цветята могат да се използват пресни за сок. За приготвяне на алкохолна тинктура или отвара ще бъде необходим сушен цвят.

Химичен състав на цвят от див кестен: флавоноиди, кверцетин, изокверцитрин, пектин, рутин, танини. Особено ценен е есцинът, който лесно ще се конкурира с всяко противовъзпалително и антипиретично средство.

Билкарите съветват за двуседмичен курс два пъти годишно.

Списък с благотворните ползи на цвят от див кестен:

-Стимулира на имунната система.

-Има бактерициден ефект.

-Спира възпалителните процеси.

-Успокояващ ефект.

-Подобрява състава на кръвта.

-Извежда от токсините от организма.

-Оказва подмладяващ ефект.

див кестен
Цвят от див кестен

Цвят от див кестен (конски кестен) – противопоказания:

Но, колкото и полезен да е този природен дар, той си има своите противопоказания за употреба. Не се прилага при:

-Нарушение на съсирването на кръвта, склонност към кървене, тромбоцитопения.

-Бременност и кърмене.

-Индивидуална непоносимост, развитие на алергични прояви.

-Хипотония.

-Наличието на хроничен запек, свързан с атония на чревните стени.

-Менструални нарушения.

-Ниска киселинност в стомаха.

-Бъбречна недостатъчност.

-Чернодробни проблеми в остра фаза.

Цвят от див кестен: приложение в народната медицина

Алкохолната тинктура от цветовете на конски кестен има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. Най-често се приема през устата по 20-25 капки в комбинация с мед при хемороиди и разширени вени на краката. Приема се 2 пъти на ден преди хранене.

Алкохолна тинктура от цветовете на дивия кестен се използва в народната медицина като лек за дизентерия и катар на пикочния мехур. Помага и при ревматоидни болки. Вярно е, че в този случай тинктурата се приготвя с участието на цветя, кора и плодове от кестен.

Отварата от цветовете на конски кестен е ефективна при сърдечни и чернодробни заболявания. Помага и при анемия, ревматизъм, туберкулоза.

цвят от конски кестен
Цвят от конски кестен

Как се приготвя отвара (инфузия) от цвят от див кестен

Ако възнамерявате да използвате свежи цветя, тогава трябва да изберете половината от цъфтящата кестенова „свещ“ (това е около 50 гр. цвят). Изплакнете и залейте с чаша вряща вода в устойчив на топлина съд.

Вземете лекарството в една трета от чаша, като го разделите на няколко дози. Помага при увреждане на артериите и вените на краката, хемороиди, трофични язви, радиация, простатит, туморни новообразувания.

Водна инфузия от цвят от див кестен

Пет до седем големи лъжици сушени цветове се заливат с литър вряща вода и се настояват за 6-8 часа. Не е грешка да се остави цяла нощ. След като запарката се прецеди, се приема по половин чаша под формата на чай. Един литър е максималната дневна доза.

Алкохлна тинктура

Поставете 6-7 големи лъжици сушен цвят и залейте с половин литър чист алкохол, силна водка. Затворете плътно съда и оставете на хладно място в продължение на поне 10 дни, далеч от пряка слънчева светлина. Готовата тинктура трябва да се филтрира много старателно. Приема се около 1 ч.л. след всяко хранене, максимум до 4 пъти на ден.

цвят от див кестен

Пресен сок от цвят от конски кестен

При разширени вени на долните крайници, атеросклероза, наличие на кръвни съсиреци, както и при хемороиди и трофични язви е полезно да се приема прясно изцеден сок от свеж цвят от див кестен. Поставете цвета в блендер. С помощта на марля изстискайте сока. Трябва да се приемат приблизително по 25-30 капки. Приблизителният курс на лечение е две седмици.

Приложението на цвят от див кестен трябва да се извършва след лекарска консултация, тъй като е противопоказано при пациенти страдащи от ниско кръвно налягане. Препоръчително е след курса на лечение да проверявате кръвта за протромбин.

Медицинските статии на сайта са само с информативна цел и не се считат за достатъчен съвет, диагноза или медицинско предписано лечение. Съдържанието на сайта не е заместител на професионален медицински съвет, медицински преглед, диагноза или лечение. Информацията в сайта не е предназначена за самодиагностика и самолечение. Задължително се консултирайте с лекуващия ви лекар!

Ароматна теменужка (виолетка, горска теменужка) народен лек за над 10 болести. Вижте за какво помага

ЛЕК ОТ ЗЕЛЕНИ ОРЕХИ: Подобрява зрението, подпомага щитовидната жлеза, укрепва имунната система и…

Листата от смокиня: 5 причини да не изхвърляте този ценен дар от природата

Цвят от див кестен (конски кестен) природен лек за много болести Фън Шуй в градината – щастие и хармония според посоките Изток, Запад, Север и Юг

Tagged , , , , ,
на горе