Листата от смокиня: 5 причини да не изхвърляте този ценен дар от природата

Листата от смокиня ползи
Добра форма

Листата от смокиня: 5 причини да не изхвърляте този ценен дар от природата

Листата от смокиня понижават кръвното налягане, помагат за регулиране нивата на кръвната захар. Мнозина днес консумират само плодовете на това дърво, но знаейки за лечебните сили на листата от смокиня, те ги използват, най-вече под формата на отвара, за лечение или за подпомагане лечението на едни от най-разпространените заболявания.

Въпреки че смокините не се препоръчват за диабетици, поради високото съдържание на захар, листата от смокиня са много полезни за тази група хора, тъй като помагат за регулиране на нивата на кръвната захар. А с какво още е полезен безценният дар на природата?

За какво са полезни листата от смокиня?

1 глава лук дневно понижава кръвната захар

Билки за детокс на черния дроб

Гинко Билоба-лечебните сили на свещеното дърво

Листата от смокиня се препоръчват особено при хора със заболявания на отделителната система и храносмилателния тракт. Консумацията, под формата на чай, помага за понижаване на кръвното налягане и нивата на триглицеридите в кръвта, което осигурява допълнителна защита на сърцето и кръвоносните съдове.

листата от смокиня
Източник на изображението: www.pixabay.com

Химичен състав на листата от смокиня:

-фурокумарини (псорален и бергаптен);

-тритерпеноиди;

-стероидни съединения (ситостерол, стигмастерол, фикусогенин);

-органични киселини;

-танини;

-флавоноиди;

-етерично масло.

Тази статия е с информативна цел! Не забравяйте, че преди да вземете, каквото и да е средство от народната медицина, винаги трябва да се консултирате с лекуващия ви лекар!

Мнозина си хапват с наслада вкусните плодове на това дърво, но листата от смокиня могат да се използват за лечение на много заболявания. Смокиновите листа са годни за консумация, те помагат при диабет и са ефективни при понижаване на нивата на триглицеридите. Листата от смокиня са популярно естествено средство за лечение на стомашни язви. Отварата от сухи смокинови листа се пие при ентероколит, дизентерия, колит.

листата от смокиня смокинови листа
Източник на изображението: www.pixabay.com

Рецепта листата на смокиня при диабет:

Вземете 2 с.л. сушени листа от смокиня и ги добавете в чаша вряла вода (200 мл). Покрийте и оставете да настоява за 10-15 минути. След това прецедете. Пийте по една чаша от този чай всяка сутрин със закуската.

Забележка: В случай, че почувствате неразположение, веднага прекратете приема.

Листата на смокинята понижават кръвното налягане. Затова за медицински цели се приготвя отвара при хипертония. За 500 мл. вода са ви необходими три големи смокинови листа. Варят се 15 минути на тих огън. След това отварата трябва да се охлади и филтрира. Можете да пиете напитката като чай през деня.

Листа от смокиня при стомашни язви и рани в устата:

Дъвчете и поглъщайте по 2 смокинови листа всеки ден. Помага при язви, а освен това освежава дъха и облекчава неприятните симптоми на заболявания на устната кухина.

Помощ при бронхит:

Сварете 3 смокинови листа във вода с малко кафява захар и получавате готов чай, който ще помогне при бронхит.

Освен при диабет, язва, херпес и бронхит, чаят от листата на смокиня се препоръчва за подобряване здравето на сърцето, понижаване на кръвното налягане, а също така при лечение на анемия.

Чаят от смокини е полезно да се пие не само при лечението на заболявания, но и за предотвратяване на тяхното развитие. Напитката трябва да се приема ежедневно в продължение на един месец, след което трябва да се направи 3-4 седмична почивка. Така ефектът от полезните свойства ще бъде по-добър.

Настойка от смокинови листа: 1 с.л. сухи натрошени листа се заливат с чаша вряща вода, настояват се за 1 час и се приемат по 1/3 или 1/2 чаша 2-3 пъти на ден.

Свежите смокинови листа се използват за бързо узряване на циреи.

Листата от смокиня ползи
Източник на изображението: www.pixabay.com

Как да изсушите листата от смокиня?

Листата от смокиня се събират в края на пролетта, лятото или есента. Наберете здрави цели листа от смокиновото дърво. Измийте, изсушете и ги подредете върху повърхност, за да съхнат. Процесът на сушене трябва да протича на място далеч от пряка слънчева светлина. Ако времето ви е ограничено и искате да изсушите листната маса по-бързо, можете да нарежете листата на малки парченца.

Чията е еликсир на младостта и здравето

Листата от смокиня: 5 причини да не изхвърляте този ценен дар от природата Орхидеята – красивият аксесоар на всеки дом! Ето от какви грижи се нуждае

Tagged , , , , ,
на горе