Чията е еликсир на младостта и здравето

чията
Добра форма

Чията е еликсир на младостта и здравето

Чията е еликсир на младостта и здравето, напомнят експерти. Тези семена са необходим компонент в правилното хранене на хората, които следят здравето си. Семената от чия са малки и черни, произхождат от Южна Америка. От векове семената са били използвани от ацтеките и маите като източник на жизнена енергия. Самото име „чия“ идва от древната дума на маите за сила.

10 лесни стъпки за здравословно хранене

Храненето през зимните месеци

Съвети за здравословно хранене за всеки

Затова не е изненада, че чията е еликсир на младостта и здравето.

В съвременния свят интересът към семената от чията нарасна едва през последните десетилетия. Състав на семената: 1 супена лъжица чия (това е приблизително 15 г) съдържа: 5 г растителни фибри; 2 г протеини; 5 г мазнини (2,5 от които са омега-3 мастни киселини); 9% от дневната доза калций; по 15% от нуждата от магнезий и манган; 5% фосфор. Също така в семената има витамини В1, В2 и В3, както и микроелементите цинк и калий.

Ако говорим за такъв често интересен показател като отслабването, тогава е нужно да се каже, че 1 супена лъжица семена съдържа 68,5 kcal. Не толкова малко. Въпреки това, ако извадим от това количество тези калории, които попадат във фибрите, които все още няма да бъдат усвоени от човешкото тяло, тогава съдържанието на калории леко намалява и става равно на 50 kcal. Въпреки това, семената от чия все още се препоръчват за отслабване.

Както стана ясно, тези семена имат високо съдържание на калций.

1 супена лъжица семена съдържа 9% от дневната доза калций. Това е много. Повече от съдържащото се в натуралните млечни продукти. Високото съдържание на калций в чията става още по-значимо за хора с висок риск от остеопороза, както и жени след менопауза.

Ако оценим количеството омега-3 мастни киселини в състава на семената от чия, то тяхното съдържание е подобно на това в дивата морска мазна риба.

Би било възможно да се радваме на този факт, но не всичко е толкова просто. Факт е, че лъвският дял от омега-3 киселините в тези семена се пада на ALA (алфа-линоленова киселина). За да има своя положителен ефект върху тялото, ALA трябва да премине в други форми: EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина). Човешкото тяло обаче, изключително лошо превръща ALA в EPA и DHA. Особено големи трудности има при преминаването на ALA в DHA, а именно DHA има най-полезните качества.

Така че можем да кажем, че омега-3 мастните киселини в семената от чия не са вредни, но не са и полезни. Това е особено важно за вегетарианците, които често вярват, че включването на семена от чия в диетата им ще им осигури и омега-3 мастни киселини, които могат напълно да заменят тези от животински източници. За съжаление, не е така.

Други полезни съединения в семената от чия: хлорогенова киселина, антиоксидант, за който е доказано, че понижава кръвното налягане; кафеена киселина – помага в борбата с хроничните възпаления, които са източник на огромен брой сериозни заболявания – от рак до наднормено тегло; кварцетин – антиоксидант, който има способността да предотвратява развитието на някои видове рак, остеопороза и сърдечни заболявания.

Семена от чия за отслабване

Днес много хора, които отслабват, са добре запознати с факта, че семената от чия помагат да се отървете от наднорменото тегло. Нека се опитаме да разберем по-подробно как точно го правят. Помощта за нормализиране на телесното тегло, която оказват семената от чия, се дължи основно на две вещества, влизащи в състава им – фибри и протеини. В 1 супена лъжица семена от чия има цели 6 грама въглехидрати. Но дали е много или малко? Оказва се, че не е опасно, защото 5,5 от тях са фибри, които не се усвояват от тялото и следователно не повишават нивата на кръвната захар и не изискват отделянето на инсулин. Тоест, не може да се разглежда като класически въглехидрат. Истинските въглехидрати в 1 супена лъжица семена са само 0,5 г. И това я прави продукт с много нисък гликемичен индекс и гликемичен товар.

В същото време, поради наличието на големи количества фибри в семената, те са в състояние да абсорбират значително количество вода.

Обикновено масата на водата, която семената абсорбират, е 10-12 пъти над собственото им тегло. Водата превръща семената в нещо като гел, който изпълва стомаха и ви кара да се чувствате сити. А освен усещането за ситост, образувалият се в стомаха гел има още едно важно за отслабването свойство – забавя храносмилането на храната. Пълнотата на стомаха и бавното усвояване на храната, която е влязла в тялото, позволява на човек, който иска да отслабне, да приема много по-малко калории на ден, отколкото обикновено, но в същото време да не страда от глад.

Семената от чия имат и друго качество, което помага на хората да отслабнат.

Това е благоприятен ефект върху чревната микрофлора. Известно е, че ако чревната микрофлора не е в ред, телесното тегло не може да бъде нормално. Ето защо, храни с високо съдържание на пробиотици и пребиотици, като кисело зеле, ви помагат да отслабнете.

14% от теглото на семената е протеин.

Разбира се, това е много по-малко, отколкото в яйцата или в спирулината – продукт, който е богат на протеини като нищо друго на света. За растителните храни обаче, това е доста висока цифра. Също така е важно да се отбележи, че протеините в семената са с високо качество и включват много незаменими аминокиселини. Протеините имат много ползи за здравето. Те също така ви помагат да отслабнете. Например, доказано е, че консумацията на протеини от хора с желание за отслабване намалява апетита и натрапчивите мисли за храна с приблизително 60%, а желанието за нощни закуски с 50%.

Други полезни свойства

Днес на семената от чия се приписват много положителни ефекти върху човешкото здраве. И така, семената от чия могат да помогнат в профилактиката на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Има доказателства, че намаляват нивото на липопротеините с ниска плътност („лошия“ холестерол) и триглицеридите, вещества, свързани със сърдечни и съдови заболявания. И в същото време, те повишават концентрацията на добрия холестерол и намаляват хроничните възпаления, което се отразява положително на здравето на сърдечносъдовата система. Също така в някои експерименти е доказано, че включването на семена от чия в ежедневната диета помага за намаляване на високото кръвно налягане.

Тези семена също така подобряват контрола на кръвната захар.

При проучвания върху животни е доказано, че семената намаляват инсулиновата резистентност и подобряват контрола на организма върху нивата на кръвната захар. И двете са изключително важни за превенцията на метаболитния синдром, водещ до наддаване на тегло, диабет, хипертония и цял куп опасни заболявания.

Чията увеличава физическата издръжливост.

Има доказателства, че семената от чия могат да увеличат кардио издръжливостта, като например бягане на бягаща пътека, толкова ефективно, колкото енергийните напитки, включени в професионалното спортно хранене. Ето защо, семената от чия могат спокойно да се добавят към рецепти за правилно хранене преди тренировка. Енергийният ефект от консумацията им продължава 90 минути.

Противопоказания и странични ефекти

Като цяло, семената от чия се понасят добре. Но това не означава, че те изобщо нямат странични ефекти и противопоказания. Метеоризъм и други стомашно-чревни проблеми – подуване на корема и газове са най-често съобщаваните странични ефекти на семената от чия. В допълнение към метеоризма, може да се появи диария или запек, понякога коремна болка.

Като правило, за да се отървете от тези странични ефекти, е необходимо да се намали дозата на консумираните семена и да се използват под формата на брашно.

Алергични реакции – при някои хора семената могат да доведат до развитие на алергии и то доста силни. Симптомите на алергична реакция към чия включват: гадене и повръщане; обрив и уртикария; затруднено дишане, подуване на устата и гърлото.

В същото време е известно, че всички хора, които са алергични към горчица, страдат и от този вид алергия.

Чията е еликсир на младостта и здравето
Разреждане на кръвта и прекомерно понижаване на кръвното налягане – този ефект на семената се дължи на наличието на големи количества омега-3 мастни киселини в тях. Този аспект на влияние може да бъде положителен. Но невинаги. Така че, ако имате намалено съсирване на кръвта или се приемат специални лекарства, е необходимо да се включват семена от чия в диетата с голямо внимание и само след консултация с лекар.

Същото важи и за хипотонията. Ако имате ниско кръвно налягане или използвате лекарства за понижаването му, трябва да използвате семената много внимателно.

Патологично намаляване на кръвната захар е друг страничен ефект. Въпреки че има доказателства, че семената от чия могат да понижат нивата на кръвната захар, има и опасения, че когато се приемат с антидиабетни лекарства, те могат да доведат до хипогликемия. Все още не са описани случаи на животозастрашаваща хипогликемия при диабетици по време на консумация на семена от чия. Въпреки това, лекарите препоръчват повишено внимание при включването на семена от чия в диетата от хора, които приемат лекарства за понижаване на нивата на захарта.

Бременност и кърмене – все още не е проучено как семената от чия влияят на бременни и кърмещи жени. Ето защоу има само една медицинска препоръка: всички бременни и кърмещи не бива да приемат семена от чия.

Риск от пристрастяване – колкото и изненадващо да звучи, семената от чия могат да доведат до развитие на истинско пристрастяване и зависимост от тях. Ето защо, е необходимо да включите този продукт в диетата си не за постоянно, а на курсове, като правите почивки.

Как да използваме правилно семената от чия?

Трябва ли да се накисват предварително? Не е задължително, но е силно препоръчително. И има няколко причини това да е така. Накисването им позволява да се премахнат някои вредни съединения (фитинова киселина) от семената. След накисване полезните вещества, скрити дълбоко в семената, стават по-достъпни за човешкия организъм. Накиснатите семена се преглъщат по-лесно. Ако използвате сухи и просто ги залеете с вода, можете да се задавите.

Ако семената са накиснати, тогава няма нужда да пиете големи количества вода. Тези семена поемат в себе си 10-12 пъти повече вода, отколкото тежат. Ето защо, ако ги използвате сухи, трябва да пиете много вода, в противен случай те ще отнемат течност от червата, а това може да има негативни последици.

За да се накиснат семената от чия, те просто се заливат с вода в съотношение 1:10. Обикновено за 1,5 супени лъжици семена се взема 1 чаша вода. Разбира се, тази пропорция не е строга. Времето за киснене е от 30 до 120 минути.

Друг вариант за приготвяне на семената от чия за консумация е превръщането им на брашно в обикновена кафемелачка. Полученото брашно може впоследствие да се добави към всякакви рецепти за печене – от палачинки до хляб. И не просто добавете, но заменете обикновеното брашно с такова от чия, ако сте на безглутенова диета. Чия-брашното се използва и като полезна панировка за риби, кюфтета и др.

 

Тъй като чиатя съдържа много мазнини, те лесно се окисляват. При целите семки това не става, но при брашното – да. Следователно -брашното от чия трябва да се съхранява само в затворен съд и в хладилник.

infomax-logo-50-15-HW Нина Добрев: Нова година, нов континент. Антарктида 2023 г.

infomax-logo-50-15-HW Григор Димитров пусна снимки от стаята си в „Бурдж ал Араб“, където Николета Лозанова пие „златно“ кафе

infomax-logo-50-15-HW Роналдо се похвали с подарък от шейховете за $780 000 – часовник от бяло злато и каишката от кожа на алигатор

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе