Храненето през зимните месеци
Добра форма

Храненето през зимните месеци

 

 

Есента е един от най-добрите периоди за промени в много сфери от живота ни след хубавото и горещо лято. През този сезон е важно да наблегнем на подготовката на нашето тяло за зимните месеци. Значителните спадове на температурите могат да доведат до проблеми със здравето. За да избегнем всякакви неблагоприятни здравословни състояния като кашлица и настинка, трябва да се фокусираме върху правилното и балансирано хранене. Здравословният начин на живот ще помогне и за поддържането на теглото ни, което е от съществено значение за всички дами.

 

Ако спазваме здравословна диета, ще избегнем риска от всички заразни болести през зимата. Така ще поддържаме имунната си система в добро състояние. През зимата може да изглежда по-трудно да се придържаме към здравословните промени в начина на живот, като например да се храним с много плодове и зеленчуци. Асортиментът от сезонни плодове и зеленчуци намалява през това време на годината. Въпреки това все още има начини, с които можем да се грижим за диетата и здравето ни. Ето и полезни съвети  как да се храним през зимния сезон.

 

  1. Вече имам грип!

 

Ако усетите, че вирусът бавно, но неприятно започва да се разпространява във вашия организъм, е важно да продължите да се храните регулярно дори и да нямате особено желание. Най-важното е да не ядете тежки и мазни храни, както и солени ястия, които няма да спомогнат за по-бързото оздравяване.

 

  1. Яжте по малко и често

 

От съществено значение е да не претоварваме организма си. Храненето на малки порции и често е най-добрият вариант. Може би ви изглежда странно, но един здрав човек се храни по 5 пъти на ден. Две от тези хранения могат да бъдат сезонни плодове и зеленчуци. Едни от на-полезните зеленчуци за зимата са кореноплодните като пащърнак, морков, ряпа.

 

  1. Не се хранете късно вечер

 

Когато не успеем да си набавим всички важни хранителни вещества през деня, съвсем логично тялото иска да навакса късно вечер. Обикновено след един ден без пълноценно хранене, жадуваме за сладко късно през нощта. Това е една много лоша идея за организма ни. В дни като този опитайте да изпиете една чаша топла вода или чай преди лягане, за да потушите глада. На следващия ден ще имате нов шанс и ще може да се насладите на вкусна и здравословна закуска веднага след като станете.

Вижте още⤵️

Как да се храним, когато тренираме?

Топла вода за по добро здраве 

Може ли човек да живее без захар? 

 

 

 

 

 

Tagged ,
на горе