Ползите от йога
Добра форма

Ползите от йога

 

 

Стресът и натовареният график са ежедневие за повечето от нас. Йогата е едно често подценявано средство, с което можем да се отпуснем не само физически, но и психически след тежките работни дни. Ето и няколко причини да започнем да я практикуваме.

 

  1. По-малко стрес

 

Множество проучвания доказват, че йогата е способна да намали нивата на кортизол в организма (хормон на стреса). Едно от многото изследвания доказва  мощния ефект на йога върху стреса, като е проследило 24 жени, възприемащи се за емоционално изтощени. След тримесечна йога програма жените са имали значително по-ниски нива на кортизол. Те също са имали по -ниски нива на стрес, тревожност, умора и депресия. Когато се използва самостоятелно или заедно с други методи за облекчаване на стреса, като медитацията, йога може да бъде мощен начин да се контролира стреса.

 

 

  1. Намалява възпаленията в организма

 

В допълнение към подобряването на психичното ви здраве, някои проучвания показват, че практикуването на йога също може да намали възпаленията в организма. Възпалението е нормален имунен отговор, но хроничното възпаление може да допринесе за развитието на провъзпалителни заболявания, като сърдечни заболявания, диабет и рак.

 

  1. По-здраво сърце

 

Проучванията показват, че йога може да помогне за подобряване на здравето на сърцето и намаляване на няколко рискови фактора за сърдечно-съдови заболявания.

 

Изследване установява с помощта на  40 участници, практикуващи йога в продължение на пет години, които имат по -ниско кръвно налягане и пулс от тези, които не го правят. Високото кръвно налягане е една от основните причини за сърдечни проблеми, като инфаркти и инсулт. Понижаването на кръвното ви налягане може да помогне за намаляване на риска от тези проблеми.

 

  1. Подобрява качеството на живот

 

Йога става все по-често срещана като допълнителна терапия за подобряване на качеството на живот на много хора. В  проучване 135 човека са поканени за шест месеца да практикуват йога. Това значително е подобрило не само качеството им на живот, а и настроението и умората в сравнение с другите групи, които не са практикували.

 

 

В заключение можем да кажем, че включването на йога във вашата рутина може да помогне за подобряване на вашето здраве, увеличаване на силата и гъвкавостта ви, както и намаляване на симптомите на стрес, депресия и тревожност. Намирането на време за практикуване на йога само няколко пъти седмично може да е достатъчно, за да направите забележима разлика, когато става въпрос за вашето здраве.

Вижте още ⤵️

5 причини да започнете диета

Защо е полезно да закусваме

6 правила за интимна хигиена

Tagged , ,
на горе