Защо е полезно да закусваме?
Добра форма

Защо е полезно да закусваме?

 

 

Закуската се смята за най -важното хранене за деня и има основателна причина това да е така. Много проучвания показват ползите за здравето от закуската. Едни от тях са, че тя подобрява нивата на енергия и способността ви да се концентрирате в краткосрочен план. Може също да помогне за регулиране на теглото, намалява риска от диабет тип 2 и сърдечни заболявания в дългосрочен план. Въпреки ползите от закуската, много хора често я пропускат по различни причини. Добрата новина е, че има различни начини да улесните включването й в деня си.

 

  1. Енергия

 

Когато се събудите от нощния си сън, може да не сте яли до 10 часа. Закуската попълва запасите от енергия и хранителни вещества в тялото ви. Енергийният източник на тялото е глюкозата. Глюкозата се разгражда и абсорбира от въглехидратите, които приемате. Тялото съхранява по-голямата част от енергията си под формата на мазнини. Но тялото ви също съхранява глюкоза като гликоген, по -голямата част от него в черния дроб, а по -малки количества отиват в мускулите. По време на гладуване (часовете без никаква храна), като през нощта, черният дроб разгражда гликогена и го освобождава в кръвта като глюкоза, за да поддържа нивата на кръвната захар стабилни. Това е особено важно за мозъка, който разчита почти изцяло на глюкоза за енергия. На сутринта, след като сме останали без храна в продължение на 12 часа, запасите от гликоген са ниски. След като цялата енергия от запасите от гликоген се изразходва през нощта, тялото започва да разгражда мастните киселини, за да произвежда необходимата енергия. Но без въглехидрати, мастните киселини се окисляват само частично, което може да намали енергийните нива. Закуската е точно за това – да ги повиши  и да възстанови нивата на гликоген, готови да поддържат метаболизма през деня. Пропускането на закуската може да изглежда като добър начин за намаляване на общия прием на енергия. Но изследванията показват, че дори и с по -висок прием на енергия, закусващите са склонни да бъдат физически по-активни сутрин от тези, които започват да се хранят по-късно през деня.

 

  1. Витамини, минерали и хранителни вещества

 

Храните за закуска са богати на ключови хранителни вещества като фолиева киселина, калций, желязо, витамини от група „Б“ и фибри. Закуската осигурява голяма част от общия прием на хранителни вещества за деня. Всъщност хората, които закусват, са по-склонни да спазват препоръчителните дневни дози витамини и минерали, отколкото хората, които не го правят. Основните витамини, минерали и други хранителни вещества могат да се набавят само с храната, за да поддържате здраве и жизненост.

 

  1. Регулиране на теглото

 

И не на последно място – закуската ни кара да отслабваме. Хората, които редовно закусват, са по-малко склонни към наднормено тегло или затлъстяване. Все още обаче продължават проучванията защо това е така. Смята се, че закуската може да ви помогне да контролирате теглото си, защото:

 

  • предотвратява големи колебания в нивата на кръвната захар, като помага да имаме контрол над апетита
  • закуската ни зарежда преди да сме наистина гладни, така че е по-малко вероятно да посегнем към вредни храни (такива с високо съдържание на мазнини с добавена захар или сол).

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе