Джинджифилът прави чудеса с нашето здраве

Джинджифилът прави чудеса с нашето здраве
Добра форма

Джинджифилът прави чудеса с нашето здраве

 

 

Джинджифилът е културно растение и не вирее в диво състояние. Родината  му е Югоизточна Азия. Това е една от най-здравословните и най-вкусни подправки на планетата.

Джинджифилът се използва по много различни начини и с различни причини. Основната му употреба е като кухненска подправка, но има и много други. Чаят от джинджър може да се направи от няколко парчета от корена му, които се накисват във вряща вода и се добавя след това мед. Може дори да се направи вино, ако е ферментирало със стафиди и подсилено с ракия. Когато се остави да узрее, джинджифилът е сух и може да се превърне в прах, който след това се използва като подправка или като съставка в меденки, бисквити, бисквити и сладкиши, а също и джинджифилова бира. Дори бонбони могат да бъдат направени от джинджифил, като се смесят със захар и се готвят до омекване. Резултатът е захаросан или кристализиран джинджифил.

В Европа джинджифилът е познат от ХІІІ век, когато Марко Поло го е пренесъл на Стария континент. Първоначално се използвал предимно в медицината. До ден днешен почти вссеки знае, че приемът на джинджифил има много полезно действие върху имунната ни система, а и не само. Ето защо трябва да консумираме джинджър под каквато и да е форма ежедневно.

 

  1. Съдържа „джинджерол“

 

В джинджифила са открити над 115 полезни химически вещества като от тях джинджеролите са с най-добър терапевтичен ефект. Те представляват мастни органични смоли, съдържащи се в корена на растението с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. При изсушаване на джинджифила джинджеролът не само, че не се губи, а се концентрира до седем пъти повече. Приемайки го регулярно ще забележим подобряване на настроението ни и редуциране на стреса.

 

  1. Лекува сутрешно гадене

 

Джинджифилът може да помогне за облекчаване на гадене и повръщане при хора, подложени на определени видове операции. Той е най-ефективен, когато става въпрос за гадене, свързано с бременността. Въпреки че джинджифилът се счита за безопасен, говорете с вашия лекар преди да приемете големи количества, ако сте бременна.

 

  1. Помага за сваляне на килограми

 

Добавките с джинджифил значително намаляват телесното тегло. Проучване, в което участвали  80 жени със затлъстяване, е установило, че джинджифилът също може да помогне за намаляване на индекса на телесна маса (ИТМ) и нивата на инсулин в кръвта. А именно високите нива на инсулин в кръвта са свързани със затлъстяването.

 

 

  1. По-ниски нива на кръвна захар

 

Доказано е, че джинджифилът понижава нивата на кръвната захар и подобрява различни рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания при хора с диабет тип 2.

 

 

  1. Подобрява абсорбцията на хранителни вещества

 

Джинджифилът ускорява изпразването на стомаха, което може да бъде от полза за хора с лошо храносмилане и регулярен стомашен дискомфорт. Приет под различни форми лекува запек, метеоризъм, болки в корема, диспепсия и малабсорбция. Това се дължи на свойството му да регулира правилното производство на храносмилателни ензими

Вижте още ⤵️

Ползите от йогата 

Храненето през зимните месеци 

Съвети за здравословно хранене за всеки

Tagged , ,
на горе