Съвети за здравословно хранене за всеки

Съвети за здравословно хранене за всеки
Добра форма

Съвети за здравословно хранене за всеки

Всеки от нас трябва да обръща сериозно внимание на това, което яде. Храната е много важна за нашето здраве и ако пренебрегнем нейната роля, може да имаме проблеми. Заради забързаното ни ежедневие обаче, много често се храним нездравословно, което може да не ви прави впечатление в първия момент, но ако това се превърне в тенденция, негативният резултат ще е неизбежен.

Храната е от основно значение и при децата. Все повече виждаме как много малчугани са с наднормено тегло, имат проблеми с движението и боледуват повече от връстниците си, които ядат полезни храни. Затова ви предлагаме няколко съвета за здравословно хранене, които са подходящи и универсални за всеки пол и възраст.

Яжте по-здравословни сладки неща. Нарязани ябълки, моркови, мандарини, портокали и всякакви други плодове могат спокойно да заместят част от лакомствата за рождени дни и партита. Не излизайте от вкъщи сутрин, без да сте яли, защото закуската подхранва тялото. Не е случайно, че именно тя е определяна като незаменимо хранене. През почивните дни правете големи порции домашно приготвени пълнозърнести палачинки и мъфини, твърдо сварени яйца и всякакви други полезни храни, позволяващи да се съхраняват в хладилника, а след това да се затоплят отново за бърза закуска. Насърчавайте другите да правят същото.

Махнете сладкишите от закуската и вместо това яжте пресни плодове, настъргано сирене, ядки и мюсли. Вашето тяло е повече от 50 процента вода. Нуждаете се от по-голямо количество вода, когато тренирате и играете, затова носете бутилка с вода през деня, за да поддържате добре хидратирани. Ако децата ви се занимават със спорт след училище, опаковайте лека закуска от пресни плодове или зеленчуци, като така яденето им ще бъде по-балансирано. Съхранявайте готови за консумация предварително приготвени закуски на леснодостъпно място, които децата могат да хапват след училище и вие да ги носите в офиса.

Можете да си направите страхотни следобедни закуски от плодове, пръчици от сирене, гевреци, зеленчуци, пълнозърнести крекери и храни с малко или без добавена захар. Помислете за правилото 80/20, при което 80 процента от времето, в което изпитвате глад, ядете, а в останалите 20 процента просто се въздържате да посягате към хладилника и залагате на физически упражнения. Така хем ще сте заситени, хем няма да прекалявате с консумацията и ще поддържате форма.

Планирайте предварително да ядете заедно като семейство няколко пъти седмично. Децата, които ядат редовно със семейството си, по-добре се справят в училище. Наясно сме, че в днешното забързано ежедневие и с работата и ученето на смени, е все по-трудно да се събирате всичко на една маса, но опитвайте да го правите поне няколко пъти седмично. Стремете се да отделите за целта поне 30 минути, а не да изядете всичко наведнъж и после да ви стане тежко от преяждане.

Насърчавайте и останалите да престанат да ядат, когато коремът им се напълни. Включете всички в семейството в планирането на храненето. Накарайте децата да изберат нов плод или зеленчук, който биха искали да опитат, или ги оставете да си направят собствен сандвич. Обяснете им, че трябва да ядат бавно, за да може да усетят кога са се заситили и да знаят кога да спрат.

Поддържайте кутията за обяд интересна, както за вас, така и за малчуганите, чрез различни източници на протеин като риба тон, фъстъчено масло, пуйка, пиле или боб. Редувайте също плодовете и зеленчуците, за да не ви омръзне да ядете едно и също. Ябълка, банан, портокал, грозде, целина, моркови и броколи например са предпочитан избор за мнозина. Стремете се винаги в менюто ви да има поне три от следните видове храни – плодове, зеленчуци, храни с протеини, зърнени изделия и млечни продукти. Те са необходими за балансирано и засищащо хранене.

Дайте добър пример. Когато децата видят родителите си да правят нещо, много по-вероятно е да последват примера им. Същото важи и за храненето, така че се постарайте вие също да се храните с полезни неща, за да може да предадете този начин на живот и на тях.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе