Как да се храним, когато тренираме?
Добра форма

Как да се храним, когато тренираме?

 

 

Храната и тренировките са взаимно свързани. Кога и какво ядете може да бъде важно за това как се чувствате, когато тренирате, независимо дали се подготвяте за важно състезание или просто искате да сте в добра форма. Ето и няколко важни съвета.

 

  1. Закусвайте!

 

Ако тренирате сутрин, станете достатъчно рано, за да закусите поне един час преди тренировката. Бъдете добре заредени, когато отидете на тренировка. Проучванията показват, че яденето или пиенето на въглехидрати преди тренировка може да подобри нейната ефективност и да ви позволи да тренирате по-дълго или с по -висока интензивност. Ако не сте яли, може да се почувствате бавни или замаяни, когато тренирате. Ако планирате да спортувате в рамките на час след закуска, нека тя да бъде лека или изпийте нещо като спортна напитка. Наблегнете на въглехидратите за максимална енергия.

 

Добрите възможности за закуска включват:

 

  • Пълнозърнести храни (хляб)
  • Овесени ядки
  • Нискомаслено или растително мляко
  • Банан
  • Палачинка основно с белтъци

 

Не забравяйте, че ако обикновено пиете кафе сутрин, е достатъчна една чаша преди тренировка. Също така помнете, че всеки път, когато опитате храна или напитка непосредствено преди тренировка, рискувате да имате непълноценна тренировка и тежест в стомаха.

 

  1. Малки порции

 

Много е важно да закусваме, но не и да прекаляваме с порциите. Обилното хранене преди тренировка може да ви накара да се почувствате мудни. Обратното също не е добра идея – твърде малка порция може да не ви даде енергията, от която се нуждаете, за да продължите да се чувствате силни по време на тренировката.

Ето и две основни правила:

 

  • Големи ястия – яжте ги от три до четири часа преди тренировка.
  • Малки ястия или закуски – от един до три часа преди тренировка.
  1. Хранете се след тренировка

 

За да помогнете на мускулите си да се възстановят , яжте храна, която съдържа както въглехидрати, така и протеини в рамките на два часа след тренировката, ако е възможно.

 

  1. Не забравяйте водата!

 

Не забравяйте да пиете течности. Нуждаете се от достатъчно течности преди, по време и след тренировка, за да предотвратите дехидратация. Водата е най-добрият начин да замените загубените течности. Но ако тренирате повече от 60 минути, използвайте спортна напитка. Спортните напитки могат да помогнат за поддържането на електролитния баланс на тялото ви и да ви дадат малко повече енергия, тъй като съдържат въглехидрати.

Вижте още ⤵️

Топла вода за по добро здраве

Содата от кулинарията до медицината

Може ли човек да живее без захар 

 

Tagged , ,
на горе