Липа – какво не знаем?
Интересно Добра форма

Липа – какво не знаем?

Вълшебната липа се е смятала за дървото на пречиста Дева Мария. Според преданията, под нея тя се зареждала с енергия, когато слизала от небето на земята. Друг факт – мълния не удря липово дърво… Липа – може ли нещо да се сравни по нежност, сладост и аромат?

Сега, ако бяхте аристократ, барон или граф, със сигурност щяхте да имате липова алея в имението си! Ето така е било във времената на царете. Но по-важното, е защо са имали липа в именията си? Оказва се, че причините за това се дължат на невероятните факти за липата.

Силни молитви към Св. Дух 

ЗДРАВЕЦ ЗА ЗДРАВЕ 

Защо никога повече да не изхвърляме семките на динята? 

Ако не искате да сте болни, не живейте живота си тъжни 

Масаж на пръстите за добро здраве 

Липа – какво не знаем за това магическо дърво?

Нека започнем с факта № 1, че липата е дърво от „благородна кръв“. Някога често срещана върху гербовете на благородниците и дори на градовете, особено в Чехия.

Според поверието, именно с клонки от липа Богородица е покрила Божият син по време на бягството им в Египет. И сега липата се смята за дървото на Девата. Трябва да се знае, че повечето от чудотворните икони са изписани върху липови дъски. Вярва се, че чрез липата се привлича покровителството на Дева Мария.

Още интересни факти за липата…

липа

 

# Дърво с неестествено красива корона.

Листата на липата са оформени като сърце, поради което дървото е било символ на съпружеската любов, а при славяните символизира женствеността и женското начало. Нежността и мекотата й се свързва с богинята на любовта и красотата – Лада. Ето защо, някога е било абсолютно забранено да се причиняват каквито и да било щети на липите.

Някога, по време на цъфтеж, нашите предци от древността са вили ритуални хора в чест на липата.

При първородна рожба в семейството в близост до къщата често се засаждала липа, за да растат заедно. Дървото имало ролята на защитен амулет. Освен това, хората вярвали, че тези, които преписват под него, ги очаква голямо благополучие.

Вярвало се, че пръчка от липа може да прогонва злите сили.

# Липата осигурява необходимата покъщнина.

Нашите предци са си изработвали цялата домакинска покъщнина от липово дърво: лъжици, купи, чинии, черпаци, тави, играчки за деца и др. От кората са изтъкавали ликови, а от ликови влакна са си правели здрави въжета, риболовни мрежи и весла.

Липовите клонки били вързани като метли, които лечителите препоръчвали да се използват в бани. От липовите зърна се извличало масло, липовата настойка и днес е най-добрият лек за остри респираторни заболявания, а уханният мед било най-любимо лакомство.

# И мълния не я удря…

Иконите са писани върху липови дъски. Дървото било особено почитано от християните, тъй като многократно давало подслон на слизащата от небето Божия майка. Затова се смята, че светкавица никога не удря липа, а чудотворни икони се появяват върху нея по-често, отколкото на други дървета.

# Липата абсорбира замърсяванията в околната среда.

Липата лесно пречиства замърсяването на градския въздух – истински естествен филтър на съвременният свят. Огромната зелена корона абсорбира прахта и въглеродните емисии, а в замяна освобождава големи количества кислорода, от който се нуждаем.

Знаете ли, че ароматът на цъфтяща липа създава аура на спокойствие около себе си и има благоприятен ефект върху психологическото състояние на човек?

# Липата изпълнява желания.

Смята се, че липата може да изпълнява желания и е по-добре да й се обърнете с молбите си, преди да започне да цъфти. На разсъмване поискайте от дървото благословия за брак, зачеване на дете, да започване на важен бизнес. През деня се препоръчва да поискате подкрепа за онези неща, които са в процес на развитие. Вечерта пък за нещо, което е към края си: можете да помолите липата да ви помогне да се настроите за успешно взимане на изпит или завършване на проект.

Никога не забравяйте да благодарите на дървото!

В една скандинавска легенда се разказва как един човек поискал да отсече липа, но изведнъж чул гласа й и се спрял. Дървото го молило да го остави да си расте. В замяна липата обещала да му изпълни всяко желание, което той и съпругата му си пожелаят. Жената на човека поискала богатство и липата изпълнила молбата й, а селянинът поискал: „Искам всички да се страхуват от нас“ – и в този миг липата ги превърнала в мечки.

Липа е нежно женско име. А юли на някои славянски езици се нарича „липен“, точно защото по това време горите и градините са изпълнени със сладък и успокояващ аромат на липа.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , , , , ,
на горе