Ароматна теменужка (виолетка, горска теменужка) народен лек за над 10 болести. Вижте за какво помага

ароматна теменужка народен лек за над 10 болести
Добра форма

Ароматна теменужка (виолетка, горска теменужка) народен лек за над 10 болести. Вижте за какво помага

Ароматна теменужка, ако страдате от мъчителна кашлица, по-известна като горска теменужка, е подходящ лек от народната медицина. Ароматна теменужка е красиво цветенце, което цъфти през пролетта. Някога лечителите съветвали хората да пият чай от цвета на ароматна теменужка за облекчаване болки в областта на сърцето.

Ароматна теменужка: народен лек при магарешка кашлица, за изчистване на белите дробове, за спокоен сън

Ароматна теменужка (виолетка, горска теменужка) народен лек за над 10 болести. Вижте за какво помага GEDACO – Покривна композитна хидроизолация

ПОМОЩ ОТ НАРОДНАТА МЕДИЦИНА ПРИ КАШЛИЦА И БРОНХИТ

ДОМАШЕН ЛЕК за астма, пневмония, кашлица, артрит…

ЗДРАВЕЦ ЗА ЗДРАВЕ

ароматна теменужка
Източник на изображението: www.pixabay.com

Ароматна теменужка – нежно, красиво, благоуханно цвете, част от природните лекове на Българя

Ароматната теменужка се прилага като народен лек, тъй като има отхрачващо и облекчаващо действие при кашлица, дори и при магарешка кашлица, възпаления на горните дихателни пътища. Според някои проучвания горската теменужка има слаб седативен (успокояващ) ефект. Често се използва като диуретик и „кръвопречистващо средство“. Ароматна теменужката се прилага за външно лечение на дерматит.

Благоуханното цвете облекчава симптомите на махмурлук. Помага при главоболие.

Уханната теменужка действа успокояващо при истерия, нервна възбуда, конвулсии, гърчове, сърцебиене и безсъние.  Действа успокояващо при ускорен сърдечен ритъм.

Намачканите пресни листа от ароматна теменужка се прилагат като компреси при отоци, гнойни рани, циреи, кожни раздразнения. Цялото растение се използва, както самостоятелно, така и в сбор – като диуретично, холеретично, противовъзпалително средство при уролитиаза, подагра и ревматизъм; като отхрачващо и потогонно средство при туберкулоза, пневмония, бронхит и плеврит; като успокоително средство при главоболие, истерия, конвулсии, нервни пристъпи, сърцебиене, безсъние; при спазматична кашлица, магарешка кашлица. 

Приложение на ароматна теменужка в съвременната медицина

В съвременната медицина се използват коренища, листа и цветове от ароматна теменужка (виолетка). Методите на приложение и дозировката зависят от вида на суровината, така че от виолетовата част се приготвя запарка от 10 гр. билка в 200 мл. вряща вода. От отварата се приема по 1 с.л. 3-4 пъти на ден.

Ароматна теменужка (горска теменужка) в народната медицина

В народната медицина се използват всички части на растението, отделно коренища, листа или само цветове. Лекарства от коренища, които действат на организма като отхрачващо средство, се използват при заболявания на дихателните пътища и белите дробове.

Ефикасни са при спазматична кашлица, особено при магарешка кашлица при деца. В този случай на детето се позволява да пие отвара на всеки 2 часа по 1 с.л. (1 супена лъжица на 1 чаша вода).

Есенцията от свежо цъфтящо растение се използва при магарешка

В българската народна медицина горската теменужка се използва за лечение на кожни обриви, като диуретично средство при песъчинки и камъни в бъбреците и пикочния мехур.

В Индия се използва като потогонно и антипиретично средство.

ароматна теменужка
Източник на изображението: www.pixabay.com

Методи на приложение инфузия от ароматна теменужка

20 гр. нарязани корени и стебла настояват 2-3 часа в 1 литър вода, прецеждат се. Приема се по 1 супена лъжица 3-5 пъти на ден.

Сироп: Пресни цветове от виолетка се използват за приготвяне на сироп, който се използва като белодробно лекарство при настинки. За него трябва да съберете 200 гр. свежи цветя. Цветята се изсипват в 350 мл. вряща вода и се остава да ври за няколко минутки. Инфузията трябва да се филтрира много добре. Към добре прецедената инфузия се доливат още 350 мл. преварена вода, в която при нагряване се разтварят 650 гр. захар. Трябва да получите сироп с виолетов цвят. Употребява се по 1 с.л. 3 пъти на ден.

Чай от ароматна теменужка: 2 чаени лъжички билка се заливат с 1/4 литър вода, оставят се да заври и се оставят за 5 минути. След прецеждане се пие 2-3 пъти на ден по чашка (при кашлица се подслажда с мед).

Като почистващ лосиони за кожа използвайте неразредена инфузия.

При конвулсии, шум в ушите, замаяност и отслабване на паметта, инфузия на виолетовите цветчета се използва като успокоително средство.

Предотвратява преминаването на дълготрайни язви на стомашно-чревния тракт в предраково и раково състояние. За приготвяне на настойка са необходими 15 гр. счукани листа се заливат с 200 мл. вряла вода, престоява 1 час и се прецежда. Приемайте по 100 мл. 3 пъти дневно по време на хранене.

 

В народната медицина чаят от ароматна теменужка се използва за пречистване на кръвта, както и при суха бронхиална кашлица. Във втория случай се препоръчва сиропът. Ароматен виолетов сироп 1 пълна чаша пресни листа и цвят от теменужка се поставя в бутилка, налива се 1/4 литър гореща вода и се настоява за един ден, след което се филтрира. Прецедената течност се отцежда, загрява се до кипване, добавя се нова порция (1 пълна чаша) цвят от теменуга и отново се оставя за 24 часа. Получената запарка след прецеждане се смесва с мед в равни пропорции и се приема по 1 чаена лъжичка при кашлица.

ароматна теменужка
Източник на изображението: www.pixabay.com

Бронхит, магарешка кашлица 1 с.л. ароматни теменужки се заливат с 1 чаша вряла вода, оставят се за 30 минути, прецеждат се. Вземете 1/2 чаша 2 пъти на ден.

Залейте 2 гр. ароматна теменужка с 1 чаша вряла вода. Поставете на огъня за 10 минути. След като изстине се взема на 2 часа по 1 с.л. за целия ден.

При ускорен пулс, нервност, тревожност вземете 2 чаени лъжички наситнени цветове и корен (добре измит на течаща вода) от горска теменужка. Залейте с 1 чаша преварена вода, оставете на хладно място за 8 часа, след това внимателно прецедете. Взима се по 1 с.л. 4 пъти на ден.

ВНИМАНИЕ! Тази статия е за ваша информация. Преди употреба се консултирайте с лекуващия ви лекар!

Мушкато – какво лекува?

Фантастичната ЛЕЧЕБНА сила на ГЛУХАРЧЕТО (Рецепти от народната медицина)

Ароматна теменужка (виолетка, горска теменужка) народен лек за над 10 болести. Вижте за какво помага 5 дизайна за външен двор

Tagged , , , ,
на горе