Признаци, че вашата котка ви закриля
Домашни любимци

Признаци, че вашата котка ви закриля

В настоящата публикация ще ви представим признаци, по които ще разберете, дали вашата котка ви закриля. Когато си представяте домашен любимец, който ще ви защитава, това разбира се е куче – колкото по-голямо е, толкова по-добре! Но кучетата не са единствените домашни любимци, които могат да бъдат ваши пазачи.

Защо e добре да рекламирате в онлайн списание www.happywoman.bg

Защо котките обожават да спят върху хората?

5 супер бързи рецепти за ЗАКУСКА

Златолист, Източник на вяра и чудеса

Мелник, където автентичността и магията се сливат в едно

Роженски манастир, „Храна“ за душата

Котките са не особено едри по размери, но това не означава, че не могат да бъдат истински „кучета пазачи“, че дори и повече.

Ето няколко признака, че вашата котка ви закриля.

# Близост.

Ако вашата котка внезапно се е превърнала във „велкро“ котка, следва ви непрекъснато, където и да отидете, това може да бъде ясен знак, че ви защитава.

Котките са изключителни сензори за човешките емоции. Ако се чувствате тревожни или уплашени, котката ще усети и ще се сгуши по-близо до вас. Освен това, сетивата на котките са много по-фино настроени от нашите, което им позволява да чуват, долавят или виждат неща, за които ние нямаме способности. Ако котката ви усети, че нещо не е наред, ще бъде около вас за да защити, както себе си, така и вас.

Забележка: Понякога тази упоритост може да е признак, че котката изпитва болка или не се чувства добре.

# Променливи звуци.

Вероятно сте щастливи да чувате радостното „гласче“ на вашият мил любимец – мъркане и мяукане. Въпреки това, котката може да издава други звуци, за да покаже агресия или защита.

Ръмжене и съскане са два често срещани звука, които показват, че котката ви е обезпокоена от нещо. Други звуци – силно или дълбоко ръмжене, бавно мяукане. Така котката ви се опитва да изплаши нещо, което според нея застрашава вас или нея.

Моля, обърнете внимание: Бъдете внимателни, когато се приближавате до котка в развълнувано емоционално състояние.

# Настръхнала козина.

В отговор на евентуална заплаха, която вашата котка е доловила, тя ще размята, с резки движения, опашката си, а козината по цялото тяло ще бъде настръхнала. По този начин те изразяват внушителен и по-голям външен вид, с единствена цел да уплашат и прогонят потенциалния враг. Това е рефлексна реакция на котката, контролирана от нервната система.

Забележка: Както при мяукащата котка, пазете се, когато е настръхнала, сякаш е пъхнала опашката си в контакт. В това моментно състояние може да не осъзнае кого напада.

# Прилепнати уши.

Друг признак за режим „атака и отбрана“, са ушите, прилепнати към главата. Понякога котката може просто да обърне ушите си назад, вместо да ги извие напълно за същата цел. Ако котката ви е нащрек, но не е сигурна, дали трябва да ви защитава, ушите й може да са наострени и активно да „кръжат“ във всички посоки, опитвайки се да определят откъде идва опасността.

Забележка: Но това може да бъде признак и че са уплашени. Уплашените котки могат да се държат агресивно, така че бъдете по-внимателни в тези моменти.

# Извито, като дъга, гръбче.

В допълнение към настръхналата козина, друг признак на „защита“, е извият на дъга гръб. Отново, това поведение има за цел да сплаши врага, надявайки се да го прогони, без да се стига до битка. Често извитият гръб е придружен от вой и прилепнати уши. В такива моменти котките се движат съвсем бавно.

Забележка: Подобна поза заемат и когато искат да играят. В този случай това е форма на игра, борба, а не защитно поведение.

# Заплашително размахване на опашка.

Когато кучето маха с опашка, това обикновено е израз на радост. Когато, обаче, една котка прави така, това обикновено означава обратното. Опашката на котката е една от най-изразителните части на тялото ú. Бързите, резки движения на опашката са знак, че котката е в развълнувано състояние и може да са индикация, че е готова да се бие, за да ви защити. Някои котки клякат ниско до земята и прибират опашката си, готови да се хвърлят в атака, ако е необходимо.

# Уголемени зеници – като копчета.

Друг знак, че котката ви защитава, може да са разширените зеници. Ако виждате само черно, когато гледате очите на вашата котка, това е знак, че тя е развълнувана и може би е готова да прояви агресия.

Всяка силна емоция или ситуация изискваща мобилизация, може да накара зениците на вашата котка да се разширят неволно. Тази реакция се контролира от нервната система. Така тя изглежда по-респектиращо.

Забележка: Разширените зеници могат да показват заболяване или отравяне. Разширяването на зениците поради агресия или възбуда трябва да е временно. Ако очите на котката останат разширени, може да има нещо друго, което се нуждае от вниманието на ветеринарен лекар.

# Наострени мустачета.

Нежните мустачки на котката са един от най-важните сетивни органи. Те имат съществено значене в приемането и предаването на сигнали, включително страх или възбуда. Вашата котка може да насочи мустаците си по посока на потенциална заплаха, ако се опитва да ви защити.

Моля, обърнете внимание: Котките могат да притиснат мустачки към муцунката си, ако се чувстват болни или наранени.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , , ,
на горе