Защо котките обожават да спят върху хората?
Домашни любимци

Защо котките обожават да спят върху хората?

Защо котките обожават да спят или просто да лежат върху хората? О, да, те могат да си подремват на всякакви необичайни места… Но е безспорен факт, че много котки избират тялото на собственика си за удобно и топло легълце.

Притча за страха и тревожността 

Отрицателни натрупвания в дома ви? Неутрализирайте ги чрез магическите свойства на копривата 

Защо съдбата затваря врати? 

Защо котките обожават да спят върху хората? Ето най-често срещани причини за този котешки избор:

Ако къщата е прохладна…

Котките лягат да спят върху стопанина, за да се стоплят с топлината на тялото му. С други думи, те използват господаря си за топло легълце. В близост до камината или парното може да се чувства горещо, но на стомаха, на гърдите, на гърба на собственика, котето получава най-желаната топлина. Освен това, е и достатъчно меко и удобно.

Котето се нуждае от тактилен контакт със стопанина си.

Много от тези чувствителни създания се разполагат върху хората, когато страдат от разстройство с дефицит на вниманието. Съвременните заети хора, за съжаление, понякога нямат време за себе си (работа-готвене-почистване-деца и т.н.), да не говорим за общуване с котето. И така пухкавите „мустачки“ се чувстват изоставени и ненужни.

Домашният любимец лежи на гърдите на човек,

когато иска да се „слее“ в синхрон с успокояващото биене на сърцето му. Именно областта на гърдите много котки смятат за най-безопасното място на Земята. Освен това, чувствителните котенца може би нямат възможност всеки ден да спят при стопанина, а само в редки случаи, например, когато е уплашено.

Когато котката ляга върху човека, мъркайки доволно, иска да изрази цялата си вселенска любов и безгранична обич. Въпреки, че котките често са обвинявани в естествена студенина и независимост, те обичат да прекарват време до стопанина си, „пеейки“ неземна песен на ухото му. Запомнете, че нито една котка няма да легне върху някой, ако не го обича. Това, което определено не е в природата им, е лицемерието.

Много от тях са със силно развито чувство за собственост.

За това понякога са много враждебни към факта, че някой общува с техният обожаван господар (с други думи, те ревнуват собственика си). Ето защо, котката често лежи върху човека, ревнувайки от членове на семейството или други домашни любимци, които живеят в къщата. По този начин „мустачетата“ сякаш иска да кажат на господаря си: „В крайна сметка аз съм най-добрият ти приятел, не обръщай внимание на никого друг. Не само, че животното просто „резервира“ място в гостоприемника, то също така го маркира, оставяйки от тайната на потните жлези върху човешката кожа или дрехи.

Котката спи върху тялото на собственика или до човека като охрана. Някой смята, че кучетата могат да защитят стопаните си. Има обаче котки и котки с доминиращ и смел характер, които смятат за свой дълг да пазят собственика и къщата му от неприятности. Легнала на гърдите на стопанина си (както и на краката му, на главата, по корем или гръб и т.н.), котката не само си почива и подремва, но и го предпазва от всякакви проблеми.

Мнозина са чували за котешка терапия – лечение на различни заболявания чрез контакт с домашни котки.

Учените вярват, че контактът с този домашен любимец значително понижава риска от инфаркти и инсулти, забележете… с повече от една трета. Общуването с тях нормализира кръвното налягане, успокоява пулса, хармонизира работата на нервната система (включително премахване на депресия и безсъние). Тези неземни и мили лечители лягат на точното (болното) място и започват да мъркат ритмично, масажирайки тялото на собственика си.

Когато мъри спи на лопатките или на гърдите на човек от лявата страна, те лекуват болното му сърце. Котките лягат на краката на човек и започват да мъркат, за да лекуват болни стави или кости. С една дума, собственикът трябва да бъде нащрек, ако домашният му любимец постоянно ляга на едно и също място (например, върху корема на човек, може да сигнализира за проблеми със стомаха).

Колкото и странно да изглежда, някои мъркащи любимци харесват начина, по който мирише потният секрет на собственика му. За някои котки това има успокояващ ефект. Освен това, съществува твърдение, че човешката пот е вид афродизиак за тях.

Съществува и предположение, че котките лежат върху човек, за да неутрализират натрупаната негативната енергия в него.

Много собственици отбелязват, че психологическото им настроение и душевно състояние се нормализират дори след кратък контакт с котка. А някои дори вярват, че мустакатите приятели държат злите очи надалеч.

Дори и да имат на разположение удобен и мек диван, разположен в топъл уединен ъгъл, много котки се придвижват да спят по-близо до човека. Не е тайна, че някои собственици, осиновили, приютили или закупили коте, му позволяват да спи на възглавницата си или на ръба на одеялото за първи път, така че бебето да не се чувства самотно.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , ,
на горе