Как да предпазите вашия домашен любимец от скуката

Как да предпазите вашия домашен любимец от скуката
Домашни любимци

Как да предпазите вашия домашен любимец от скуката

Всеки домашен любимец може да попадне в състояние на летаргия и да му бъде скучно. В дивата природа животните разполагат с привидно безкраен набор от възможности за изразяване на сложно естествено поведение. Тези поведения могат да бъдат предизвикани от огромно разнообразие от обекти и събития в заобикалящата ги среда, които налагат или стимулират животното да реагира. Един домашен любимец често е защитен от негативните и застрашаващи аспекти на дивата среда, като например хищничеството, но това също ограничава възможностите за изразяване на някои положителни, естествени поведения.

В значително по-защитена и контролирана среда, ако не се осигури сложност на средата, животните могат да се отегчат. Помислете за последния път, когато сте присъствали на среща, на която е липсвало вълнение или ангажираност. Започнаха ли коленете ви да подскачат? Установихте ли, че дъвчете ноктите си? Дразнеше ли ви човекът до вас, който безсмислено щракаше с химикалката си? Възможно е това поведение да е породено от скука и вие да сте го изразявали, без да го осъзнавате.

Как да предпазите вашия домашен любимец от скуката

infomax-logo-50-15-HW Чаша горчиво кафе помага за отслабване

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

Ако приложите тази концепция към вашия домашен любимец, идеята за поведение, основано на скука, ще стане малко по-ясна.

Поведения на отегчение

С увеличаването на сложността на заграждението на вашия домашен любимец се увеличава и броят на дейностите и поведенията, които то може да извършва, и обратно. В сравнително пусто заграждение животното е ограничено до поведения, които може да извършва самостоятелно, и такива, които взаимодействат с клетката му. Когато вашият домашен любимец се отегчи или разочарова от средата, това може да се прояви под формата на необичайно, повтарящо се или стереотипно поведение. Тези поведения се извършват основно, за да запълнят времето на животното в нестимулираща среда.

В определени ситуации тези поведения могат да се извършват и от неудовлетвореност или в опит да се осъществи биологично присъща дейност, която не е разрешена от средата на животното, като например хранене или къпане в прах. Необичайното поведение може също така да показва неспособността на животното да се адаптира или да се приспособи към околната среда.

домашен любимец
Как да предпазите вашия домашен любимец от скуката

Намаляване на скуката

Тези нежелани поведения могат да бъдат преодолени чрез обогатяване, което увеличава сложността, осигурява на вашия домашен любимец допълнителен контрол върху средата и позволява по-разнообразни поведения.

Съществуват пет категории обогатяване, които са добре дефинирани:

Социални: контактно или безконтактно взаимодействие с друго живо същество.

Професионално: упражняване на ума или тялото

Физическо обогатяване: обогатяване на загражденията с предмети като играчки или мебели.

Сензорни: зрителни, слухови, обонятелни, тактилни, вкусови.

Хранителни: новост или разнообразие в доставката или вида на храната.

Всички пет вида обогатяване, когато се прилагат, имат за цел да подобрят благосъстоянието вашия домашен любимец. Въпреки че социалното обогатяване може да се осъществи по естествен начин чрез взаимодействието с вас или с други животни в дома, трябва да се предприемат съзнателни и планирани усилия за прилагане на професионално, физическо и хранително обогатяване.

При обогатяване на хранителния режим чрез предлагане на различни видове сено и разнообразни зелени или зеленчукови продукти ще имате успех. Обогатяването на храненето на вашия домашен любимец може да се осъществи и под формата на разнообразяване на начина, по който се доставят храните. Техники като разпръскване и скриване на храна или осигуряване на препятствие или пъзел за достъп на животното до храната са чудесни примери за обогатяване на храненето.

Физическото и професионалното обогатяване често вървят ръка за ръка и могат да бъдат постигнати чрез предоставяне на нови елементи в местообитанието на вашия домашен любимец, за да се симулира ново, подходящо поведение.

Как да предпазите вашия домашен любимец от скуката
Как да предпазите вашия домашен любимец от скуката

Един размер не е подходящ за всички

Важно е да се отбележи, че всеки вид обогатяване трябва да е биологично подходящ за всеки домашен любимец. Някои от тях дори са адаптирали определението си, за да се съсредоточат върху животното, а не върху околната среда, с определение на обогатяването като: „подобрение на биологичното функциониране на животни, отглеждани в плен, в резултат на модификации на тяхната среда“.

При това определение е ясно, че намерението на обогатяването трябва да бъде да стимулира естественото, специфично за вида поведение не просто защото предпочитаният обект предизвиква присъщо поведение, а защото изпълнението на това естествено поведение може да играе по-голяма роля за цялостното здраве и благополучие на вашия домашен любимец.

Всъщност обогатяването може да има по-голям ефект от това да направи всеки домашен любимец по-активен или да му предостави възможност за сладка снимка, макар че са необходими още много изследвания, за да се разбере напълно неговото въздействие, обогатяването може да повлияе на всичко – от поведението на животните до физиологията и анатомията на мозъка.

Вижте още:

Зодиите, които обичат животните повече от всичко

Най-подходящите домашни любимци за всяка зодия (първа част)

Най-подходящите домашни любимци за всяка зодия (втора част)

Ползите да играете с кучето си

Как да направите престоя в банята по-лесен за кучето ви

Как да разберем дали кучето има кърлежи

Кучето лае по телевизора – причини и решение

Причини, поради които да сме благодарни на котките

Tagged ,
на горе