Откъде идва щастието и какво точно представлява то

Откъде идва щастието
Психология

Откъде идва щастието и какво точно представлява то

Щастието може да се постигне по много начини. Но едно е сигурно: то идва отвътре, а не отвън. Независимо дали е сам или с любим човек, тази положителна и винаги възнаграждаваща емоция идва от специално и почти вълшебно място: мозъка.

Ето защо е важно да се изясни: да бъдеш с любим човек е чудесно, но дори и с най-добрия партньор на света може да не се чувстваш напълно щастлив, ако липсва вътрешна удовлетвореност!

Балансът и радостта винаги трябва да идват от вас. Най-добрият начин да намерите щастие, независимо дали сте сами или с някой друг, е спокойствието в сърцето ви и доброто настроение, както и увереността, че сте себе си.

Щастието идва отвътре

Напоследък много автори се опитват да ни обяснят как да намерим щастието в трудни моменти.

Със сигурност е иронично, че ние, които живеем в общество с толкова много ресурси и технологии, усещането за празнота, самота и тъга е изключително често срещано явление.

Това не означава, че не се опитваме да намерим щастие. Всички ние имаме свои лични пространства, притихвайки в които се опитваме да останем щастливи.

И въпреки това, понякога, неприятното чувство, че никога няма да успеем да постигнем щастие, може да ни преследва през целия ви живот.

Живейте в настоящето без страх

Щастието е преди всичко отсъствие на страх. Въпреки че от тази емоция има значителни еволюционни ползи, защото може да ви помогне да избегнете това, което мозъкът смята за опасно, страхът може да се прояви в фини и разрушителни форми:

Страх от самота

Притеснявайте се, че няма да бъдете обичани така, както искате

Страх да не постигнете целите, които сте си поставили

Може да се страхувате да не бъдете това, което другите очакват от вас

Страх, че нещо ще се промени или няма да се промени

Страх от загуба на определени неща или определени хора

Несъмнено сте запознати поне с някои от тези страхове. Първата стъпка към постигане на вътрешно щастие е да рационализирате основните си страхове, да ги разберете и в крайна сметка да ги преодолеете.

Повишете самочувствието

Един от начините е да повишите самочувствието. Да бъдеш независим ще помогне за избягването на прекалената привързаност към определени неща или хора.

Научете се да ходите „леко“

Леките стъпки не означават, че никой не трябва да е прекалено близо до вас. Малко неща са по-красиви от това да ходиш ръка за ръка с любим човек, приятелите си или други близки хора. Но…

Тези партньори в живота трябва да ви позволят да „ходите леко“, а не да ви спъват. Предприемането на лесна стъпка означава отблъскване на това, което боли и уврежда вашето самочувствие или личност.

Някой, който предпочита да застане зад вас и да ви напомня за грешките ви, да нашепва къде да отидете или кои пътища да избягвате, няма да ви помогне да растете или да намерите щастие.

От ключово значение е да разберете какво е най-важно за вас, а откриете ли го – просто се борете за това. Всичко останало е второстепенно.

Любовта към себе си е връзка, която трябва да продължи цял живот

Всеки знае, че щастието е състояние, което идва и си отива. Ключът е да имате този вътрешен баланс, когато мислите са в хармония с емоциите, както и с това, което правите всеки ден.

Любовта към себе си е идеалният механизъм, чрез който умът и емоциите могат да работят в партньорство, фино създавайки реалността като важна психологическа конструкция.

Любовта към себе си е онази прекрасна връзка, която ви свързва със себе си, а не с някой друг. Друг не може да ви казва кога да бъдете щастливи и кога не.

Вие трябва да се борите всеки ден за собственото си благополучие.

Когато човек е доволен от това, което е, когато страховете му отшумят и мечтите изплуват отвъд хоризонта, тогава щастието възниква в него, твърдят психолози.

Това е нещо, което си заслужава! Опитайте още от днес.

Превод и редакция: Лора Костова

Tagged , ,
на горе