Човек показва истинското си лице, когато зависим от него

Човек показва истинското си лице
Психология

Човек показва истинското си лице, когато зависим от него

Човек се показва, когато зависим от него. Зависимостта ни от другите в ежедневието е нещо обикновено. Например, детето зависи от родителите, съпругата с малко дете – от съпруга си, подчинения – ​​от шефа си и така без край …

Много е лесно да се каже – „Бъдете свободни! Отървете се от тиранина и деспота!“, но истината е, че това не винаги е възможно.

Едва ли едно дете ще започне да търси нови родители, съпругата – да си тръгне с бебе на ръце и да се надява да срещне добър и любящ милиардер, а в безработицата и недоимъка човек не е много склонен лесно да напусне работа. Не винаги има алтернатива…

И този, от когото зависим, отлично разбира това!

Често пъти упреците му са съвсем открити, а на жалкото положение на жертвата е достатъчно добре наблегнато. Просто … приказка без край!

Но всички, изпаднали в подобно незавидно положение да бъдат зависими от някого, можем да кажем – не унивайте, изчакайте! Животът продължава и всичко има своя край. И това време ще отмине.

Бебето ще порасне и майката ще тръгне на работа. Също и децата – те ще получат своя шанс да се развиват самостоятелно. Подчиненият ще извоюва по-добра позиция и сам стане шеф. И старият живот ще приключи.

А този, който се е проявявал като тиранин, ще остане в недоумение.

Но такъв е животът – крепостите се разбиват, а робите не се връщат обратно, след като са получили свободата си.

Трябва да мислите винаги за бъдещето. Взаимоотношенията се променят, балансът на силите и възможностите се променят. Както и позициите ни в службата и живота. Какво ще стане утре – никой не знае със сигурност. Затова, когато вие един ден се окажете в позицията някой да зависи от вас, бъдете внимателни. Не бива никога да забравяме старите времена и да си позволяваме да бъдем като тези, от които някога сме мечтали да избягаме.

Да носиш отговорност за някого другиго е много сериозна задача. Ако бремето се окаже твърде тежко, по-добре е човек да се откаже от него, отколкото да причинява болка и страдание на хората около себе си.

Tagged
на горе