Няколко тайни за грижа за косата, за които не сте подозирали

Няколко тайни за грижа за косата, за които не сте подозирали
Здраве и красота

Няколко тайни за грижа за косата, за които не сте подозирали

От телевизията често ни заливат с реклами за идеалните шампоани за коса. Така всеки от нас започва да мечтае да получи невероятен водопад от гъсти лъскави къдрици, като на момичетата от телевизионната реклама.

 В преследване на идеала си, започваме да харчим пари за популярни балсами и маски, измиваме старателно косата си, тероризираме я с горещ сешоар, намазваме със скъпи масла, но мечтата ни така и не се сбъдва. Може би е време да разберем каква е причината и какви грешки допускаме в правилното поддържане на косата си?

Най-важният мит за грижата за косата

Ако погледнем косата си под микроскоп, може да забележим нещо, което прилича на подутина – вал, покрит с малки люспи. За да изглеждат къдриците ни гладки и блестящи, трябва само тези люспи да прилепнат плътно към него. Това е основна характеристика за здрава коса. И въпреки, че фризьорите ни обещават много, опитвайки се да ни убедят да похарчим много пари за „медицински“ процедури, фактът си остава факт: почти е невъзможно да се възстанови повредената структура на къдриците.

По същия начин е невъзможно да се подхранва косата чрез приемането на полезни вещества и витамини отвън. Ето защо парите, похарчени за скъпи маски и балсами, могат да се считат за пропилени – чудо така или иначе няма да се случи. Истината се крие в това – ако искате да имате здрава коса, хранете се правилно, изключете пържените, пикантни и солени храни от диетата си, което представлява една от причините за повишената работа на мастните жлези и омазняването на косата. Разбира се, по-трудно е да промените радикално начина си на живот и хранителните си навици, но красотата, както се казва, изисква жертви. Въпреки че това не е всичко. За да запазите косата си здрава, трябва да се научите как правилно да се грижите за нея.

Мислите ли, че знаете как правилно да измивате косата си?

Ако отговорът ви е да, тогава си отговорете и на въпроса: шампоан, гореща вода и мека кърпа – какво тези три неща е излишно? Колебаете ли се? Тогава е време да развенчаем още няколко популярни мита:

Първият е, че шампоаните, съдържащи сулфати, са вредни. Затова трябва да купувате козметика, която не съдържа никакви повърхностноактивни вещества, или да използвате народни рецепти – яйца, билкови отвари и т.н. Но истината е, че всички истории за „полезните“ и „напълно естествените“ шампоани са просто още един трик на търговците да привлекат нашето внимание. Всъщност се оказва, че всички повърхностноактивни вещества се наричат така, защото те са активни само на повърхността на къдриците и не са в състояние да проникнат нито в скалпа ни, нито в самата коса.

Вторият е, че колкото по-често миете косата си, толкова повече тя се омазнява. Дейността на мастните жлези е присъща на природата и честотата на измиване няма абсолютно нищо общо с това. Можете и трябва да използвате шампоан толкова често, колкото е необходимо. Ако на следващия ден след измиването косата ви отново изглежда мазна, тогава е добре да я измиете още един път без колебание. Основното е, да изберете правилния шампоан за мазна коса, предназначен за ежедневна употреба, чрез който тя няма да се омазни отново чак толкова скоро.

Съвети за правилна грижа за косата

По-добре е да измиете косата си под струя вода, чиято температура не надвишава 40 градуса. Нанесете шампоан и пяна върху корените и с леки масажни движения. Не е необходимо да изплаквате старателно цялата дължина на косата си и най-вече върховете и, защото те не се замърсяват особено, а прахът и стилизиращите продукти могат лесно да се измият и просто с течаща вода.

След това трябва внимателно да попиете косата си с кърпа и да нанесете балсам само върху леко влажна коса, отстъпвайки на няколко сантиметра от корените. Защо не върху мокра? Факт е, че водната молекула е много голяма и тежка, тя просто няма да позволи на активното вещество да проникне в косъма и да подейства.

След 2 минути може да изплакнете косата си. Това време е достатъчно, за да може балсамът да изпълни основната си функция – да неутрализира алкалите, съдържащи се в хлорирана вода от чешмата. Именно заради нея косата става груба, трудно се разресва и наелектризира. Между другото, тук просто има смисъл да се използва съветът на бабите ви: – ако нямате балсам под ръка, изплакнете косата си с хладка вода, след като добавите малко оцет към нея – така тя ще стане също толкова мека и блестяща.

Tagged , ,
на горе