Тайните за подобряване на настроението

Тайните за подобряване на настроението
Психология

Тайните за подобряване на настроението

Дори причината, че идва хубавото време, не може да подобри настроението ви. Но има няколко трика, с които веднага можете да се усмихнете и да се почувствате по-добре. Пробвайте.

  1. Благодарете.

Прекарвайки една минута, за да отправите благодарност за здравето на любимия човек, успокоява надбъбречните жлези. Така пък се намалява стресът се повдига настроението ви. А изследователите от Харвард казват, че прилагана тази стратегия всеки ден намалява риска от депресия с 81%.

  1. Сгушете се в одеялото.

Докосването до нещо меко (пуловер или одеяло) и се отпускате за 60 секунди. Така се освобождава окситоцин, хормон, който подобрява външния вид и настроението, казва д-р Пол Дж. Зак, професор по неврология в университета Лома Линда в Калифорния.

  1. Вдишайте аромат на роза.

Шест дълбоки вдишвания на етерично масло от роза предизвиква промени в мозъчната химия, която предотвратява спадовете в серотонина. Така ще се почувствате спокойни и щастливи за по-малко от минута, казват невролозите от Чикаго. По същия начин действа отпиването от розов чай.

  1. Задържайте се под душа.

15-минутен сутрешен душ може да ви настрои за целодневна радост и е начин за повишаване на настроението. Повишаването на телесната температура кара мозъка да отделя серотонин, казва д-р Кристофър Лоури от Центъра по неврология в Университета на Колорадо. Също така, можете да добавите няколко капки портокалово етерично масло към кърпа и да поставите на пода на банята. Учени от фондацията за изследване на миризми и вкусове в Чикаго казват, че ароматът намалява риска от нахлуване на тъжни настроения с 50 процента.

  1. Намалете музиката.

Включим бързи мелодии, за да подпомогнем доброто си настроение. Канадски учени обаче казват точно обратното. Те откриха, че слушането на успокояваща фонова музика (с темпо от 60 удара в минута или по-малко, като класическата музика на Моцарт и Бах) повишава настроението и издръжливостта с 55 процента за 72 часа. Успокояващата музика стимулира освобождаването на серотонин, който не само се отърсва от минорното настроение, но насърчава щитовидната жлеза да отделя ревитализиращи хормони, за да стимулира щастието.

Tagged , , ,
на горе