Пролетна грижа за косата и възстановяване след изтощителната зима

Пролетна грижа за косата и възстановяване след изтощителната зима
Здраве и красота

Пролетна грижа за косата и възстановяване след изтощителната зима

След дългия зимен студ и престой в отоплени помещения, както и носенето на шапка, състоянието на косата ни се променя, тя губи своята здравина и блясък.

Става чуплива, суха, краищата на косата започват да цъфтят или косата да започва да опада повече от обикновено. Как да направим така, че външният вид на косата ни да се подобри? Как бързо, без много усилия, да възстановим красотата и здравето на косата си? В тази статия ще се постараем да отговорим на вашия въпрос.

Защо косата ни става слаба след зимата?

В своето ежедневие всяко момиче или жена забелязва, че през зимата косата и губи от красивия си външен вид в сравнение с други периоди от годината. Обемът на косата се губи много бързо, така че трябва да я миете по-често и след това внимателно да я оформяте със сешоар. Това се случва, защото скалпът се дехидратира през зимата. Разбира се, веднага възниква въпросът – Защо? Причината е съвсем проста, за която и вече споменахме. През зимата често включвате отопление във вашия дом, като различни климатици и конвектори, които изсушават въздуха. В резултат на това косата започва забележимо да се омазнява, тъй като се засилва дейността на мастните жлези. Именно те са отговорни за естественото омазняване на скалпа.

Първото нещо, което започвате да правите, е да миете косата си, и то по-често от всякога. И тук се появява другият проблем. След шампоанът, който използвате и след неговото изплакване вие нагрявате косата си със сешоар за да я изсушите по-бързо. В резултат на това, косата ви става мазна. И ако тук добавим и средствата, които се използват за оцветяване и оформяне, тогава получавате много слаба, рядка, суха и проблемна коса. Какво трябва да се направи в този случай?

Как да се погрижим за косата си след изтощителната зима?

Най-важното нещо е да измиете правилно косата си. За целта купете шампоани, където на етикета им трябва да пише, че не съдържат сулфати и силикон. Не са много хората, които знаят, когато измият косата си, сулфатите в шампоана създават пяна и същевременно с това изсушават скалпа много, а това нарушава секрецията на мастните жлези.

За хората, които са свикнали да мият косата си всеки ден, докато си вземат душ, се препоръчва да използват сух шампоан на следващия ден, но това трябва да се прави само когато ви се струва, че косата ви не изглежда много добре. Сух шампоан трябва да се прилага върху корените на косата. Той придава обем и абсорбира много добре излишните мазнини. Естествено, косата ви започва да изглежда и много по-добре. Прави се така: напръсквате сух шампоан върху корените на косата си и след 1-2 минути просто я сресвате.

Също така, трябва да се отбележи, че през пролетта е най-добре да измивате косата си с топла преварена вода, а не с чешмяна. След това изплакнете къдриците с отвари от естествени билки (живовляк, липа, лайка). Най-често срещаното народно лекарство, което помага на косата да стане отново еластична, е маската с жълтък. Трябва да се нанася върху измита коса и да се изплакне само след 5 – 7 минути. Винаги изчаквайте косата ви да изсъхне. Както беше посочено по-горе, сешоарите също могат да навредят на косата ви, така че най-добре е да я изсушите естествено.

За възстановяване на косата у дома най-подходящи са рициновото и кокосово масло. Те трябва да се използват час преди нанасянето на шампоана и да се втрият върху косата по цялата дължина. През пролетта можете да ги използвате два пъти седмично, което ще ви помогне бързо да възстановите косата си след зимата.

Tagged , ,
на горе